Ediția de anul acesta a Campionatelor Uniunii Europene la șah pentru categoriile de vârstă de la U8 la U14 s-au încheiat marți, în Republica Cehă, cu două medalii de aur în contul delegației României! Ambele titluri de campion au fost cucerite de șahiști ieșeni, unul din ei furnizând probabil cea mai mare surpriză a competiției.

Nicolas Cazacu (8 ani), pregătit de antrenorul Vlad Ungureanu la Gambitul Damei-CS Politehnica Iași, este cunoscut de ceva vreme, de când avea cel mai bun coeficient ELO din lume la vârsta sa. Nicolas a dominat competiția și, cu 8 puncte din 9 posibile, a câștigat clar titlul de campion al UE la categoria de vârstă U8.

Iulian Sabarez (14 ani), originar din satul Oțeleni (comuna Oțeleni, județul Iași), a fost însă cel care a răsturnat toate socotelile favoriților. El renunțase la șah la 10 ani și a mai jucat doar de plăcere până în 2021, când a început să fie pregătit de antrenorul Alexandru Stegariu la Pionii Regelui. La Campionatele Naționale din 2022 a pornit cu al 23-lea rating, dar s-a clasat pe locul al cincilea, la egalitate de puncte cu vicecampionul național!

Acest rezultat l-a inclus în delegația României pentru competiția din Republica Cehă, unde Iulian a concurat dezinvolt, a totalizat 7 puncte după nouă runde și a cucerit medalia de aur la U14!

Citiți și: Timpul de asamblare a unei baterii electrice și cât durează testarea ei la Peugeot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *