România s-a prezentat la începutul săptămânii cu trei sportivi la ediția din acest an a Campionatelor Europene de tir sportiv (probe de aer comprimat) U16 și U18, de la Tallin Doi din cei trei performeri sunt legitimați la CS Politehnica Iași, clubul sportiv al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Amândoi s-au aflat la primele lor participări la o competiție de asemenea anvergură, iar unuia dintre ei i-a lipsit mai puțin de un milimetru pentru a urca pe podium, anunță TUIASI pe site-ul său oficial!

Milimetrul care răpește medalii! Ieșeanul Connor Smaranda a ocupat locul 4 la Campionatele Europene de tir sportiv!
Rezultatele la tir sportiv nu se măsoară în milimetri, ci în puncte, dar veți constata în rândurile următoare cam care a fost distanța pe țintele de concurs între o clasare pe podium și locul al patrulea ocupat marți de Connor Smaranda, pregătit la CS Politehnica Iași de antrenorul Ioan Săcăleanu, în proba de pistol aer comprimat 10 metri solo Under 16, probă nou introdusă și în care au contat doar focurile ce valorau minimum 9,8. Cei 32 de concurenți au avut la dispoziție câte 30 de focuri, iar primii 16 obțineau calificarea în turul al doilea.
Connor a totalizat 16 puncte grație celor 16 focuri de minimum 9,8 și s-a clasat pe locul al doilea! Sportivii situați pe locurile 14-19 aveau același număr de puncte, 12, așa că în turul al doilea au ajuns 19 concurenți ce aveau la dispoziție încă 20 de focuri, punctajele obținute urmând să fie adăugate celor din turul întâi. Connor a pus încă 11 puncte și a totalizat 27, dar maghiarul Kiss (doar 13 puncte în turul I, locul 10) a înregistrat un scor foarte bun, 14, și l-a egalat pe Connor. Rezultatul superior din turul al II-lea a făcut departajarea și l-a poziționat pe Kiss pe locul al doilea, iar pe Connor pe al treilea!
„La ultimul foc, Connor a tras 9,7! Cu 9,8 avea 12 puncte în turul al doilea, ajungea la un total de 28 de puncte și era la egalitate cu sportivul din Georgia care s-a clasat pe primul loc. Întrei ei doi se putea desfășura meciul care să decidă campionul european”, a declarat antrenorul Ioan Săcăleanu, convins, deși n-a spus-o, că elevul său merita prezența în finala mare.
Clasându-se al treilea după al doilea tur de calificare, la egalitate cu locul al doilea și la doar un punct diferență de primul loc, Connor a luptat pentru medalia de bronz cu ocupantul poziției de patra, turcul Kalfa. Număr nelimitat de focuri, câștiga cel care ajungea primul la 12 puncte. Sportivul nostru a condus cu 11-9 și a tras un nou foc de 9,7! La doar un milimetru de medalia de bronz! Turcul a egalat la 11, apoi au tras amândoi foarte bine și scorul a devenit 12-12, punctul decisiv fiind obținut de Kalfa, care a câștigat duelul cu 13-12!

„A fost epuizant. Am tras peste o sută de focuri. Cred că am avut măcar 12 sau 13 focuri de 9,7! S-a impus cine a rezistat mai bine fizic. Fiind două manșe de calificare poate nici n-ar mai fi fost nevoie de finale…”, a precizat Connor Smaranda.
Diferența pe ținta de concurs dintre 9,7 și 9,8 este de cel mult un milimetru! Diferența dintre 9,7 și 9,8 poate fi lejer dată și de pistolul vechi de 25 de ani, dar și de echipamentul ce lasă de dorit. Connor nici n-a avut ochelari speciali pentru tir, el chinuindu-se să închidă ochiul stâng, cu care nu ochea, deoarece nu era acoperit corespunzător!
„Garniturile pistolului vechi de 25 de ani scapă aer, piesele sunt tocite în interior! Nici măcar service nu se poate efectua în România. Abia am reușit, cu multă înțelegere, să scoatem pistolul din țară!”, ne-a declarat, plin de năduf, Ioan Săcăleanu.

A doua zi, miercuri, Connor a concurat și în proba clasică, pistol aer comprimat 10 metri 40 focuri. Doar 40 de focuri, fără finală! Epuizat după maratonul de marți și destul de afectat după ce a ocupat doar locul 4 la pistol solo, Connor a reușit totuși un concurs bun și s-a clasat pe locul al zecelea.
„Sunt foarte mulțumit de cum a tras Connor, la prima sa participare la un Campionat European. Și-a asigurat prezența la ediția de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European 2025, concurs programat în luna iulie, la Skopje, unde obiectivul nu poate fi altul decât cucerirea medaliei de care am fost atât de aproape la Tallin. Un pistol nou, care costă în jur de 4.000 de euro, și un echipament corespunzător ar contribui decisiv la îmbunătățirea performanțelor”, a mai spus Ioan Săcăleanu.
Evelina Spiescu, pregătită la CS Politehnica Iași de antrenorul emerit Mihai Axinte, poate considera c-a avut ghinion miercuri, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri solo Under 18. A acumulat 19 puncte și s-a clasat pe locul 18 din 40 de concurente, la egalitate de puncte cu locul 17, în timp ce sportivele de pe locurile 14-16 aveau câte 20 de puncte, așa că a ratat calificarea în turul al II-lea pentru doar un punct! Marți, în proba de pușcă aer comprimat 10 metri Under 18, Evelina ocupase locul 34.

„Evelina a avut un parcurs bun miercuri, demn de un Campionat European. A reușit să aplice în majoritatea cazurilor ceea ce învățase în prima zi și a căpătat o experiență foarte importantă de concurs. Rezultatul de marți nu ne mulțumește decât din punctul de vedere al experienței dobândite și a unor aspecte în pregătirea sportivă viitoare”, a precizat Axinte.