Ediția din acest an a Campionatelor Naționale de înot pentru copii 11 ani s-a încheiat la Pitești cu un succes remarcabil pentru clubul ieșean TriSport, ai cărui sportivi sunt pregătiți de antrenorii Florentin Luca și Maria Luca. Un titlu național după cel cucerit anul trecut în premieră pentru sportul ieșean, alte trei medalii de argint, multe alte locuri în apropierea podiumului și chiar clasări între primii 8 au propulsat clubul ieșean în lumea bună a natației din România, un club privat situat la doar șase puncte în clasamentul general în urma CSA Steaua București!
Așa cum am scris și anul trecut, când Rareș Sorocianu cucerea la Naționalele pentru copii 10 ani, în proba de 50 metri bras, primul titlu de campion național la înot din istoria Iașului, iată că și rezultatele înregistrate la sfârșitul acestei săptămâni, la Naționalele copiilor de 11 ani, desfășurate la Pitești, au fost posibile fără o pregătire la Iași într-un bazin de dimensiuni olimpice (50 metri lungime), așa cum au mai toate cele douăzeci de grupări care au punctat din cele 46 participante!
Clasarea celor de la TriSport pe un mai mult decât onorant loc 6 (63 puncte) este cu atât mai valoroasă cu cât la Iași sportivii săi nu au unde se pregăti pe mai mult de 25 metri, dar lățimea scăzută a culoarelor și faptul că nu există blocstart-uri sunt tot atâtea neajunsuri care se contabilizează în sutimi și zecimi de secundă pierdute în clasamentul fiecărei probe, prin zeci de centimetri, poate chiar și mai mult de un metru, pierduți pe traseul fiecărei probe! Rezultatele sportivilor ieșeni ar fi fost poate cu măcar câte un loc mai în față la mai multe probe și astfel poate că ar fi putut depăși CSA Steaua (69 puncte), ocupanta poziției a cincea, în clasamentul general, ceea ce ar fi fost o performanță totuși mult prea bună pentru antrenamentele în bazin de 25 de metri.
Clubul ieșean a fost despărțit de locul al patrulea de doar zece puncte și doar primele trei clasate au depășit 100 de puncte, Dinamo fiind pe 3, cu 102 puncte, primele două poziții aparținând a două cluburi bucureștene private. Vom trece în revistă principalele rezultate cu care gruparea ieșeană a lăsat în urmă grupări cu condiții de pregătire și tradiție mult superioare, precum Crișul Oradea (locul 9, cu 29 puncte), CSM Pitești (12 – 22 puncte) sau Nautica Bacău (13 – 20 puncte).
Rareș Sorocianu rămâne performerul natației ieșene și la această ediție, cucerind patru medalii. Sâmbătă a devenit campion național la 100 metri bras după ce anul trecut cucerea medalia de aur la 50 metri bras. A triumfat în ani consecutivi, performanță ce a meritat premiată de Robert Glință! Tot sâmbătă, ștafeta la 4×50 metri liber, alcătuită din Daniel Andrei, Matei Caraiman-Anton, Rareș Sorocianu și Robert Macsim (loc 5 la 50 metri spate și loc 7 la 100 metri liber), a devenit vicecampioană națională, în timp ce Antonia Doru a ocupat locul al șaptelea, la 100 metri bras.
Rareș Sorocianu a pierdut duminică pentru doar o palmă medalia de aur la 50 metri bras, mulțumindu-se în acest an cu medalia de argint, timpul față de anul trecut îmbunătățindu-și-l cu o secundă. Trebuie spus însă că Rareș nu doar că a luat aurul cu o zi în urmă, ci a contribuit și la argintul ștafetei, la un alt stil, și nu prea a avut timp de recuperare. Cei patru componenți și ștafetei de sâmbătă au concurat și duminică, dar la 4×50 metri mixt, probă în care au cucerit tot medalia de argint!
Tot duminică, Robert Macsim s-a clasat al patrulea la 50 metri liber, pierzând medalia de bronz pentru doar 5 sutimi de secundă, și tot el s-a clasat al patrulea și la 100 metri spate, iar Antonia Doru a fost a noua la 50 metri bras.
„Bazinul olimpic de la Pitești a fost recent inaugurat și arată impecabil. Ne dorim și noi măcar jumătate din ce au cei de acolo. Suntem însă mulțumiți de condițiile de care beneficiem la Zenity, unde am găsit înțelegere pentru a ne pregăti, dar tot sper că vom avea și la Iași un bazin de dimensiuni olimpice”, ne-a declarat, cu aceeași modestie, Florentin Luca, completat de Maria Luca: „Copiii cresc și au nevoie de condiții cât mai bune cu putință pentru a putea progresa pe măsura muncii. Părinții au mare încredere în noi, pentru că văd rezultate bune și evoluții frumoase. Le mulțumim pe această cale! Fără sprijinul lor, copiii nu ar putea practica acest minunat sport”.
Menționăm că rezultatele de la Pitești au fost precedate la sfârșitul săptămânii trecute de cele două medalii de bronz cucerite, la Brașov, de Ilinca Cozorici în probele de 50 metri spate și 50 metri liber din cadrul Campionatelor Naționale pentru copii 10 ani, iar la începutul lunii iulie TriSport Iași se va prezenta la Naționalele copiilor de 12 ani, de la Târgoviște, competiție pentru care antrenorii ieșeni s-au încumetat să ne ofere un nume pe care să-l urmărim: Ioana Dragoș-Pânzaru.
Macsim Robert Ștefan este numele sportivului cu cele mai bune locuri la naționale care a adus cele mai multe puncte clubului. A particiat la 7 probe sa fie scris numele complet asa cum apar pentru ceilalți sportivi.
Mulțumim
Felicitări sportivului! Felicitări antrenorilor! Felicitări familiei! Mult succes pe mai departe, atât lui cât și coechipierilor!