Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, anunța în martie la „Gala sportului ieșean” cât de mult va crește în 2022 contribuția financiară a instituției pe care o conduce în privința proiectelor sportive, iar dacă ne-am exprima procentual veți crede că într-adevăr generozitatea a atins un punct culminant la capăt de bulevard. De la 100.000 la 400.000 de lei pentru sportul de performanță este un progres, însă când știi că vei aloca doar 80.000 de euro pentru sportivi care încă fac cinste Iașului parcă mai indicate ar fi faptele în locul vorbelor.

A venit însă și vremea faptelor, ajungând pe masa CJ cincisprezece proiecte sportive: unsprezece pentru „sportul de performanță” (400.000 de lei în total, un proiect poate primi cel mult o treime din suma totală) și patru la „sportul pentru toți” (100.000 de lei în total). La o zi după prima ședință a „Comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor și acțiunilor în domeniul sportului”, titulatură extrasă din procesul verbal datat 9 mai, am solicitat lista cu proiectele depuse, dar demersul a fost în zadar. Probabil nu trebuia aflată lista înainte de a fi anunțate verdictele, însă doar patru proiecte din cele cincisprezece au fost aprobate!

La „Sportul pentru toți” au fost respinse toate proiectele privind șahul în școală, baschetul 3×3, rugby-ul și fotbalul, iar la „performanță” au fost admise doar patru! Cap de listă este fotbalul de la CSM Politehnica Iași, cu 127.500 de lei, solicitați pentru „selecționarea celor mai talentați copii din județul Iași și promovarea lor în sportul de performanță”, urmat tot de fotbal, dar de la Știința Miroslava, care va primi 113.470,95 de lei (sesizați exactitatea sumei din moment ce a fost nevoie de virgulă) pentru „fotbal ca altădată”. Pe podiumul sumelor a urcat taekwon-do-ul de la Top Team Iași, cu 70.455 de lei, cu mențiunea că vorbim despre taekwon-do ITF și nu despre disciplina olimpică, taekwondo WT. Ultimul proiect admis la performanță a fost cel al clubului de scrimă „Prosperitatea” Iași, cu 42.120 de lei. Ar mai fi circa 50.000 de lei până să fie atinsă suma de 400.000 de lei, neținând cont de distractiva virgulă din suma atribuită Miroslavei.

Din cele șapte proiecte respinse atrag atenția cele ale CS Politehnica Iași și CSM Iași, cele mai importante grupări de seniori ale Iașului. CS Politehnica se distinge în special prin numărul de echipe, nemaipunând la socoteală că a oferit singurul reprezentant al Iașului la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar prin acest proiect li s-ar fi oferit o șansă și echipelor feminine de rugby VII, multiple campioane naționale (multe din ele fiind descoperite și formate în zona Pașcani), care se confundă practic cu reprezentativa României ce evoluează în primul din cele trei eșaloane ale Europei! Motivele respingerii sunt mai mult mai puțin întemeiate, dar poate că măcar în urma contestației depuse membrii Comisiei vor încerca să priceapă că sportul de performanță nu se face la fără frecvență! CSM Iași a pus pe tavă medalii europene și mondiale de la începutul anului, la scrimă și la canotaj, ultima, de aur, fiind cucerită la sfârșitul săptămânii trecute de canotoarea Andra Filote! Insuficient însă pentru nivelul impus de CJ Iași, care a alocat pentru tot sportul de performanță cât salariul a trei fotbaliști de liga a doua!

Două proiecte din tenis și câte unul din atletism, box și volei pe plajă au avut aceeași soartă, CJ Iași bazându-se de regulă pe nerespectarea unor cerințe prevăzute în „Ghidul solicitantului”, unele dintre ele la fel de hazlii precum virgula din suma Miroslavei…

Citiți și: Un tânăr ieșean de doar 20 de ani a creat această minunăție de mașină! Este fiul unui binecunoscut om de afaceri ieșean!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *