Dimineață superbă de toamnă, cu mult soare și cer senin, o zi excelentă pentru cules în vie, dar măcar la fel de potrivită și pentru o primă ediție a degustării de struguri organizată de USV Iași, așa cum în vară la putere au fost cireșele și pepenii. Fiecare cu timpul său, iar acum este vremea strugurilor, așezați, pe cele două culori, pe mese de pe care fiecare vizitator a putut găsi ceva pe gustul său.

Peste treizeci de soiuri și-au dat întâlnire la degustarea marca USV Iași, organizată de Facultatea de Horticultură. Nume de soiuri celebre pentru vinuri nu mai puțin cunoscute și apreciate, dar poate că sunt destui cei care știu bine vinurile respective, dar nu și cum arată strugurii. Destule soiuri despre care am auzit în premieră, soiuri dedicate în special consumului, struguri dulci, cu o aciditate scăzută, struguri fără sâmburi, struguri pe care cu greu îi mai lași din mână!

Nu putea lipsi dintre participanți prof. dr. acad. Valeriu V. Cotea, de la Facultatea de Horticultură. Reputatul oenolog a apreciat soiurile propuse pentru degustare, declarându-se mulțumit de recolta din acest an.

„Încă mai este de recoltat, ploaia din ultimele zile a mai încurcat planurile, dar deja o bună parte din producție a intrat în procesul de vinificație. A fost un an foarte bun pentru vie, a fost o vară foarte călduroasă. Viticultorii din zona noastră pot fi mulțumiți atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Strugurii au acumulat mult zahăr, iar unele soiuri nu mai trebuie lăsate nerecoltate pentru că pierd din aciditate. N-aș putea spune că a fost un an foarte bun în special pentru anumite soiuri, a fost în general un an foarte bun”, ne-a declarat Valeriu V. Cotea.

Extrem de plăcută revederea cu profesorul Teodor Iacob, cu care acum vreo douăzeci de ani, poate chiar mai mult, am realizat un material despre înlocuirea gazonului de pe Stadionul din Agronomie, unde sâmbătă, de la ora 17:00, sunteți așteptați la meciul de fotbal dintre ACS USV Iași și Bucovina Rădăuți, din cadrul etapei a IV-a a Seriei I a Ligii 3. Acum două decenii pe acel gazon evolua formația de rugby ce purta numele Poli Agro Iași, fiind atunci vorba de o operațiune amplă, ce a durat vreo jumătate de an.

„Am ieșit la pensie în 2003, dar am mai putut prelungi încă zece ani. Mi-a fost alocat un cabinet și sunt încă activ în cadrul Școlii Doctorale. Scriu, citesc, duc o viață liniștită la cei 86 de ani ai mei”, a menționat prof. univ. dr. Teodor Iacob și la scurt timp a plecat la volanul unui Suzuki Swift.

În afara cramelor Cotnari și Domeniile Panciu, au expus și soiuri puțin spre deloc cunoscute USV Iași, dar și SCDVV Iași (Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași), mai cunoscută sub numele Stațiunea Didactică – Ferma „V. Adamachi”, soiuri unul mai gustos ca altul, printre remarcați fiind „Gelu”, un soi roșu hibrid, obținut din încrucișarea soiului „Gelu” cu „Paula”, rezultatul fiind un strugure crocant, dulce, aromat, zemos, cu sâmburi nederanjanți, care din când în când chiar trebuie striviți pentru ca nota lor amăruie să mai tempereze din dulceața de care amintea și profesorul Valeriu V. Cotea.

Citiți și: Noul Opel Movano HYDROGEN: autonomie de peste 500 kilometri, reumplere în 5 minute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *