Trupa lui Claudiu Niculescu s-a impus sâmbătă în Copou cu 1-0 (0-0) în fața unei contracandidate la promovarea în Superligă, FC Buzău. Unicul gol al disputei ce a contat pentru etapa a VI-a a fost de fapt autogolul lui Trebotic, din minutul 56, iar cele mai importante din acest joc au fost toate cele trei puncte ajunse în contul grupării ieșene, care a urcat pe locul al doilea al clasamentului Ligii 2, la egalitate de puncte, 13, cu alte trei echipe.
Un succes în fața unei echipe care și în acest sezon și-a exprimat intenția de a schimba eșalonul vine foarte bine pentru formația pe care Niculescu, cu un lot în care au apărut nepermis de mulți jucători noi față de sezonul trecut, este obligat s-o închege cât mai repede pentru că și în Copou numai despre promovare în 2023 se vorbește din toamna trecută! A mai fost astfel spălată înfrângerea de pe terenul Stelei, consemnată cu o etapă în urmă, însă după clătire apele n-au rămas prea curate!
Totul se învârte, cu mai multe plusuri decât minusuri, în jurul lui Vașvari!
Niculescu a operat câteva schimbări în formula de start în care s-a regăsit căpitanul Vașvari, absent cu Steaua pe motive de ordin medical. Alături de el a jucat, ca de obicei, Marchioni, însă în linia de fundași a fost introdus lângă Tincu stoperul Plămadă în locul lui Lică, iar în stânga a apărut Ciaun în locul lui Finica. Cei doi absenți, titulari în primele cinci runde, nici n-au prins lotul, iar pe dreapta a jucat Martac. Mijlocaș dreapta n-a mai fost Anton, ci Bujor, pe stânga a apărut bulgarul Karachanakov, mai mult accidentat până acum, în locul olandezului Hunte, mijlocaș ofensiv a fost Roman, iar în atac a fost preferat englezul Harrison.
Formația ieșeană a părut destul de temătoare la începutul jocului, mai totul bazându-se pe inspirația lui Vașvari. Faza de construcție n-a prea existat, iar apărarea a fost avertizată în minutul 15, când basarabeanul Boiciuc, lansat în fotbal de la CSM Politehnica Iași, a reluat prea sigur pe el în fața porții, dar imprecis, o centrare venită de pe stânga! Angajările ieșene spre careul advers au atins apogeul la mijlocul reprizei, când Karachanakov a trimis mai întâi pe lângă poartă, dintr-o poziție suspectă de ofsaid, o minge centrată de Harrison, pentru ca apoi să fie găsit cu o inspirată diagonală lungă din partea lui Vașvari, a intrat decis în careu, a șutat pe jos, la colțul scurt, dar portarul advers Stoian a respins în corner!
FC Buzău a început însă să fie mai decisă, iar jucătorii săi câștigau mai toate duelurile directe pentru posesie. Dominarea oaspete a devenit și mai evidentă după ce Vașvari a părăsit accidentat terenul, în minutul 34, dar nu înainte de a încasa și al patrulea cartonaș galben stagional, așa că nu va juca etapa viitoare! Echipa pregătită de antrenorul Cristian Pustai s-a mulțumit însă cu o dominare sterilă, n-a încercat deloc să forțeze deschiderea scorului înainte de pauză. Parcă aștepta o gafă imensă în defensiva ieșeană, mai ales că înlocuitorul lui Vașvari, atât de lăudatul argentinian Del Priore, abia dacă își găsea pașii pe teren, ca un veritabil debutant!
Tot cu noroc!
Bujor putea profita de o respingere greșită în minutul 40, dar șutul său fără preluare a trecut peste transversală, iar FC Buzău continua să insiste cu acțiuni pe stânga, deoarece pe partea opusă Ciaun i se opunea cu mult succes lui Ciobanu. De pe stânga a venit, ca și la începutul meciului, o minge în fața porții ieșene, dar Ciobanu a ajuns târziu la balonul pe care trebuia doar să-l împingă în plasă!
În minutul 52 a mai apărut la FC Buzău un jucător trecut pe la Iași, mijlocașul central Gaitan, care n-a intrat deloc rău în joc, doar că la câteva minute Roman a centrat de pe dreapta, dintr-o banală lovitură liberă, dar Stoian a ieșit aiurea, mingea s-a tot izbit de picioarele întâlnite în cale, ultimul fiind al lui Trebotic înainte de a intra în plasă! Imediat după deschiderea scorului, Karachanakov s-a aflat față în față cu Stoian, dar portarul advers și-a răscumpărat greșeala de la gol!
Partida a devenit echilibrată, poate cu un mic plus pentru oaspeți, dar care tot nu păreau convinși că pot înscrie. Defensiva ieșeană nu era prea fermă, cu toate că Marchioni parcă a fost mai consistent decât în alte meciuri. Gaitan a avut o minge bună pe cap, dar portarul Knoflach a dovedit siguranță, chiar dacă în minutul 76 a ieșit greșit la un corner, însă același Gaitan n-a putut relua cu capul în plasă! Și Trebotic a bâlbâit o minge în fața porții goale la o deviere cu capul la bara a doua a lui Boiciuc, Ciaun a ieșit și el accidentat, iar Harrison a fost înlocuit pentru că rula în gol.
Niculescu a decis să amâne rezolvarea matematică a play-off-ului!
Nimic notabil până la finalul disputei, FC Buzău negăsind resurse pentru a egala. CSM Politehnica Iași rămâne cu toate punctele, dar, deși Niculescu s-a arătat mulțumit de atitudinea manifestată de jucătorii săi, calitatea jocului n-a cunoscut vreun progres. Repet, punctele sunt cele mai importante, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că sunt probleme din toate direcțiile pe faza defensivă, iar în atac Roman nu reușește să lumineze jocul, dinspre Del Priore, cel puțin deocamdată, nu există semnale încurajatoare, iar despre Harrison, autorul unei „duble” norocoase la victoria cu Concordia Chiajna, din urmă cu două etape, încep deja întrebările privitoare la ce o fi văzut Niculescu așa deosebit la el.
CSM Politehnica Iași va susține duminică, 18 septembrie, ultimul joc dintr-o serie dificilă de patru partide cu formații bine cotate. Se va confrunta cu liderul Unirea Slobozia, actuala formație a antrenorului Costel Enache, predecesorul lui Niculescu pe banca tehnică din Copou, joc ce va trebui abordat fără Vașvari. Cu Steaua a primit credit Cristea, care n-a fost folosit deloc cu FC Buzău, iar Del Priore, care a avut suficient timp pentru a compensa diferența de fus orar, nu pare deocamdată o soluție viabilă.
După jocul de la Slobozia va urma o întrerupere până pe 1 octombrie, numai bine pentru a se reface Vașvari și pentru a veni și jocuri cu formații considerate accesibile, numai bune pentru consolidarea unui loc în clasament din care să se vadă din ce în ce mai bine play-off-ul. Niculescu a spus de mai multe ori că vrea să rezolve matematic situația încă din decembrie, dar după jocul cu FC Buzău a amânat-o pentru anul viitor, numai el știind deocamdată de ce…
Domnule dragă, la îndemnul unui amic, care are abonament la tribuna 0A, „dintr-o greșeală de eroare” am ajuns și eu la acest meci din Copou. Văd fotbal, pe locația din Copou. din anul 1954, la un meci Locomotiva Iași – Flamura Roșie Buhuși. O atît de penibilă prestație a echipei ieșene eu nu am văzut niciodată. Împreună cu amicul Romeo IONESCU, am scris o istorie a clubului POLITEHNICA IAȘI. Prezentarea textului de pe Internet – Wikipedia, pentru arena din Copou îmi aparține.La vremea adolescenței mele am stat de vorbă cu Colea Vîlcov, Mircea David, Ioachim Moldoveanu, Gheorghe Constantin, Ilie Oană, Ioan Unguroiu, Remus Ghiurițan, Cornel Popa. Jucam fotbal cu Emil Alexandrescu pe acest teren. În dese rînduri m-am întreținut cu doctorul Mihai Șreiner , primul căpitan al echipei. Am fost destul de bun amic cu Toni Dram, primul căpitan al C.S.M.S: – ului , în 1960, la momentul debutului acesteia în Divizia „A”.
Foarte mulți dintre spectatori ( cei de prin preajma mea) au o comportare de maidanagii. De fapt, din acest motiv,
nici nu am mai fost în ultimii șapte – opt ani la meciurile acestei echipe.
Am o reținere dacă să vă pun două întrebări din istoria acestei echipe. Am să le pun totuși:
1) Doi dintre foștii jucători ai echipei, într-o scurtă perioadă, au practicat, la nivel oficial, și un alt sport, de echipă. Știți care sînt aceștia și ce anume sport practicau ?
2) Stadionul din Copou, înainte de 1960, și chiar și mai înainte ( prin anii 50) avea o caracteristică unicat între stadioanele din România. Știți care anume ? Vă doresc să aveți sănătate !
Bună ziua, stimate domn! Vă mulțumesc frumos pentru comentariu! Este întotdeauna o plăcere să aflu detalii din istoria clubului nostru. La întrebările dumneavoastră vă răspund, franc: nu știu. Eu nu sunt genul care în astfel de situații să încep să întreb în stânga și-n dreapta sau să caut pe net, eu ȘTIU sau NU ȘTIU, pe loc. Sper că ne veți oferi dumneavoastră răspunsurile, altfel chiar că mă apuc de întrebat. Toate cele bune!