Școala ieșeană de canotaj de la CSM Iași, în strânsă colaborare cu CSS „Unirea” Iași, și-a făcut din nou datoria. A trimis cinci reprezentante la Campionatele Mondiale de la Varese (Italia), încheiate la sfârșitul săptămânii trecute, trei la tineret și două la junioare. Delegația României a cucerit șapte medalii în total, în trei dintre bărci concurând sportivele de la CSM Iași, unde sunt pregătite de antrenorii Sorin Băhnărel, Ciprian Atomei și Simona Napa.

Andrada Moroșanu și Patricia Cireș sunt vârfurile unor generații care își rup spatele și-și brăzdează palmele zi de zi pentru a ajunge să concureze sub cerul olimpic, pentru a-și auzi imnul intonat la cele mai importante competiții. Au doar 20 de ani, mai au încă de concurat până să atingă vârsta senioratului, dar deja sunt componente ale lotului olimpic al României la una din puținele discipline olimpice în care tricolorul mai poate fi văzut la cel mai înalt nivel. Cam asta au făcut și Andrada și Patricia la Varese, la Mondialele pentru tineret, confirmând și reconfirmând performanțele lor anterioare!
„Pentru România! Pentru CSM Iași!”
Andrada Moroșanu a devenit campioană mondială alături de Iulia Bălăucă în barca de dublu vâsle, iar primele sale declarații surprind perfect ce înseamnă să fii sportiv de înaltă performanță.

„Mi-am reprezentat țara la Campionatul Mondial desfășurat în provincia Varese, din Italia. A fost o experiență extraordinară pe care am trăit-o alături de colega mea de barcă, Iulia Bălăucă, noi formând o echipă excelentă sub atenta îndrumare a antrenoarei noastre, Cochelea Veronica, cât și a domnilor Băhnărel Sorin și Atomei Ciprian, cei care m-au selecționat și motivat de fiecare dată pentru a ținti cât mai sus. Meritul aparține de asemenea și antrenoarei Simona Napa, de la CSM Iași, care a fost întotdeauna acolo când am avut nevoie de un sfat sau pur și simplu de cineva care să mă asculte. A fost o cursa grea în finală, pe care însă am avut-o sub control, cu mult calm și voință. Sunt foarte mandră că am adus țării mele o medalie de aur și m-am făcut mândră pe mine și pe toți cei care mă susțin! Acesta este doar primul pas din visul nostru sportiv care se pare că a prins contur cam repede! Pot spune că secretul succesului este doar munca și comunicarea bună în cadrul echipei. Pentru România! Pentru CSM Iași!”, ne-a declarat Andrada Moroșanu.

„Nu primim nici jumătate față de colegi din țară, dar avem rezultate mult mai bune”!
Patricia Cireș a cucerit medalia de argint în barca de 4 vâsle, echipaj pregătit chiar de antrenorul Sorin Băhnărel și din care au mai făcut parte Emanuela Ciotău, Cristina Drugă și Alexandra Ungureanu. Au condus cursa pentru aur în cea mai mare parte a timpului, dar o banală greșeală tehnică pe ultimii metri i-a permis Olandei să treacă prima linia de sosire, cu mențiunea că ambele echipaje au corectat vechiul record mondial!
Patricia asigură strocul în barcă (nr. – este căpitanul echipei) și, ca și Andrada, pare a avea mari șanse să concureze pentru România în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024! A avut curajul să-și spună și păsurile, cu mult bun simț, în rândurile care urmează.

„Suntem mândre să ne reprezentăm țara și clubul la concursurile internaționale, acum am încheiat Campionatul Mondial Under23, obținând cele mai frumoase rezultate. Am plecat cu încredere în propriile forțe, având în spate multe ore de muncă, cu mii și mii de kilometri… Toată munca depusă s-a îmbinat perfect cu susținerea unei echipe plină de oameni minunați, antrenori, familii, staff-ul tehnic și medical, colegi și prieteni. Pe această cale alegem să vă mulțumim, fără voi nu am fi reușit! Una dintre dorințele noastre, este să ducem numele CSM Iași cât mai departe și cât mai mult timp, însă întâmpinăm probleme, probleme financiare. Indemnizația pe care o primim este mult mai mică în comparație cu cea a colegilor noștri de la alte cluburi, nu primim nici jumătate din cât iau ei, deși rezultatele noastre sunt mult mai bune. La fel și cu echipamentele. Primim rar și foarte puține. Tentația de a pleca spre alt club este foarte mare pentru că am avea posibilitatea să primim exact cât ni se cuvine și șansa unui viitor sigur din punct de vedere al locurilor de munca”, ne-a spus Patricia Cireș.
„Rolul comunității locale este determinant”
Manuela Lungu a concurat în barca de 8+1 a României, clasată pe locul al șaselea.
„Am simțit ca va fi un concurs greu încă din serii, am avut emoții încă din prima zi de când am ajuns aici. Am învățat din fiecare cursa câte ceva, aștept să pun în practică la Campionatele Europene. Îmi doresc să capăt cât mai multă experiență, să învăț câteva ceva cu fiecare concurs care trece și pe viitor să fac rezultate mult mai bune”, a menționat Manuela Lungu.
Directorul Clubului Sportiv Municipal Iași, Ciprian Ursu, nici nu se gândește să piardă cele mai bune sportive, dar lansează practic și un apel ca Iașul să-i întindă o mână de ajutor.

„Nu este un secret, bugetul CSM Iași acoperă cu greu o parte din calendarul competițional, fără a vorbi despre echipament de specialitate, cantonamente, premierea sportivilor valoroși/indemnizațiile către cei care au confirmat și care vin cu pași repezi spre performanță. Lucrez împreună cu antrenorii secțiilor la împărțirea fiecărui bănuț din club, iar dorința de a le fi partener a venit la pachet cu transparența. La unele secții, cum este canotajul, lucrurile sunt la cel mai înalt nivel de colaborare profesională, același lucru îl doresc enorm de mult și din partea responsabililor comunității locale, unde rolul lor este determinant în a menține la Iași cei mai valoroși sportivi care au confirmat cu rezultate uimitoare”, ne-a declarat Ciprian Ursu, fost rugbist medaliat cu bronz în anul 2000 cu formația Politehnica Nena Iași.
Spuneam la început că școala ieșeană de canotaj și-a făcut datoria! Din nou. Ultimele rezultate nu mai pot fi puse pe seama hazardului, ci arată că s-a muncit cu pricepere și spor, că viitorul poate fi privit cu maximum de încredere. Rămâne de văzut dacă tot de la Iași…
Citiți și: Premieră la Iași: lansarea Noului Range Rover Sport, simbolul luxului sportiv!
Cât de repede eu cred ca vor pleca aceste fete minunate si extrem de talentate… Iasul nu este un oraș care investească bani in propriile talente! Așa cum au plecat acei băieți de la scrima așa vor pleca si ele, de ce? Petru ca merita mult mai mult iar nesimtirea conducerii Iasului nu va face nimic!
Ma înclin in fata rezultatelor acestor fete!
Mi-ar plăcea sa văd pe acest site si interviuri cu sportivi plecați din Iasi si sa ne spună si noua cum este la clubul lor actual indiferent de club!