Săptămâna aceasta încă stă la CSM Politehnica Iași sub semnul rușinoasei eliminări din Cupa României, suferită luni, în deplasare, cu colega de eșalon, CS Comunal Dumbrăvița. Nici nu poate fi altfel, chiar dacă jocul, abordat cu rezervele și fără antrenorul principal Claudiu Niculescu, a fost decis la penalty-uri (6-7), chiar dacă am sesizat o schimbare de sistem despre care se vorbește puțin spre deloc, sistem pe care nu e deloc exclus să-l vedem abordat și în disputa de sâmbătă, din Copou, cu Minaur Baia Mare, o altă formație nou promovată, ca și Dumbrăvița, care și ea merge în faza grupelor Cupei României după o calificare cu Axiopolis Cernavodă și o deplasare cruntă, fază însă inaccesibilă grupării din Copou!

Din start trebuie menționat că terenul de la Dumbrăvița a fost greu practicabil, fiind îmbibat cu apă care în unele zone băltea. Sigur, ambele formații au jucat pe același gazon, dar pentru formația ieșeană, decisă să paseze mai mult, să construiască, era un impediment deloc de neglijat. Sigur, CSM Politehnica Iași trebuia să se adapteze cât mai repede la condițiile de joc, dar echipa gazdă părea să știe mai bine ce porțiuni sunt totuși acceptabile și a insistat pe dreapta, iar în primul sfert al jocului a intrat nepermis de ușor în careul ieșean și doar indecizia jucătorilor ei a făcut ca tabela să nu sufere vreo modificare.

A fost însă cumva o perioadă de adaptare a jucătorilor de la CSM Politehnica Iași cu un nou sistem de joc, pe care Niculescu probabil l-a pregătit și cu cei paisprezece jucători rămași acasă, dar mai aveți răbdare câteva rânduri. În fața celor patru fundași, la Dumbrăvița au fost așezați Telcean și interii Cristea și Cracea. Cristea a părut mai în apele sale în această nouă poziție, driblând cu dezinvoltură la început de meci și reușind un schimb rapid de pase cu Ștefanovici finalizat de la marginea careului cu un șut cu stângul peste transversală! Cam așa ar trebui jucat Cristea, un tânăr talentat, care probabil are nevoie de multă încredere pentru a-și putea ajuta și mai mult echipa, mai ales după ratarea primului penalty de departajare (scorul a fost 0-0 după 120 de minute). Cei mai avansați au fost Dumitru, Plokhotniuk și Ștefanovici, însă terenul greu a influențat mult așezarea jucătorilor, încă nefamiliarizați cu noul sistem de joc. Karachanakov a fost introdus în minutul 69, deoarece venea după o nouă accidentare, și probabil s-a presupus că-i va fi mai ușor să facă diferența în fața unor adversari deja obosiți. El a intrat bine în joc, și lui, ca și lui Hunte, rămas acasă, i se potrivește mai bine 4-3-3, și-a creat câteva situații, dar până la urmă tot la penalty-uri s-a ajuns, iar echipa a venit acasă eliminată, cu coada între picioare.

Acasă, în afară de Hunte, au mai rămas Knoflach – Martac, Tincu, Plămadă, Ciaun, Vașvari, Marchioni, Del Priore, Roman, Hlistei, Bujor, Anton și Harrison, pe mulți dintre ei urmând să-i vedem probabil în prima echipă în meciul de sâmbătă cu Minaur, în contul etapei a VIII-a a Ligii 2, în care se așteaptă o îmbunătățire generală a jocului, o abordare mai ofensivă decât în primele șapte runde, runde în care rezultatele (14 puncte) au luat-o cu mult înaintea calității jocului!

Au fost transferați jucători pe bandă rulantă, campania nu s-a oprit nici după închiderea perioadei de transferuri, și se pare că a sosit momentul să se renunțe la acel 4-2-3-1 în care principala grijă era să nu fie primit gol! Spectatorii și susținătorii grupării ieșene vor să vadă o altă atitudine, o altă față a echipei care să însoțească rezultatele favorabile, iar pentru modulul 4-3-3 ar fi ceva jucători care să fie în stare să-l pună cu succes în practică.

Vașvari s-a dovedit fotbalistul care să asigure echilibrul între faza defensivă și cea ofensivă, dar Roman, jucător tehnic, capabil de pase luminoase și de apariții la finalizare, a cam redus din turație. Era evident că mai trebuie un fotbalist capabil să împingă jocul, să dea vigoare și claritate acțiunilor de atac și cu acest scop a fost adus argentinianul Del Priore, care însă n-a confirmat deloc la primele sale două apariții. Hunte a spus și el că toată cariera a jucat doar 4-3-3, așa că nu este deloc exclus ca în meciul cu Minaur, în fața liniei de patru fundași, Niculescu să aleagă între Vașvari (dacă va fi refăcut după accidentarea din meciul cu Buzăul, din etapa a VI-a), Marchioni, Roman și Del Priore. În fața lor se va decide între Anton, Bujor, pe dreapta, Harrison (dacă va fi apt medical), Plokhotniuk și Tomczyk, respectiv Hunte, Hlistei, Karachanakov și chiar Ștefanovici, pe stânga. Fundași probabil vor fi Martac, Plămadă (refăcut după accidentarea suferită la Slobozia, în runda a VII-a), Tincu și Ciaun, iar în poartă austriacul Knoflach pare de neclintit.

Ar fi probabil momentul oportun pentru ca Niculescu să încerce altceva decât 4-2-3-1. Minaur nu este deloc o grupare de speriat, dar care nici nu trebuie desconsiderată, iar în plus va ajunge în Copou destul de vlăguită după deplasarea de la Cernavodă. Calificarea în grupele Cupei României nu poate contribui decisiv la recuperarea fizică, așa că ar fi de așteptat din partea trupei lui Niculescu o abordare ofensivă din primul minut pentru a forța, în premieră în acest sezon, înscrierea măcar a unui gol și în prima repriză…

Citiți și: Ultima strigare pentru Rabla și Rabla Plus! Înscrierile încep vineri!

4 thoughts on “Claudiu Niculescu pare decis să schimbe sistemul de joc la CSM Politehnica Iași!

    1. Bună ziua! Nu-i numesc eu „interi”, așa le spun specialiștii în tactică. Celor cărora le-am spus „interi” sunt jucătorii din modulul 4-3-3 care încadrează mijlocașul central defensiv din linia de trei din fața celor patru fundași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *