Sala Polivalentă și Hotelul Sport au constituit un subiect important cu prilejul expunerii la Iași a strategiei naționale pentru sport, chiar dacă oficial nu a fost făcut niciun anunț. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a purtat acum trei săptămâni discuții în privința cedării celor două imobile aflate în domeniul public al statului și administrate prin Direcția Județeană pentru Sport Iași, subordonată amintitului minister.

Consiliul Județean Iași a solicitat, oficial, în octombrie, transferul Sălii Polivalente și Hotelului Sport. Și în mandatul lui Maricel Popa, predecesorul lui Costel Alexe la șefia CJ Iași, s-a auzit de intenția preluării Sălii Polivalente și a Hotelului Sport, iar de mulți ani, de când se tot vorbește despre descentralizare, au fost lansate tot felul de ipoteze.

„Discuțiile sunt de vreo doi ani pentru Sala Polivalentă, Hotelul Sport și Baza Muncel II, nefuncțională astăzi, precum și amplasamentul de la Valea Seacă. Consiliul Județean Iași are o capacitate administrativă mult mai bună decât Ministerul Sportului. Istoria a consemnat faptul că în ultimii zece ani Ministerul n-a direcționat bani pentru modernizarea Polivalentei sau a Hotelului Sport. Dacă Sala Polivalentă ar fi fost la CJ ar fi arătat mult mai bine, pentru că vă pot oferi exemplul spitalelor. Din cele 18 unități spitalicești din Iași, 6 sunt în administrarea CJ Iași și fără echivoc pot să spun că spitalele CJ-ului arată mai bine decât cele ale Ministerului Sănătății. Dacă Sala ar fi la CJ am introduce-o și într-o strategie de dezvoltare a sportului și tineretului din județul Iași și am putea accesa fonduri europene pentru a o eficientiza energetic. Polivalenta este o construcție energofagă, aproape că nu-ți vine să mai dai drumul la căldură (n.r. – așa cum de fapt se și întâmplă). Noi nu vrem propriile echipe, vrem doar să modernizăm infrastructura pentru a o oferi cluburilor. Ne-am dorit să purtăm această corespondență cu Ministerul Sportului și sper că demersul va avea o finalizare pozitivă pentru județul nostru”, ne-an declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Foto: Costel Alexe / Facebook.

Nu voi trece acum în revistă hibele Sălii Polivalente, le veți regăsi ceva mai jos, însă președintele CJ Iași știe ce trebuie de făcut și susține fără să clipească faptul că nu va fi dărâmată!

„Trebuie să fie adusă la stadiul în care să corespundă unor norme privind eficiența energetică. Sala Polivalentă nu corespunde niciunui standard european pentru a organiza competiții de anvergură, dar nici nu putem s-o dărâmăm. Nu ne putem bate joc de un bun public, dar o putem transforma într-o sală care să satisfacă nevoile sportului ieșean. Să ai o sală polivalentă de două mii de locuri, dar să arate a sală polivalentă, eu cred că este foarte bine pentru județul nostru. Nu vom putea organiza competiții de juniori într-o sală cu peste 10.000 de locuri în timpul iernii, dar vom putea într-o sală modernizată cu două mii de locuri la disciplinele pentru care va corespunde standardelor”. 

Costel Alexe a avut răspuns și în privința modului în care ar putea fi administrate obiectivele.

„Ulterior predării acestor două obiective va fi înființată o Direcție sau un Serviciu în cadrul Consiliului Județean Iași care să aibă ca obiectiv managementul sportului. Polivalenta și Hotelul Sport vor fi transferate cu tot cu angajați”. Există cumva și varianta trecerii Direcției Județene pentru Sport Iași la Consiliul Județean? „Nu cred că s-a pus în discuție la nivelul Guvernului o astfel de viziune în ceea ce privește descentralizarea”, a precizat Alexe. 

Președintele CJ Iași s-a referit mai sus la acea sală de peste 10.000 de locuri, mai precis la noua sală polivalentă pe care vrea s-o construiască Primăria Iași. Ar mai avea atunci nevoie Iașul și de vechea Sală Polivalentă?

„Iașul a depășit milionul de locuitori și are nevoie de cât mai multe săli polivalente, săli de sport, terenuri de sport, cât și de un complex multifuncțional în zona metropolitană. Intenționăm să dezvoltăm la Miroslava un bazin de înot și o sală polivalentă de o capacitate mai mică. Până în 2024 ne-am propus să finalizăm și să construim 48 de terenuri cu gazon sintetic pentru a sprijini sportul din județul nostru. Concluzionând, cred că este cel mai bun lucru ce li se poate întâmpla Sălii Polivalente și Hotelului Sport – să treacă în administrare publică locală”, ne-a mai spus Costel Alexe.

„Poate cu alt proprietar va fi mai bine”

La Direcția Județeană pentru Sport Iași se lucrează la un punct de vedere ce urmează a fi înaintat Ministerului Sportului.

„Din păcate, Sala Polivalentă și Hotelul Sport sunt în principal surse de cheltuieli, produc mult prea puține venituri. Tarifele de închiriere la Sala Polivalentă sunt minime, nu ne ajung nici pentru a acoperi apa pe care o consumăm. N-am mai avut târguri și ne descurcăm mult prea greu. Acum suntem nevoiți să avem o temperatură mai coborâtă (n.r. – multe echipe oaspete, ani la rând, în special cele feminine, nu-și ascundeau mirarea de cât de bine încălzită era Sala Polivalentă), sunt destule neajunsuri, dar nu avem cu ce să le remediem. Abia am putut cârpi acoperișul, deoarece când ploua se infiltra apă pe suprafața de joc, suprafață ce se află în custodia Consiliului Local. Este frig în sală, bate vântul, nu există aer condiționat, iar sistemul de iluminare este necorespunzător. Nu avem sub nicio formă bani pentru a putea face ceva, poate cu alt proprietar va fi mai bine. La Sala de atletism, din Grădinari, reușim să avem un echilibru între venituri și cheltuieli, dar la Sala Polivalentă și la Hotelul Sport este imposibil din păcate”, ne-a declarat Daniel Stătescu, directorul DJS Iași.

Foto: Dan Stătescu / Facebook.

Ministrul Eduard Novak a spus la Iași că sportul românesc nu mai poate funcționa în actualul sistem, că în maximum zece ani vrea ca toate cluburile să fie private, așa că nu este exclus ca solicitarea înaintată de Consiliul Județean Iași să fie primită favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *