S-a încheiat perioada în care la Iași s-a vorbit limba tenisului. „Concord Iași Open”, turneu cu statut ATP Challenger 100, a bifat deja trei ediții, în timp ce „BCR Iași Open”, un WTA 125, a primit botezul în fața unui public ieșean cald, dornic să participe și să se manifeste activ la evenimente importante, nu neapărat sportive. Până să ajungem la partea strict legată de principalul obiectiv al celor două turnee trebuie spus că și în acest an ele s-au ridicat din punct de vedere organizatoric peste nivelul statutului pe care fiecare îl poartă. Nu-și au rost exagerările, comparațiile cu turnee de Grand Slam, însă organizatorii, în frunte cu Andrei Oriță și Gabriel Iftimoaie, de la firma „Concord Service Center”, s-au achitat din nou cu brio și nu doar jucătorii și musafirii au plecat de la Iași cu un gust plăcut, ci, de această dată, și miile de spectatori care s-au perindat pe la Baza Sportivă Ciric, administrată cu pricepere, tact și multă răbdare de Ioan Lazariuc.

ATP 250? Cam devreme totuși!

„Concord Iași Open” a fost un succes organizatoric de la prima sa ediție, în 2020, confirmat în 2021 și consolidat în 2022. Munca din spatele acestui succes este însă imensă, mulți oameni fiind întinși la maximum pentru reușita evenimentului. Am auzit voci care susțineau că Iașul poate organiza un turneu ATP 250 și este posibil să aibă dreptate, dar nu în totalitate. Oamenii știu ce ar avea de făcut și pentru un asemenea nivel, însă pe cele șase terenuri de tenis de la Baza Sportivă Ciric acest lucru este practic imposibil. Nu poți obține licență fără un teren central cu minimum 2.500 de locuri pentru spectatori. Cu eforturi considerabile au fost montate în 2022 tribune suplimentare, au apărut loje, fiind sacrificat terenul 2, pentru a putea găzdui o mie de spectatori, dar până la 2.500 e cale mult prea lungă, ca să nu mai amintesc și de cheltuielile ce ar crește de câteva ori bune!

Terenurile 1 și 2 au fost dotate în 2022 cu o instalație de nocturnă de bună calitate montată în timp record, de fapt cam într-o lună au fost finalizate lucrările pentru ca Baza Sportivă Ciric să fi fost gata de a primi oaspeți. L-am văzut zilnic pe primarul Mihai Chirica venind la bază, de regulă însoțit de alaiul de directori din Primărie, pentru a impulsiona ritmul lucrărilor, iar unul dintre subordonații săi ce are în grijă și sportul chiar a pus mâna pe unelte și a contribuit la montarea tribunei de pe versant! Tabelele electronice de dimensiuni generoase au completat decorul din interiorul unei baze sportive care se depășește de la ediție la ediție, apărând cumva fireasca întrebare dacă nu cumva și-a cam atins limitele. A fost vehiculată ideea unei instalații de nocturnă și pentru Terenurile 5 și 6, așa cum poate ar merita luată în considerare oportunitatea ca fiecare teren de joc să poată fi dotat cu câte o prelată. Ploaia a perturbat desfășurarea ambelor turnee, dar nocturna și-a dovedit necesitatea și au fost auzite schimburi de mingi până în miez de noapte pentru ca programul să nu aibă de suferit.

Excepția Ana Bogdan

Organizatoric stăm bine, Baza Sportivă Ciric a Primăriei Iași arată și oferă condiții peste statutul din calendarele ATP și WTA, dar principalul obiectiv al acestor competiții este să ofere posibilitatea celor mai promițători tineri jucători români de a ajunge pe tablourile principale ale acestor turnee importante, să treacă măcar un tur sau două pentru a putea acumula puncte care să le asigure un salt în clasamentele mondiale. Triumful Anei Bogdan la „BCR Iași Open” a fost salutat la scenă deschisă, dar Ana are 29 de ani, a venit la Iași ca finalistă la un WTA 250, este acum a patra rachetă feminină a României, deci nu prea mai are nevoie de cine știe ce sprijin.

La turneul ieșean au primit wild-card-uri pe tabloul principal ieșeanca Andreea Prisăcariu (22 de ani, 334 WTA), Briana Szabo (16 ani, 771 WTA) și Oana Simion (26 de ani, 470 WTA), dar toate au pierdut în primul tur fără drept de apel! Alte șapte românce au fost prezente în primul tur pe tabloul principal, patru dintre ele pierzând fără să câștige măcar un set! Din păcate, printre pierzătoare s-a numărat și Mihaela Buzărnescu, care a abandonat la 6-1, 5-3 în favoarea sa! Doar Ana a trecut și de turul al II-lea și a mers până la capăt, braț la braț cu publicul ieșean, dar tinerele jucătoare românce au cam rămas datoare.

