25 de milioane de euro pentru un campus dedicat învățământului dual! Motivație reală pentru alegerea unei universități! Cele două direcții pe care ar trebui să se axeze România! „AGRITECH” este unul din cele doar zece proiecte finanțate la nivel național!

Rectorii Gerard Jităreanu, de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), și Dan Cașcaval, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași (UTI), au intrat umăr la umăr joi într-un amfiteatru de la USV pentru a lansa proiectul „AGRITECH”. Este de reținut acest nume, deoarece arată că și la nivelul Iașului două instituții de mare anvergură își pot da mâna pentru a deveni un veritabil motor de atras bani, cele 25 de milioane de euro finanțate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) neavând concurență în ultimii ani la nivel local.

V-am informat deja că proiectul „Construire infrastructură pentru învățământ dual – AGRITECH” este finanțat în cadrul PNRR prin Componenta 15 – Educație, și că implică ridicarea unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice, la Ezăreni, pe terenul USV Iași. Viitorul campus va asigura desfășurarea pregătirii practice la diverse niveluri, având laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, hale pentru microproducție, dotări cu mașini și echipamente agricole,precum și toate facilitățile sociale necesare: cantină, cămin, sală de sport, spații recreative etc.

„Va fi un nou campus, o construcție frumoasă care sperăm noi va atrage cât mai mulți elevi. Deocamdată nu au fost elaborate planurile de încadrat pentru nivelul de licenţă. Deja suntem în faza în care lansăm proiectul de sarcini pentru studiul de fezabilitate. Scopul este cel de a pregătit elevi, studenți, cadre didactice pentru a lucra în cadrul învățământului dual. Acesta presupune o colaborare foarte strânsă între mediul academic și mediul economic, pregătirea elevilor să se specializeze în anumite direcții, iar mediul academic va asigura pregătirea acestora. Trebuie făcut mai mult pentru pregătirea practică la orice nivel”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

Așa cum ați putut afla deja, căminul va putea primi 140 de studenți în 70 de camere, în timp ce cantina va avea o capacitate de 200 de persoane. Sala de sport, de dimensiuni medii, va fi construită pe o suprafață de 1.300 metri pătrați, iar capacitatea tribunei va fi de 100 de locuri.

Rectorul USV Iași a enumerat atracțiile proiectului ce are ca termen de finalizare anul 2026 și în care echipamentele cu care va fi dotat vor fi nu doar „moderne, ci și foarte scumpe”, iar directorul Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași, Beatrice Carmen Zelinschi, a precizat că nu prea i-ar veni să creadă că elevii și-ar putea dori să fie studenți în alt campus.

„Acest campus le oferă elevilor de liceu o motivație reală să aleagă o universitate. Sper ca finanțările să vină în ritmul programat, iar în 2026 să ne apropiem de final”, a precizat prof. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul UTI.

Primarul Mihai Chirica a spus că poate fi dat de exemplu parteneriatul dintre cele două universități, dar a făcut și o dezvăluire.

„Agricultura, ca și energia, sunt cele două componente pe care ar trebui să se axeze România”, a menționat Mihai Chirica.

Prof. dr. Gavril Ștefan, director al Departamentului pentru Relații cu mediul economic al USV Iași, a spus că doar zece proiecte au fost finanțate la nivel național și a explicat ce contribuție va avea viitorul campus.

„România importă de 8 miliarde de euro mâncare, ceea ce reprezintă 3,2% din PIB, adică finanțarea pentru tot învățământul românesc, însă exportă de numai 3 miliarde. Viitorul campus va contribui la reducerea acestui deficit, ceea ce s-ar putea traduce prin bani mai mulți alocați învățământului”, a explicat prof. dr. Gavril Ștefan.

Reamintim că din AGRITECH mai fac parte următorii parteneri:

✓ Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” din Miroslava

✓ Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni  

✓ Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași

✓ Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț

✓ Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”

✓ Municipiul Iași

✓ Municipiul Fălticeni

✓ Orașul Târgu-Neamț

✓ Comuna Miroslava

✓ S.C. INTERAGROALIMENT S.R.L.

✓ S.C. AGRITEHNICA SERVICE S.R.L.

✓ S.C. AGROPAN IMPEX S.R.L.

✓ S.C. DICOR LAND S.R.L.

✓ S.C. RAM S.R.L.

Sursa foto: USV Iași / Facebook.

Citiți și: Service de ultimă generație la Casa Auto Valea Lupului! Construit pentru Logan, pregătit pentru Bigster!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *