Campionatele Internaționale ale României și etapa a V-a a Campionatului Național de tir sportiv cu aer comprimat 10 metri, dedicate juniorilor și seniorilor, s-au încheiat duminică, la Iași. În Poligonul „Alin Moldoveanu – Omega Tehnoton” din Iași, în organizarea Federației Române de Tir Sportiv și a Clubului Sportiv Omega Tehnoton, gazdă tradițională a competițiilor de tir cu aer comprimat din Iași, s-au întrecut aproximativ 150 de sportivi de la cluburi din România, precum și din Republica Moldova și Ucraina, două țări recunoscute pentru trăgătorii lor de elită.
Cea mai spectaculoasă luptă pentru locul întâi s-a dat în proba de pistol pentru seniori, în care favoriți erau ucrainenii Victor Bankin (vicecampion european de seniori, locul 11 la Jocurile Olimpice de la Paris) și Maksym Horodynets (campion mondial la echipe pistol viteză – 25 m, locul 8 la Paris) și românul Luca Joldea (campion și recordman mondial de juniori în acest an). Disputa a fost echilibrată, victoria revenind, oarecum surprinzător, talentatului Luca Joldea.
La pușcă senioare, multipla campioană europeană și medaliată la Cupa Mondială, Laura Ilie, s-a clasat pe locul I, la fel cum și Anna Dulce (19 ani), din Republica Moldova (campioană europeană de senioare în acest an), și-a valorificat statutul de favorită, cucerind medalia de aur la pistol junioare.
Cu un lot valoros, Ucraina a cucerit douăsprezece medalii (patru de aur), România și-a adjudecat 7 medalii (3 de aur, prin Laura Ilie, Luca Joldea și Andrei Rizea, la pușcă seniori), iar Republica Moldova – 5 (una de aur).
La pușcă senioare, Justina Dumbravă, pregătită la CS Politehnica Iași de antrenorul emerit Mihai Axinte s-a aflat mult timp pe locul al treilea, dar un foc de 7,4 a dus-o, în final, pe poziția a patra. În etapa a V-a a Campionatului Național, trăgătorii de la CS Politehnica Iași s-au numărat printre protagoniști. Justina și Ion Timuș s-au clasat pe locul al treilea la pușcă 10 metri seniori, Mihnea Nichifor a fost primul la juniori I, rezultat înregistrat și de Eduard Hanus (cu nou record personal), dar la juniori III, Maia Ivănescu a fost a doua la junioare III, în timp ce Evelina Spiescu, la doar 17 ani, a ocupat locul al treilea la junioare I, cu nou record personal, și tot pe poziția a treia, dar la juniori III, s-a situat Ștefan Rotaru.
În ziua rezervată doar echipelor mixte, Justina Dumbravă și Ion Timuș au ocupat locul al treilea la seniori, în timp ce Maia Ivănescu și Eduard Hanus au câștigat concursul juniorilor III, iar Evelina Spiescu și Mihnea Nichifor s-au clasat pe poziția a patra la juniori I.
Am consemnat și trei prezențe pe podium din partea pistolarilor de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorul Ioan Săcăleanu. Tudor Lehaciu a fost cel mai bun la juniori III, Ana Maria Șalariu s-a clasat a treia la junioare II, în timp ce la echipe mixte Ștefana Crăciun și Connor Smaranda au urcat pe treapta a doua a podiumului la juniori II.
Festivitatea de premiere a competiției internaționale de la Iași a fost găzduită de Sala Voievozilor de la Palatul Culturii. După intonarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova, Ucrainei și României de către baritonul Dmytro Melnyk de la Opera Națională Română în Iași, cei 24 de medaliați în probele individuale au primit medalii, cupe și flori, iar învingătorii au primit câte un premiu în bani.
Șefii delegațiilor oaspete au apreciat calitatea organizării competiției și a rezultatelor sportivilor, iar Laura Ilie, Ana Dulce și Maksym Horodynets au vorbit despre succesele lor din acest an și despre proiectele de viitor.
Senatorul Maricel Popa, președintele de onoare al CS Omega Tehnoton Iași, unul dintre organizatori, a spus: „Ne bucurăm că a fost o competiție reușită pentru sportivii din cele trei țări vecine, care au aliniat la start trăgători foarte valoroși. Cred că a fost o etapă cu elemente de progres pentru cei mai mulți dintre participanți și dorim să creștem acest nivel prin organizarea Balcaniadei de tir cu aer comprimat de anul viitor. Dorim ca Iașul să devină un atractiv centru sportiv internațional și, iată, prin tir putem face acest lucru, cu sprijinul Federației de specialitate, dar și a altor iubitori de sport. Ne aflăm la început de ciclu olimpic și ne dorim ca unii dintre participanții la acest concurs să ajungă la Jocurile Olimpice din 2028”.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital al Corului Marii Uniri al Ateneului Național din Iași, dirijat de Marius Mădălin Munteanu.
Citiți și: Ce performanță pentru Dacia! Calificare în premieră în finala „European Car of the Year” 2025!