Cum se bate pasul pe loc

„Concord Iași Open” a parcurs primii trei din cei cinci ani pentru care Andrei Oriță are licență, cel care până în 2024 este și proprietarul turneului feminin. Wild-card-uri pe tabloul principal au primit în 2020 ieșeanul Cezar Crețu (1.105 ATP la acea oră), Filip Jianu (402 ATP) și Nicholas Ionel (521 ATP). Doar Crețu și Jianu au trecut de primul tur, însă au părăsit competiția în turul următor. În 2021, Crețu (790 ATP) și Ionel (516 ATP) au primit wild-card-uri, ca și Ștefan Paloși (901 ATP), dar numai Ionel a trecut de runda inaugurală, fiind eliminat în turul al II-lea. Crețu (428 ATP) și Ionel (311 ATP) s-au numărat și în 2022 printre posesorii de wild-card-uri, până și lui Marius Copil (31 de ani) favorizându-i-se prezența pe tabloul principal. Copil și Ionel au câștigat, dar au fost eliminați în optimi și trebuie menționat că niciun jucător român n-a ajuns măcar în sferturi la simplu la vreuna din cele trei ediții! Jianu (324 ATP în 2021 și 310 ATP în 2022) a ajuns pe propriile forțe pe tabloul principal la ultimele două ediții, dar a pierdut de fiecare dată în primul tur.

Ionel (19 ani) a câștigat la sfârșitul săptămânii trecute un ITF de 25.000 de euro la Pitești și, în sfârșit, va intra în primii 300, Jianu (20 de ani) se confruntă cu accidentări care-l împiedică să se pregătească și să joace la adevăratul său potențial, Crețu (21 de ani) a avut o primă jumătate de an bună, dar nu-și regăsește ritmul, Paloși (22 de ani, 427 ATP) pare în progres, iar Sebastian Gima (20 de ani, 568 ATP) ar putea fi considerat în continuare un jucător de perspectivă. Cu doar un tenisman ce va intra de săptămâna viitoare în primii 300, cu tineri care cam bat pasul pe loc în clasamentul ATP, este chiar greu de spus cam ce influență poate avea asupra lor turneul ieșean ce a contribuit însă la propulsarea a destui jucători în prima sută mondială, cel mai important nume fiind al argentinianului Francisco Cerundolo (23 de ani), extrem de discret la Iași în 2020 (locul 237 ATP, a fost învins în turul al II-lea de actualul deținător al trofeului, brazilianul Meligeni Alves), dar care acum ocupă locul 27 în clasamentul ATP!

Marele câștig în 2022

Până să ajungem la un ATP 250 poate ar fi mai nimerit de analizat și mai profund dacă nu cumva în loc de un ATP Challenger 100 să fie organizate două ATP Challenger 80, cheltuielile fiind apropiate, ca și punctele ce ar putea fi câștigate de tinerii români, care dacă nu prea fac față la nivelul actual al turneului ieșean oare cum s-ar descurca la un ATP 250? Un turneu cu statut mai important, atât ATP, cât și WTA, ar atrage și mai mult spectatorii ieșeni, ar da Iașului o și mai mare însemnătate, dar n-ar ajuta mai deloc tinerii jucători români!

Până anul viitor însă trebuie să rămânem cu cele două turnee din 2022, un veritabil succes în plan organizatoric și în rândul spectatorilor într-un Iași atât de sărac în evenimente sportive cu adevărat de anvergură (nu umflate din pix cu cifre care mai de care mai hazlii), cu două turnee care chiar n-au nevoie de exagerări și superlative inutile pentru a le fi recunoscută valoarea! Publicul ieșean a gustat din plin spectacolul sportiv, acesta fiind pentru 2022 marele câștig al celor două turnee! Calitatea tenisului a cam fost dată, cu foarte mici excepții, de locurile din clasament ale protagoniștilor, alt plus fiind, cum am mai spus, în plan organizatoric, de ajungi să te întrebi ce oare vor mai inventa organizatorii într-un perimetru care nu mai are prea multe de oferit?

Iar cei care ați învățat drumul până la Baza Sportivă Ciric mergeți tot înainte săptămâna aceasta până la Brizo, acolo unde sunt programate Campionatele Naționale de volei pe plajă, acolo unde Iașul ar putea deveni un reper pentru sporturile ce pot fi practicate pe plajă, și nu numai…

Sursa foto: Cristina Huțu.

Citiți și: Noul Opel Astra Sports Tourer – un break de succes cu o lungă tradiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *