Sabrerul Alexandru Eva, pregătit la CSM Iași de antrenorii Alexandru Sirețeanu, Radu Tofan și Alin Lupeică, club la care a ajuns în 2021 după ce până atunci lucrase cu antrenorul emerit Iulian Bițucă la Mușchetarul Iași, a cucerit vineri medalia de argint în proba de sabie echipe cadeți (limita maximă de vârstă 17 ani) a Campionatelor Europene de scrimă pentru cadeți și juniori, de la Tallinn.

Alex a câștigat toate cele trei relee în optimi cu Georgia (scor 45-10) și a avut un +4 în sfertul de finală cu Franța (45-38), în ultimul releu intrând imediat ce Franța preluase pentru prima oară conducerea în acest meci, cu 30-28, dar și-a întrecut adversarul cu 7-2 și a adus din nou România în avantaj, 35-32, deschizându-i practic drumul spre semifinale!

Alexandru Eva (locul 19 în proba individuală) a ieșit pe plus și după penultimul act, cu Germania, unul echilibrat după primele patru relee, când echipa adversă conducea cu 20-18, moment în care a ieșit la rampă celălalt ieșean din echipa României, medaliatul cu argint din proba individuală, Casian Cîdu (transferat în vară de la CSS „Unirea” Iași la Dinamo București). A întors scorul la 25-23 în favoarea României, iar din acel moment partida n-a mai avut istoric, tricolorii impunându-se cu 45-35.

România a cedat în finala cu Italia cu 30-45, Alexandru Eva fiind singurul dintre tricolori care a câștigat un releu!

„Alexandru Eva, format la Clubul Sportiv Mușchetarul de către dl. Iulian Bițucă, a venit în familia CSM Iași în vara anului 2021. Este un copil cuminte, silitor și un sportiv dedicat. A muncit foarte mult pentru rezultatul acesta, a făcut multe sacrificii și pe această cale mulțumim familiei pentru că a avut încredere în noi, mulțumim corpului didactic de la Colegiul Național «Costache Negruzzi» pentru înțelegere! Astăzi a avut o evoluție de excepție, reușind la un moment dat în meciul cu Franța să întoarcă scorul în favoarea noastră. A fost om de bază al echipei în toate meciurile, a arătat stăpânire de sine, nu și-a trădat intențiile față de adversari, lucru care ne bucură și ne face să speram la asemenea rezultate și pe viitor”, ne-a declarat antrenorul Alexandru Sirețeanu, cel care a lucrat cu această echipă alături de antrenorul principal Ciprian Gălățanu.

„Am lucrat șapte ani cu Alexandru. A început scrima la 9 ani și nu mi-a trebuit mult să văd că este un talent veritabil. Sunt foarte bucuros că am reușit, cu resurse financiare reduse, să-mi aduc și eu aportul la acest important succes. Alexandru Eva are potențial ca peste doi ani să fie component de bază al echipei de seniori a României”, ne-a declarat antrenorul emerit Iulian Bițucă. 

Echipa României l-a mai avut în componență pe Dacian Enache (Steaua București).

Sabia ieșeană o mai are în concurs pe Amalia Stan, tot de la CSM, care va concura la junioare (limita maximă 20 de ani) în primul său an la această categorie de vârstă, atât în proba individuală (sâmbătă), cât și pe echipe (luni).

Citiți și: Suzuki Swace a fost actualizat cu mai multă tehnologie și putere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *