Ministrul Sportului, Eduard Novak, a descălecat luni la Iași pentru a prezenta strategia națională pentru sport, prilej de a repeta ce a spus și acum o lună, în momentul lansării direcției pe care trebuie s-o apuce întreg sportul românesc. Meritul său este că s-a încumetat să propună această strategie, că proiectul conține multe direcții lăudabile, dar n-a prea convins că deține și mecanismele prin care teoria să fie pusă cu maximum de eficiență în practică.
Novak propune practic revoluționarea sistemului în care se practică sportul în România, o schimbare din temelii din moment ce vrea ca în zece ani toate cluburile să devină private, să iasă din actualul sistem în care sunt finanțate de Ministerul Educației și Ministerul Sportului, deoarece Dinamo, CSA Steaua și Rapid reprezintă o categorie aparte, fiecare aflându-se sub aripa propriului minister. Strategia la care au fost consultate peste 500 de persoane pare bine gândită când se axează pe sportul în școală, pe sportul de masă și pe sportul de performanță. S-a vorbit mult luni la Primăria Iași, unde ministrul Sportului și-a prezentat strategia în fața sportului ieșean, despre infrastructură și despre sportivi, dar mai puțin despre antrenori. Au fost câteva referiri la specialiști, dar degeaba există infrastructură și sportivi dacă nu există și antrenori pricepuți și dedicați.
A mai spus ministrul Novak un adevăr pe care l-am tot auzit în ultimii ani și nu doar dinspre sport, că rezultatele tot mai slabe înregistrate de sportul românesc la Jocurile Olimpice n-ar fi pentru că nu sunt bani suficienți și că nu mai vin copii la sport. Bani sunt în sport, copii doritori de sport sunt, dar performanțele nu mai pot fi obținute în acest sistem care totuși în acest an a oferit performanțe notabile la canotaj, înot, tenis de masă, ca să enumăr doar trei dintre cele unsprezece discipline individuale considerate prioritare, celelalte opt fiind judo, lupte, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism și gimnastică. Lipsesc tenisul și tirul, iar jocurile sportive prioritare în strategia națională în care se amintește și despre o legislație favorabilă sportului vor fi următoarele: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață și oină.
Îmbucurătoare este atenția pe care strategia o acordă sportivilor trecuți de 14 ani, vârstă la care mulți liceeni nu prea mai văd sportul făcând parte din viitorul lor. Unii renunță până la 18 ani la sport și doar 10% continuă după ce au încheiat liceul, dar strategia prevede ca un sportiv ce își încheie cariera să poată rămâne în sport dacă își dorește acest lucru, practic foștii sportivi să rămână în sistem!
Sunt multe idei bune în strategia ce se vrea adoptată cât mai repede de Guvern, idei îmbrățișate de primarul Mihai Chirica, care a precizat, printre altele, că va propune ca un procent din locurile de cazare școlare să fie atribuit sportivilor din afara Iașului, într-o vreme însă în care sălile de sport școlare din Iași nu mai pot fi închiriate, iar sportul de performanță juvenil are doar de suferit, adică sportivii de 14-18 ani despre care Novak tocmai spunea că mulți renunță la sport…
Citiți și Test Autoplay: Suzuki Vitara Mild-Hybrid. Partener ideal pentru Boosterjet!
Sunt bani in sport? Dacă tot sunt bani de ce nici după 9-10 luni se zile sportivii nu își iau premierile din partea ministerului? Ca pana la urma și aceasta prima din partea statului motivează sportivii medaliați la campionatele mondiale și europene. Minciuni peste minciuni!
Ce nu am aflat din acest material este in legatura cu asigurarea infrastructurii pentru practicarea sportului, atat la nivel de masa cat si la nivel de performanta. Tot cluburile private vor trebui sa asigure aceste dotari pentru antrenamente si competitii? Dupa umila mea parere, statul ar trebui sa se implice, iar pentru asta e nevoie de o strategie reala de dezvoltare a sportului. Vedem pe Eurosport competitii la niste sporturi care nici nu exista in Romanica pentru ca nu exista infrastructura necesara. Sunt alte sporturi in care putinii sportivi romani care le practica trebuie sa se antreneze prin alte tari din acelasi motiv. Totul e o vrajeala, la fel ca multe altele in care guvernantii nostri sunt experti.