Antrenorul Vasile Miriuță, instalat marți în locul lui Emil Săndoi, anunțase câteva mici schimbări pentru primul său joc oficial, cel susținut duminică, în deplasare, cu CS Universitatea Craiova, în contul etapei a XXIV-a a Superligii. S-a ținut de cuvânt, dar nu doar schimbările au fost mici, ci și toate atributele echipei sale, ba chiar au ajuns mult sub nivelul Băniei spre finalul jocului, când Poli a arătat a echipă care nu înțelegea ce căuta pe un stadion cu aspect de velodrom, cu jucători care parcă încurcară sporturile!

Jucători de la Poli Iași ce parcă încurcară sporturile, echipă ce nici n-ar fi știut să răspundă cum o cheamă!
Iar începutul meciul a fost parcă desprins din atletism, deși acest sport are propriul stadion la Craiova, oraș unde se vorbește și despre construcția unei săli dedicată aceleiași atractive discipline. Startul a fost dat de fundașul stânga Bancu, o alegere discutabilă din moment ce în careul ieșean avea doar doi colegi față de cei trei stoperi de la Poli! El știa însă că trebuie să insiste din start în centrul defensivei ieșene, că acolo sunt marile găuri, doar Miriuță declarând la instalare că „stăm bine la fundașii centrali”! Așadar, Bancu a centrat de pe stânga, iar la start s-au prezentat colegul său, Baiaram, încadrat de la stânga la dreapta de Fl. Ilie și Da Silva. Soares și Safira erau mai mult spectatori, iar între stoperii ieșeni erau doar doi-trei metri! Fl. Ilie a încetinit inexplicabil, lăsând totul în grija lui Da Silva, aflat cu fața la Baiaram, fotbalist care a plonjat spre mingea la care a ajuns primul și pe care a lovit-o cu capul de la 7 metri și a deschis scorul!
Fl. Ilie a fost atent la faza în care Mitriță scăpa singur cu Fernandez pe dreapta, dar a fost ziua în care talentatul oltean a exagerat cu altruismul. A pasat pentru Safira, dar Fl. Ilie a respins în corner. Miriuță a început meciul cu trei stoperi, dar Soares susținea și el urcările pe dreapta ale fundașului lateral Adăscăliței, cel care pe faza defensivă trebuia să coboare rapid pentru ca portughezul să poată reveni în centru! Poli a început să iasă din propria jumătate pentru că Universitatea n-a mai presat cu aceeași convingere ca la început și așa a apărut ocazia lui Tailson, în minutul 25. Dintr-o fază cumva similară înscria cu Rapid la primul meci oficial al anului, dar atunci a fost o întâmplare fericită, pentru că runda trecută, cu FC Hermannstadt, a dat pe lângă minge, iar la Craiova a ratat complet execuția! Dacă Allanzinho n-a fost urmașul lui Luis Phelipe promis cu patos de conducerea clubului, atunci nici măcar Tailson nu poate spera la un asemenea statut! Cum o fi fost el în atenția Barcelonei devine tot mai greu de imaginat, dar poate că era vorba de alt sport…
Da Silva și-a mai spălat și el din păcate la două faze tot cu Mitriță și Baiaram în prim-plan, dar a venit minutul 42, cu Mitriță în colțul din stânga al careului, față în față cu Soares. Stoperul de la Poli era pregătit, în poziție de start din picioare, pentru un eventual dribling oltean pe piciorul stâng, deși principala sa grijă trebuia să fie blocarea șutului cu piciorul drept! Poate Miriuță chiar n-o fi avut timp să-i spună, dar parcă n-aș crede că nici Săndoi nu i-a transmis asta pentru meciul din tur! N-am sesizat ca Soares să fi fost preocupat de o eventuală finalizare cu dreptul, cum nici Roman, aflat în apropiere, nu i-a oferit o mână de ajutor, iar Mitriță a șutat, în stilul său, adică imparabil!
