Cu ceva mai multă atenție, formația feminină de baschet CS Politehnica Iași, pregătită de antrenoarea Emilia Marian, putea evita locul 8, ultimul, în Liga I, chiar dacă a parcurs abia primul sezon de la reînființarea echipei. A fost un act de curaj pentru Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași, de a da credit unei generații de junioare de la CSS „Unirea” Iași, generație care a atins turneul final al Campionatului Național Under 18. N-a putut fi evitat ultimul loc în urma impactului cu campionatul de senioare, dar această echipă a oferit cea mai bună marcatoare din toată Liga I! Iustina Hurmuz a fost vioara întâi, a finalizat acțiunile de atac după bunul său plac, dar a avut nu doar cele mai multe puncte înscrise, ci și cea mai bună medie! O regăsim însă și la alte secțiuni ale statisticilor, cum printre protagoniste întâlnim și alte două jucătoare de la CS Politehnica Iași!
Foto: Bordas Lorant Krisztian.
Baschet la extreme! Cea mai bună marcatoare a Ligii I vine de la ultima clasată!
Iustina Hurmuz ocupă la doar 18 ani locul 1 la totalul punctelor marcate – 465 (la mare distanță de următoarea clasată), având și cea mai bună medie din campionat – 23,25 puncte pe meci, iar la cele mai multe puncte înscrise într-un meci ocupă șase din primele zece locuri ale clasamentului, etalon fiind cele 36 de puncte marcate în meciul Sportul Studențesc București – CS Politehnica Iași 67-63!
„Nu mereu am crezut că pot să joc la nivelul la care am ajuns acum. Am muncit, am tras de mine să dau tot ce pot pe teren și m-am axat doar pe asta. Am muncit și voi munci în continuare să rămân pe poziția pe care mă aflu în momentul de față în Liga I. Acest sezon a fost greu nu doar pentru mine, dar și pentru echipă. Am început ceva nou, știam că ne va fi greu să ne unim, să reușim să ne simțim în teren una pe cealaltă. La senioare e diferit față de junioare, e mult mai mult efort și implicare din partea mai multor persoane, meciurile sunt mai grele, mult mai agresive, fiecare își dorește să câștige și să dea ce e mai bun. Următorul sezon vom fi mult mai unite, concentrate și cu o dorință mult mai mare de a urca în clasament deoarece avem potențial”, a declarat Iustina Hurmuz, elevă în ultimul an la Liceul cu Program Sportiv Iași și probabil viitoare studentă la Facultatea de Educație Fizică și Sport Iași, pentru pagina oficială a grupării ieșene pe o rețea de socializare.
Adelina Niță (19 ani) ocupă în statistica punctelor marcate locul 7 cu o medie de 14,12 puncte pe meci, iar Iustina Hurmuz este tot prima și la minutele jucate – 686:41, în timp ce sora sa, Ștefana Hurmuz (18 ani), este pe 3 – 619:16. Adelina (foto – la linia de aruncări libere) este pe 4 la numărul total – 604:50, dar, ca medie, ocupă locul 1 – 35:32 minute pe meci, iar Iustina locul 3 – 34:20.
Foto: Politehnica Timișoara.
„Sunt fericită că am reușit să aduc rezultate remarcabile pe statisticile acestui sezon. Trebuie să recunosc că a fost provocator având în vedere că este primul an în care am făcut pasul către senioare, dar și primul meu an ca studentă la Medicină Generală! Este o mândrie să pot să mă remarc în ambele domenii, mai ales că am reușit să mă situez pe locul 7 la cele mai bune marcatoare ale campionatului. Minutele de joc, punctele marcate, recuperările făcute, considerabile în statistici, sunt dovada muncii pe care am depus-o, dar și a echipei medicale din spatele meu. Mi-aș fi dorit o clasare mai bună a echipei având în vedere potențialul pe care l-am arătat, dar întotdeauna este loc și de mai bine!”, ne-a declarat Adelina Niță, o baschetbalistă cu calități certe pentru a deveni un conducător de joc complet.
Tot Iustina s-a remarcat și la numărul total de intercepții, situându-se pe locul 2 – 73. Ștefana Hurmuz (foto – în luptă cu două adversare) stă cel mai bine de la CS Politehnica Iași la recuperările totale, ocupând locul 6 – 129, iar Adelina Niță este pe locul 9 cu o medie de 6,53 de recuperări pe meci.
Foto: Eduard Merschi.
„Mi s-a părut un sezon cu foarte multe dificultăți, în care am făcut tot ce am putut și am jucat pentru echipă. Obișnuiesc să construiesc faze, în loc să fac aruncări, și să mă lupt pentru recuperări chiar dacă am 1,65 metri înălțime.Am evoluat împreună, am avut parte de momente bune și rele, chiar și de greutăți, dar am tras împreună până la final”, ne-a spus Ștefana Hurmuz, probabil cel mai bun exemplu de altruism, de dedicare pentru echipă! Elevă în ultimul an la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, se va dedica studiului, urmând să decidă pentru ce facultate va opta.
În ciuda acestor promițătoare cifre individuale, totuși nu mă pot declara mulțumit de cum s-a prezentat echipa în Liga I, ci doar de ușorul progres înregistrat față de începutul campionatului. Nu pot însă nici să trec cu vederea revenirile Anei Maria Borcilă și Ancuței Iftime, așa cum talentul Aneimaria Coțovanu (14 ani) iese la iveală de cum baschetbalista pornește în dribling. Ana Maria Damian și Mădălina Angheluș au arătat și ele că pot bate la porțile primei echipe, iar Timeea Hîrtopanu și Carla Tololoi au suficient potențial, doar să vrea să-l exploateze. Argumente așadar pentru a putea vorbi la finalul sezonului următor mai mult despre o clasare superioară a echipei decât despre realizări individuale.
Foto: Ana Maria Gheorghiu.
„Având în vedere ca suntem o echipă la început de drum, iată ca avem sportive cu calități extraordinare. Nu e ușor sa fii coșghetera unui campionat de U18 anul trecut și sa reușești să te menții încă un an de zile. Avem potențial și trebuie să ajungem la o maturitate în joc. Am fost o echipă de junioare și ne-am aruncat într-o luptă de alt nivel. Ușor, ușor, de la an la an, vom crește, ne vom maturiza și vom fi o echipă care va aduce rezultate clubului și în primul rând Iașului”, ne-a declarat antrenoarea Emilia Marian, pe parcursul sezonului fiind ajutată de preparatorul fizic Laurențiu Andone, antrenor de atletism la LPS Iași.
Citiți și: Noul Opel Grandland: conceput, proiectat și fabricat în Germania! VIDEO