Târgul de Turism al României 2024 – ediția de primăvară a început joi la Romexpo fără ca Iașul să se numere printre expozanți! Și, totuși, Iașul putea fi reprezentat, ca și în ultimii ani, de o comună care se promovează ca „Bucovina mică”, standul său fiind vizibil în prima din cele patru zile ale expoziției!
Iașul a rămas și fără singurul reprezentant la Târgul de Turism al României!
Până pe ultima sută de metri a fost o certitudine că Iașul va fi reprezentat la a 49-a ediție a Târgului de Turism al României. Comuna Tătăruși devenise de acum o prezență constantă, a fost inclusă și în „Ghidul vizitatorului”, dar a fost însă scoasă de pe ultima listă a expozanților.
„Am anunțat în timp util că anulăm participarea la ediția de primăvară. Suntem foarte ocupați în această perioadă și nu am fi putut acorda atenția cuvenită pentru a ne prezenta cum se cuvine la o expoziție atât de importantă. Nu exclud însă să participăm la ediția de toamnă, sigur, în limita timpului disponibil”, ne-a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.
Participările comunei ieșene la tradiționala expoziție au apărut în urma unui proiect pentru valorificarea Rezervației forestiere „Pădurea Tătăruși”, ce se întinde pe 52 de hectare, alte atracții turistice ale comunei fiind situl arheologic „Palanca”, bisericile ortodoxe „Sfântul Neculai” – Tătăruși 1842, respectiv „Sfântul Vasile cel Mare” – satul Pietrosu 1821, Muzeul satului, precum și mănăstirile Broșteni „Sf. Gheorghe” și Probota (ctitoria domnitorului Petru Rareș este inclusă în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO), aflate în apropiere.
Învecinarea cu trei comune din județul Suceava nu este însă singurul motiv pentru care comuna ieșeană se promovează ca „Bucovina mică”.
„Bucovină înseamnă pădure de fagi, iar fagii sunt predominanți în pădurile ce înconjoară comuna. Anul acesta împlinim 160 de ani de administrație locală, iar atunci aparțineam de județul Suceava”, a adăugat primarul comunei atestate documentar în anul 1398.
Menționăm că rezervația forestieră are parte de un festival ce se întinde pe câte trei zile, cu nume sonore printre artiști, în 2024 fiind programată a unsprezecea ediție, dar și că anul trecut a fost organizat în premieră un impresionant concurs de șah, cu participare din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.
Așadar, Iașul a rămas fără reprezentare la Târgul de Turism al României, dar în schimb au standuri acolo județul Suceava sau municipiul Botoșani…
Citiți și: Dacia contribuie semnificativ la rezultatele istorice ale Renault Group în 2023! VIDEO