Momente emoționante la celebrarea a 30 de ani de când prima promoție de după 1989 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași a finalizat cursurile. Au pornit la drum, în 1990, douăzeci și cinci de studenți, dar linia de sosire au trecut-o doar optsprezece. Opt dintre ei au ținut să fie prezenți la acest ceas aniversar și au luat loc în bănci alături de foști profesori, dar au inclus în program și un moment înălțător prin care și-au omagiat un fost coleg!
Ziua aniversară a început pe băncile FEFS Iași, Paul Lupu fiind singurul dintre cei opt absolvenți care s-a așezat în primul rând. Fost atlet, fost susținător al echipei masculine de handbal de la Politehnica Iași la ultimul mandat de antrenor al regretatului Iulian Hatură, Paul a venit din Germania, acolo unde lucrează, pentru a fi alături de foștii săi colegi și profesori. Tatăl sabrerei Andreea Lupu, multiplă campioană națională, acum legitimată la Dinamo București, și fratele fostului baschetbalist al Politehnicii Iași, Anatolie Lupu, Paul s-a așezat lângă Paul Fiedler, fostul profesor de gimnastică.
Sava Fetescu, care încă mai predă la FEFS Iași, a strigat catalogul în absența lui Dan Constantinescu, dar noi nu apelăm la catalog și, deocamdată, nici la ordinea alfabetică pentru a le menționa pe fosta baschetbalistă Emilia Marian, actuala antrenoare a formației feminine de la CS Politehnica Iași, pe fosta handbalistă Cristina Popa, venită din Italia, dar și pe fosta baschetbalistă Mihaela Handrache-Țepeș, profesoară la Bacău.
Foștii rugbiști Silviu Țibichi și Ion Luca, medaliați cu bronz în anul 2000 cu Politehnica Nena Iași, au stat alături. Fostul aprig pilier Țibichi este profesor și membru în Consiliul de Administrație la Școala „D. D. Pătrășcanu” Tomești, a fost antrenor secund la echipa de rugby Politehnica Iași, în timp ce fosta percutantă aripă Luca, un exemplu de longevitate pe teren, nu este doar profesor la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, ci și un apreciat instructor auto. Nicolae Stănescu, fost antrenor secund la Penicilina Iași pentru o scurtă perioadă, a venit de la Ploiești și s-a așezat în capătul rândului al doilea.
Cel de-al optulea absolvent al primei promoții de la FEFS Iași, Florin Nichifor, s-a așezat singur în rândul al treilea, el fiind de-al casei. Este lector universitar doctor la FEFS Iași, a fost profesor și la LPS Iași și a activat cu succes și la echipa de futsal a Iașului. Celălalt capăt al primului rând a fost rezervat pentru alți doi apreciați profesori. Grigore Ursanu, o enciclopedie a atletismului, antrenor ce a fost reprezentat pe când activa la CS Politehnica Iași și la Jocurile Olimpice, încă n-a renunțat să lucreze și se ocupă de nepotul său, Dragoș, multiplu medaliat la juniori la săritura în înălțime, iar Emanuel Mihai, fost ani la rând în staff-ul tehnic al rugbiștilor de la CS Politehnica Iași, a rămas la fel de hâtru, mereu pus pe glume.
Clipele petrecute din nou în bănci au fost savurate la maximum și au fost urmate de clipe în care foștii absolvenți l-au omagiat pe probabil cel mai talentat dintre foștii lor colegi, cu siguranță unul din cei mai talentați sportivi ai Iașului din toate timpurile, fostul baschetbalist Costel Moscalu. Foștii colegi au depus o coroană la mormântul său de la Cimitirul „Sf. Vasile”, Moscalu stingându-se în 2014, fulgerător, în dimineața zilei unui joc cu Rapid pe când era antrenor principal la CS Politehnica Iași, cu doar câteva zile înainte de a împlini 48 de ani!
Dintre ceilalți nouă absolvenți ai primei promoții FEFS după 1989 îi mai remarcăm, în ordine alfabetică, pe fostul fotbalist Adrian Ambrosie, fost președinte la Politehnica Iași la singura calificare în play-off, pe șeful de promoție Cristian Ghiorghiu (a nu se confunda cu fostul talentat fundaș central de la Politehnica Iași), singurul solicitat în 1994 să rămână în cadrul FEFS și care ulterior a emigrat în SUA, acum fiind stabilit în Canada, pe fosta atletă Gabriela Mihalcea, de la CS Politehnica Iași, ce deține și acum recordurile naționale la săritura cu prăjina (4,22 metri în aer liber, stabilit în 1999, respectiv 4,25 metri în sală, stabilit tot în 1999!), pe fostul fotbalist Daniel Zafiris, dar și pe fostul rugbist Robert Kover, unul din cei mai talentați fundași pe care i-a avut echipa de rugby Politehnica Iași în ultimii treizeci de ani.
„Suntem recunoscători profesorilor care ne-au format! Este o onoare pentru noi să fim prima promoție care a redeschis în 1990 ușile FEFS Iași pentru a forma la rândul nostru, în timp, noi generații de profesori și a deveni un reper pentru generațiile viitoare”, ne-a spus Florin Nichifor.
Iar prima generație de la FEFS Iași chiar este un reper. Parcurgând numele de mai sus va fi greu de găsit o generație de absolvenți FEFS Iași cu foști sportivi atât de valoroși în componență, mai jos fiind fotografia de la absolvire, din 1994, primită de la Daniel Zafiris.
Citiți și Test Autoplay: SsangYong Rexton facelift – Amiralul cu mult bun simț!