Trupa lui Leo Grozavu a remizat și în al doilea meci al săptămânii în play-off-ul Ligii 2 de fotbal! Liderul CSM Politehnica Iași încheia 2-2 marți seara în Ghencea disputa cu CSA Steaua, ocupanta locului secund, iar pentru sâmbătă după-amiază își propusese ca în compania ultimei clasate, Unirea Dej, să facă uitată remiza, 1-1, cu Gloria Buzău, la precedenta apariție în Copou. Formația ieșeană a părut însă că a uitat drumul spre victorie, înregistrând un nou egal, al treilea consecutiv, în această a IV-a etapă a play-off-ului, penultima a turului. A încheiat o serie de zece meciuri la rând în care a înscris de fiecare dată, precedentul meci fără gol fiind tot un egal, și tot în Copou, cu Csikszereda, de atunci parcurgând douăsprezece partide fără înfrângere.
Grozavu a aliniat, cu două excepții, aceeași formulă de echipă cu care abordase disputa cu Gloria Buzău, dar față de jocul cu CSA Steaua au fost mai multe modificări, dictate de problemele medicale din lot, precum și de perioada de doar trei zile dintre meciuri. Antrenorul de la CSM Politehnica Iași are probabil și alte motive pentru care nu abordează meci de meci cu cea mai bună formulă posibilă până la rezolvarea matematică a problemei promovării în Superligă, dar pentru disputa cu Unirea Dej, o echipă despre care se putea anticipa că nu va străluci în ofensivă, a fost inspirat titularizându-l pe Cristea în fața liniei de patru fundași și nu pe Marchioni, mult mai obișnuit să joace în acea zonă, dar și pe R. Ion pe extrema stângă în locul lui Hlistei.
Cristea a fost scos din aria sa de confort și pus să joace într-o zonă în care orice ezitare se vedea imediat. El însă a ținut sub observație întreaga lățime a terenului de parcă ar fi supravegheat cu un reflector orbitor exteriorul unei închisori de maximă siguranță. Cristea a lansat pase lungi foarte precise spre flancuri, de la o astfel de minge, spre fundașul dreapta Kouadio, plecând prima mare ocazie a meciului. A mai avut Musi o situație bună încă din minutul 5, dar a șutat modest, iar portarul Răilean a respins cu piciorul!
Era minutul 20 când Kouadio a recepționat pasa lui Cristea, dar pasele decarului ieșean veneau și cu jumătate de preluare făcută! Kouadio a centrat bine în careu, ceea ce nu i se întâmplă însă prea des, iar Vojtus, imbatabil în jocul aerian, s-a înălțat la bara a doua dintre doi adversari și a reluat de la 6 metri cu capul, însă balonul a izbit transversala! După doar trei minute, R. Ion a arătat de ce a fost adus la Iași. A recuperat o minge în treimea adversă, a sesizat culoarul optim și a șutat de la circa 25 de metri, dar Răilean a reușit să respingă în transversală!
Deși n-a stat cuminte în propria jumătate, ba chiar a mai și încercat câteodată să se îndepărteze de propriul careu cu mingea la picior, Unirea n-a făcut exces de zel pe faza ofensivă. A fost destul de precaută, a închis bine culoarele de pasare, Vojtus fiind cam singurul care se infiltra între linii pentru a primi mingea de la Cristea. CSM Politehnica Iași a părut mai mult a aștepta o gafă în defensiva adversă decât a încerca să fie mai creativă și a avut emoții în minutul 38, când la un corner al Unirii, de pe stânga, Vojtus a sărit pe sub minge, la fel și Itu, iar Chira a reluat cu capul, din centrul careului, Jankov era bătut, dar mingea a lovit transversala!
Roman a continuat și după pauză să irosească lovituri libere din poziții favorabile, dar mai ales să-și asume mult prea puține responsabilități. Cristea continua să-și caute colegii cu pase precise, dar fără continuări prin devieri și pase fără preluare era greu de prins echipa oaspete pe picior greșit. Gazonul n-a arătat prea bine după zăpezile căzute săptămâna trecută, fiind nevoie de multe atingeri pentru a stăpâni balonul, dar astfel au fost pierdute momente favorabile pentru pase mai rapide.
Jocul nu oferea cine știe ce perspective și devenea tot mai clar că ar putea fi câștigat de pe bancă. Dumitru și Harrison i-au înlocuit pe Musi și Vojtus, apoi Grozavu a renunțat la partea stângă a atacului. I-a chemat pe bancă în minutul 71 pe Roman și R. Ion și i-a trimis în joc pe Mogoș și Hlistei. După doar două minute, Unirea, care în repriza a doua s-a mulțumit doar să se apere, a obținut un corner la una din foarte rarele apariții în jumătatea ieșeană. Jankov a ieșit pe sub minge, dar Gîț, incomodat de Plămadă, a reluat de la 3 metri, cu capul, paralel cu poarta!
Cristea a pierdut o minge la centrul terenului și a fost înlocuit cu Marchioni în minutul 82, iar meciul care mai putea fi câștigat cu ajutorul spectatorilor, dacă de pe bancă tot n-a apărut nicio sclipire, s-a îndreptat spre un 0-0 într-un cor de nemulțumiri apărute încă din timpul jocului, ce puteau fi totuși amânate până după ultimul fluier, dar nu înainte ca Mogoș să șuteze în minutul 90+2 de la distanță, cam de unde egala în Portugalia acum câteva săptămâni pentru România Under 20, dar de data aceasta mingea a trecut puțin peste transversală!
Trupa lui Grozavu a mai pus un punct în clasament, dar jocul său n-a convins. Unirea a fost, ca și Gloria, o adversară incomodă, pe care n-o putea învinge numai cu prezența. CSM Politehnica Iași n-a mai fost dispusă să practice un presing agresiv, din care să câștige baloane în preajma careului advers, ci a așteptat ca golul să pice ori în urma unei gafe ardelene, ori a unei sclipiri, dar jucătorii lui Grozavu au fost atât de altruiști încât parcă se invitau unii pe alții la a face diferența. Itu a încercat în câteva rânduri să iuțească ritmul, dar nu pare încă să-și fi revenit total după lovitura încasată la Galați, însă, trecând peste gafele care încă apar pe faza defensivă, jucătorii trebuie să asude din nou cât mai repede și mai mult în folosul echipei.
Situația din clasament nu a devenit alarmantă, dar s-a vorbit atât de mult despre promovarea matematică încât unii suporteri, și nu doar ei, nu prea mai au răbdare. N-au avut răbdare nici să aștepte finalul jocului cu Unirea, iar Grozavu și-a pus deliberat o țintă pe piept. A direcționat spre el tirul ce-i putea afecta jucătorii, însă a cam sosit momentul să-și ia băieții mai mult la întrebări și mai puțin pe după umeri la conferințele de presă. Până la meciul din ultima etapă a turului, în deplasare cu Dinamo (25 aprilie, ora 20:00), este timp suficient pentru a regla cea mai bună formulă posibilă care să sprinteze spre promovarea despre care se vorbește de mai bine de un an și care încă mai poate fi obținută înainte de termen…
Citiți și: Facelift pentru Mercedes-Benz GLS, GLS63 AMG și GLS600 Maybach!