CS Universitatea se și vedea deja la cabine felicitată de noul antrenor, Mirel Rădoi. Nici nu s-a sinchisit că Gheorghiță, folosit atacant alături de Tailson, a primit mingea, cu spatele la poartă. Nu l-a atacat nimeni, nu l-a presat nimeni, iar așezarea defensivei oltene la acea fază a semănat mai degrabă cu un soi de mol de la rugby, deși n-am prea auzit de acest sport practicat pe acele meleaguri. Gheorghiță a scos maximum din acea fază și a găsit culoar de pasă în spate la Roman, care n-a deschis jocul pe „treisferturi”, ci a șutat bine cu stângul, printre picioarele lui Cicâldău, iar mingea s-a dus, pe jos, la colțul lung, pentru un dram de speranță.
Poli a părut că sărbătorește scorul de la pauză și după ce a ieșit de la cabine, pe când formația olteană a știut că trebuie să înceapă tare și actul secund. Fernandez a scos o minge dificilă în minutul 47, dar după alte două minute, o pasă a lui Roman în propria jumătate a fost blocată, mingea a ajuns la Mitriță, care a intrat în careu talonat de Fl. Ilie. La fel, principala grijă era piciorul drept al olteanului. Mitriță l-a simțit ezitant pe stoper și de la 14 metri a catapultat balonul sub transversală, la colțul scurt, execuție care l-a surprins total nepregătit pe Fernandez!
Un nou gol încasat rapid, Mitriță se distra copios și l-a pus în poziție bună pe Cicâldău, însă șutul acestuia a trecut puțin pe lângă poartă, iar Miriuță s-a grăbit la schimbări. L-a scos pe Fl. Ilie și a trecut la un sistem 4-4-2 după ce pentru scurt timp a părut că joacă 4-3-3. Înlocuitorul stoperului, Ștefanovici, a jucat mijlocaș dreapta, iar Tailson a fost mijlocaș stânga pentru ca perechea lui Gheorghiță în atac să fie Camara, înlocuitorul lui Oum, un „închizător” bun pasator, dar prea static, preferat însă în dauna lui Marchioni, mult mai util pe atac.
Universitatea cedase deliberat inițiativa, însă atacurile ieșene erau fără vlagă, fără consistență, fără imaginație. Echipa olteană sprinta în voie pe contraatacuri pe care le-ar fi putut transforma în goluri dacă n-ar fi considerat deja meciul câștigat, iar pentru a fi și mai sigură a mai punctat o dată, prin Cicâldău, care a reluat fără preluare mingea centrată din corner de Mitriță, după ce venise nemarcat din spate sub privirea plină de pasivitate a lui Ștefanovici!
Poli era deja în corzi, ajungea în aproprierea careului oltean doar pentru că i se permitea cu generozitate, în timp ce Mitriță se distra în continuare și prefera să greșească pase simple în loc să finalizeze singur cu Fernandez. Finalul meciului a arătat o echipă ieșeană debusolată, care nici n-ar fi știut cum o cheamă dac-ar fi întrebat-o cineva! Iar joi, de la ora 16:00, sigur o ia UTA la întrebări în Copou!
CS Universitatea (antrenor Mirel Rădoi): L. Popescu – Montoya, Zajkov, Badelj, Bancu (căpitan) – Cicâldău (’80 Barbu), Screciu, Houri (’64 Anzor) – Baiaram (’73 Bană), Safira (’80 Lukic), Mitriță.
Poli (antrenor Vasile Miriuță): Fernandez – Adăscăliței, Soares, Fl. Ilie (’59 Ștefanovici), Da Silva, Ispas – Bordeianu (căpitan), Oum (’59 Camara), Roman – Tailson (’73 Creț), Gheorghiță.
Foto: Poli Iași.
Citiți și: Noul Hyundai INSTER 100% electric ajunge la Casa Auto Iași!