Formațiile masculine de baschet și de handbal ale CS Politehnica Iași sunt primele care au început părțile secunde ale campionatelor, mai precis au început cursele de promovare. Le-au început ambele în Sala Polivalentă, dar nu cu dreptul. S-au confruntat însă chiar la debut cu pretendente serioase la promovare, care în primul rând se bazează pe bugete care să le faciliteze îndeplinirea obiectivului, bugete asigurate de Consilii Locale sau Județene!.

Baschetbaliștii pregătiți de antrenorul Gabriel Clapon nu s-au putut baza pe Hurjui, Dăscălescu și Trandafir și au cedat cu 72-86 în compania echipei CS Vâlcea (club înființat de Consiliul Județean Vâlcea în 2022), în prima etapă a grupei valorice 1-8 (faza a II-a) a Ligii I. Formația oaspete, pregătită de antrenorul Hristu Șapera, cu destule sezoane la cârma unor formații din primul eșalon, a venit la Iași cu doar unul din cei doi americani pe care s-a bazat în faza I, Singh, iar alături de el s-a așezat Ciucă, alt baschetbalist masiv, dând un semnal că drumul spre coș este blocat.

Formația ieșeană a abuzat de aruncări de 3 puncte, însă numai Rotariu (26 de puncte, 5×3 – 9 recuperări) a avut și procentaje mulțumitoare. El a fost motorul echipei în prima jumătate a meciului, iar la cabine s-a mers la egalitate (41-41). Absența unui pivot experimentat a fost tot mai vizibilă în partea a doua a jocului, în care CS Vâlcea a recuperat mult mai cu spor, mai ales sub propriul panou, destule dintre mingile câștigate fiind repede trimise pe contraatacuri și transformate în puncte care cântăreau greu nu doar pe tabelă, ci și la erodarea moralului studenților.

Politehnica avea trei titulari cu câte patru greșeli personale și doi cu câte trei, așa că misiunea ei se anunța imposibilă pe finalul meciului, iar diferența de scor a crescut constant în favoarea adversarei… Următorul meci al formației ieșene este programat pe 12 februarie, în deplasare, cu Universitatea Craiova, grupare pe care în faza I a învins-o în ambele dispute.

Cum arată o formație cu buget de promovare!

Mulți dintre handbaliștii pregătiți de antrenorul Florin Spiridon nici n-ar fi trebuit să joace duminică, din cauza problemelor medicale, în meciul cu CSM Sighișoara (formație pregătită de antrenorul Marius Stavrositu și aflată în subordinea Consiliului Local Sighișoara), din etapa I a Play-Off-ului Promovare al Diviziei A. Doar jucătorii cărora medicul le-a interzis să intre pe teren n-au făcut parte din lotul care s-a confruntat cu o pretendentă fermă la promovare și care putea fi foarte ușor confundată cu o echipă de baschet, media ei de înălțime fiind probabil mai ridicată decât cea a baschetbaliștilor de la Politehnica. Printre handbaliștii oaspeți l-am remarcat pe masivul inter stânga Vancea, jucător care evolua la Politehnica Iași atunci când echipa a fost desființată acum câțiva ani, iar un alt fost jucător al Iașului, Sâncelean, n-a efectuat deplasarea din motive medicale.

CSM Sighișoara a condus mai mult pe tabelă, dar Politehnica a reușit să mențină echilibrul și chiar senzația că s-ar putea apropia în repriza secundă și la mai puțin de trei goluri. A primit însă mult prea ușor destule goluri, nici portarii n-au prins o zi prea bună, dar și cuplul de arbitri Drăghici-Drăguț a acordat cam ușor atât eliminări de câte două minute în tabăra gazdă, cât și aruncări de la 7 metri împotriva sa. În schimb, Politehnica a beneficiat de doar două aruncări de la 7 metri, prima dintre ele fiind însă ratată de Nivard în minutul 48, când tabela indica 25-29, pe când CSM Sighișoara a înscris 9 goluri din cele 10 aruncări de la 7 metri pe care le-a primit.

Meciul s-a încheiat 31-37, după 15-20 la pauză, meci în care atacul ieșean s-a bazat pe Moroșanu (9 goluri, unul din 7 metri), care s-a prezentat la joc cu doar câteva antrenamente după o pauză din cauza unei probleme musculare, pe Juverdianu (9 goluri), pe Drenceanu (4), dar și pe Lătescu (3), Nivard (3), mai discret ca de obicei din cauză că a jucat cu o entorsă destul de gravă la glezna stângă, și Andriescu (3), jucător cu două reușite spectaculoase în prima repriză, un inter dreapta care poate aspira cât de curând la un loc de titular.

Ce cuplaj ar fi fost!

Politehnica Iași va evolua și duminică tot în Sala Polivalentă, când va primi vizita formației CSM Alexandria (subordonată Consiliului Local Alexandria), despre care se vorbește și mai frumos decât despre CSM Sighișoara, adică o altă candidată la promovare, mai precis un nou meci spectaculos.

Din păcate, un așteptat cuplaj cu meciul handbalistelor de la CSM Iași 2020, clubul Primăriei Iași, nu va avea loc, echipa feminină pregătită de antrenorii Daniel Bura și Macrina Tomuleac, anunțând deja că disputa cu liderul Seriei B a Diviziei A, CSM Corona Brașov (echipa Primăriei Brașov), va avea loc la Sala LPS, sâmbătă, de la ora 13:00. Motivele sunt frigul și „întunericul” din Polivalentă, însă la meciul handbaliștilor cu CSM Sighișoara chiar n-a fost deloc frig, iar de calitatea luminii se plâng pe bună dreptate, de ani de zile, fotoreporterii, nicidecum jucătorii!

Ar fi fost două atractive întâlniri (deși poate ar fi fost dificil de căzut de acord în ce zi să se desfășoare), mai ales că formația CSM Iași 2020 (locul 3, cu 27 de puncte) a ajuns la a opta victorie consecutivă sâmbătă, când a dispus, în deplasare, de CNE Sf. Gheorghe (locul 2, cu 30 puncte), cu 34-23 (18-12). Victorie cumva surprinzătoare mai ales prin proporțiile scorului, la care au contribuit, în special, Iulia Bîță (10 goluri) și Ioana Stanca (8), dar totuși normală dacă ținem cont de bugetul generos anunțat de gruparea ieșeană (350.000 de euro) pentru a promova în Liga Națională, iar cât de normală ne-am putea convinge în confruntarea cu gruparea brașoveană la care vor spectatorii vor putea asista pe bază de invitații gratuite pe care sunt așteptați să le ridice de la sediul clubului!

Citiți și: Dacia deschide comenzile pentru prima ediție de colecție Duster – „Mat Edition”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *