Federația Română de Fotbal anunța la final de ianuarie că începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2025/2026, solicitantul de licență, participant la Campionatul Național Liga 1 la momentul solicitării licenței de Liga 1 / UEFA, trebuie să aibă un director sportiv calificat, confirmat ca director sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de director sportiv sau a unui curs echivalent. Poli Iași și-a desemnat deja reprezentantul care în această lună va parcurge primul modul de cursuri, dar fără ca decizia să fie luată de Consiliul Director, cum poate ar fi fost normal pentru un post atât de important.

Directorul sportiv coordonează toată activitatea sportivă la un club de fotbal, el răspunzând doar în fața celui care conduce gruparea sportivă, fiind așezat în ierarhie deasupra antrenorului principal. Practic, el se află între echipă și conducătorul clubului, principalele sale îndatoriri fiind: supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului, identificarea țintelor pentru transferuri în funcție de strategia clubului, tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului,
recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori, precum și tranziția tinerilor din academie către prima echipă. Așadar, un post foarte important pentru orice club care chiar își propune performanță, un post cu foarte multe responsabilități, dar care la nivelul clubului din Copou n-a fost considerat obligatoriu de a fi votat de către membrii Consiliului Director, adică nu e deloc exclus ca viitorul director sportiv să aibă și el doar rol decorativ!
Cornel Șfaițer, președintele Consiliului Director al Poli Iași, el însuși îndeplinind atribuții de director sportiv, Florin Briaur, manager executiv, și Dan Cojocaru, vicepreședinte executiv, au hotărât ca Mugurel Cornățeanu (52 de ani), deținător al licenței PRO și unul din cei doi antrenori secunzi din staff-ul tehnic condus de Grozavu, să fie reprezentatul Iașului la prima generație de directori sportivi ce vor ieși de pe băncile FRF în decembrie, alte generații urmând să fie formate și la edițiile din 2025 și 2026.
L-am întrebat pe Grozavu cât de importantă i se pare colaborarea dintre antrenorul principal și directorul sportiv. A catalogat-o drept „esențială”, dar n-a fost consultat în alegerea persoanei desemnate.
FRF a publicat atributele candidatului ideal pentru postul de director sportiv, de parcă dacă va contribui cu 25% din taxă hotărăște ea în cine să investească un club încredere, dar și 7.250 de euro (fără TVA), cât costă școlarizarea. Participantul ideal la acest curs are următorul profil creionat de FRF, aspect care se pare că a contat mult în alegerea reprezentantului Iașului:
Deține o diplomă de Bacalaureat;
Este absolvent al unei forme de învățământ universitar;
Înțelege și vorbește fluent limba engleză, atât scris cât și oral;
Deține o licență de antrenor UEFA B / A sau PRO (dar nu e o condiție obligatorie);
Deține un cazier judiciar fără antecedente penale.
Mugurel Cornățeanu a fost singurul candidat luat în seamă, deși poate n-ar fi fost chiar unicul din cadrul clubului care să merite luat în considerare, așa cum se vorbește cam pe fiecare palier al grupării din Copou. Mulți însă tac pentru că toate eforturile trebuie acum concentrate pentru salvarea de la retrogradare, dar sigur nu uită!
Sursa foto: Poli Iași / Facebook.
Citiți și: Viitorul MG2 va concura cu noile e-C3 și Panda! Avertisment și pentru Spring!
Cred ca este o decizie importanta si necesara a Federatiei Romane de Fotbal de a impune ca toate cluburile participante la Liga 1 sa aiba un director sportiv calificat. Postul acestui director este crucial pentru succesul echipei, deoarece el are responsabilitatea de a superviza activitatea sportiva a clubului si de a face transferuri strategice pentru performanta. De aceea, este ingrijorator faptul ca aceasta decizie nu a fost luata de Consiliul Director al Poli Iasi, insa ma bucur ca acest lucru va fi remediat prin absolvirea cursului de catre reprezentantul desemnat, Mugurel Cornateanu.