Psihologii Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV) revin și în acest an cu sfaturi utile în prag de sesiune, propunând studenților tehnici și strategii nu doar de învățare, ci și de gestionare a stresului ce inevitabil își face din ce în ce mai simțită prezența.

Strategii de învățare și de gestionare a stresului în sesiune propuse de psihologii din cadrul USV Iași!
Concepe un calendar/grafic de lucru pentru fiecare examen (împărțirea materiei pe zile și asigurarea timpului necesar pentru repetări);
Alege intervalele orare optime pentru învățare, de exemplu între orele 09:00-12:00 și 16:00-18:00 sau în funcție de intervalele de maximă eficiență, specifice fiecărei persoane;
Organizează materialul de studiu: idei principale, cuvinte-cheie, sublinieri, folosire de culori pe categorii de informații, scheme, grafice, notițe etc.;
Alege un spațiu de învățare plăcut și păstrează-ți locul (facilitează procesul de reținere a informațiilor);
Alege o poziție care să te mențină activ, treaz (evităm studiul în pat);
Învață cursurile pe suport de hârtie și cu pixul în mână (conexiunea mână –creier crește randamentul învățării);
Împarte materia de învățat în bucăți mai mici. Fracționarea ajută creierul să învețe mai eficient;
Începe cu subiectele mai dificile, lăsându-le pe cele mai ușoare la final;
Focus! Concentrează-te pe un singur lucru o dată;
Ia pauze de 10-15 minute după fiecare repriză de învățare, care ar fi indicat să nu depășească 50 minute;
Folosește tehnici de învățare active:
– testează-te frecvent: folosește teste, întrebări pentru a-ți verifica cunoștințele și pentru a întări memoria;
– explică altora conceptelor învățate, te ajută să clarifici informațiile;
– asociază informațiile: creează legături între noile informații și ceea ce știi deja pentru a face învățarea mai semnificativă.
Stabilește un program de somn care să respecte aceleași ore de culcare și trezire, acest lucru permite organismului să-și recapete echilibrul.
Respectă orele de masă și un stil de viață sănătos!
Monitorizează modul de utilizare a timpului și perseverează în derularea programului stabilit!
Evită planificarea unor sesiuni de studiu de tip maraton!
Învață să spui NU tentațiilor!
Fă mișcare, exerciții fizice, plimbări etc.
Zâmbește și exersează-ți zilnic simțul umorului!
Cei care au nevoie de mai multe informații pot parcurge cu încredere rândurile următoare.
Dă un scop învățării
De ce învăț? Exemple: ca să știu, să devin un bun profesionist, să iau note mari, să iau bursă, să primesc aprecieri/ recompense sau poate îți dorești să iei o notă de trecere. Important este sa-ți fixezi un scop.
Organizează-ți timpul eficient
Alege momentele propice pentru studiu. În general, intervalele optime pentru învățare sunt între orele 08.00-12.00 și 16.00- 18.00, dar există și diferențe individuale. Perioadele de învățare vor fi planificate preponderant în acord cu acele intervale de maximă eficiență, specifice fiecărei persoane.
Pentru fiecare examen notează zilele și orele de studiu (la ce oră vei începe studiul și ora la care vei termina), împarte cantitatea de informații la timpul pe care îl ai alocat și respectă planificarea. Nu uita să lași timp pentru mai multe repetări. Foarte important este ca la prima oră să începi cu cea mai neplăcută sarcină, pentru a nu căra după tine greutatea provocată de amânarea lucrurilor care nu îți fac plăcere.
Organizează materialul de învățat
Grupează informațiile cu o legătură între ele, pe categorii, capitole, scheme, grafice sau idei principale pentru a facilita reținerea și reamintirea lor. Dacă știi în ce categorie le-ai pus, știi de unde să le iei. Poți folosi diverse culori.
Împarte materia de învățat în bucăți mai mici
Fracționarea ajută creierul să învețe mai eficient. Privește fiecare capitol/subcapitol ca pe un întreg. Astfel, după finalizarea lui, vei avea sentimentul reușitei, te vei simți motivat și nu te vei mai speria de cantitatea mare de informații.
Citește rapid textul, folosind un reper vizual (pix, creion), în reprize de 20 minute, alternând cu momente de pauză
Citirea rapidă te va ajuta să te concentrezi mai bine și să parcurgi un volum mare de informații într-un timp mai scurt. Îți sună cunoscut faptul că atunci când lecturezi într-un ritm lent te trezești că stai cu cartea în mână și mintea ta este preocupată cu alte gânduri?
Citește rapid și cu reper întregul material de la început până la sfârșit pentru a te familiariza cu conținutul. Reia textul și subliniază ideile principale, cuvintele și conceptele- cheie. La a treia lectură, vei citi doar cuvintele și conceptele subliniate.
Procesează informația pe care o citești
După ce ai citit o pagină, un subcapitol sau un capitol reamintește-ți ideile principale și subliniază doar cuvintele cheie. Recitește doar conceptele pe care le-ai subliniat și încearcă să ți le reamintești de fiecare dată când mergi într-un spațiu sau o încăpere diferită de cea în care ai citit/învățat inițial materialul. Capacitatea de a-ți reaminti informații în medii diferite este un indicator al unei învățări eficiente.
Programează-te mental și emoțional pentru succes!
Exemple de afirmații benefice: „Am o memorie foarte bună”; „Îmi place să aflu lucruri noi”; „Îmi place să citesc”; „Sunt o persoană curioasă”, „Învăț rapid orice informație”; „Fac rapid conexiuni între informații”etc.
Fii atent la gândurile negative despre tine și activitatea de învățare și înlocuiește-le cu altele pozitive, după modelul de mai sus.
Exemple de gânduri/credințe negative care te autosabotează: „Am o memorie proastă„; „Nu îmi place să citesc. Mi se pare o activitate plictisitoare”; „Sunt prost”; „Sunt leneș”; „Nu mă pot concentra” etc. AȘA NU!
Clipește cât mai des în timp ce citești sau studiezi
Clipitul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine oculare și astfel vei avea un randament crescut pentru concentrarea atenției și reținerea unui volum mare de informații. De asemenea, clipitul te ajută și la verificarea corectitudinii efectuării testelor. În timpul examenului, mintea te poate păcăli că ai rezolvat corect. Clipește, mută-ți atenția în altă parte și revino cu o nouă perspectivă. Verifică de două ori și întreabă-te dacă are sens ce ai scris acolo.
Zâmbește!
Zâmbetul destinde mușchii și elimină tensiunile care pot da dureri de cap. Amintește-ți să zâmbești cât mai des în timpul lecturii, dar și ori de câte ori te uiți în oglindă. Pentru început, te-ar ajuta un Post-it cu mesajul: „Zâmbește!”, pe care să îl folosești ca semn de carte sau să îl lipești pe birou.
Poziția coloanei vertebrale
În timpul studiului, coloana vertebrală și capul ar trebui să stea în poziție dreaptă și verticală. O poziție înclinată a capului sau bărbia băgată în piept împiedică circulația sângelui spre creier și, mai ales, spre ochi. Astfel previi oboseala, durerile de cap și ochi și nu te apucă somnul sau căscatul.
Nu uita de respirație!
Ca și clipitul, respirația tinde să se oprească atunci când suntem concentrați. Amintește-ți că, fără oxigen, creierul și ochii vor obosi imediat. În acest caz este recomandată respirația abdominală.
Fă exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt cel mai bun cadou pe care îl poți face creierului tău, ajută la supraviețuirea noilor neuroni și, în același timp, produce beneficii pentru toate organele, nu doar pentru creier. Câteva genuflexiuni, fandări, sărituri sau mișcări ale capului și brațelor pot ajuta mai mult decât crezi.
Creează-ți obiceiuri sănătoase
Vorbim în acest caz de asigurarea nevoilor de hrană, apă, odihnă, relaxare dar și de formarea unor noi obiceiuri de a reacționa la stimulii care te întrerup de la învățare. De exemplu, pe perioada de studiu ai putea să-ți verifici telefonul doar atunci când iei pauză; anunță membrii familiei, prietenii și colegii cu privire la programul tău de studiu pentru a nu fi întrerupt decât în situații de urgență. Un alt exemplu ar fi să ai la îndemână o sticlă cu apă.
Oferă-ți o mica răsplată după fiecare repriză de învățare
Recompensa are rolul de a elibera „dopamina” în creier, substanță care ne menține interesul și motivația pentru învățare. Această răsplată poate fi să stai câteva minute pe telefon, să asculți melodia preferată, să bei o ceașcă de ceai, să faci o plimbare în natură etc.
Învață împreună cu alte persoane
Lucrul în echipă aduce un plus de valoare asupra procesului de înțelegere și învățare. Astfel, ai ocazia să pui întrebări, să-ți clarifici ceea ce nu știi sau să te verifici prin expunerea informațiilor față de ceilalți (simulare examen oral).
Ignoră persoanele care încearcă să te saboteze
Spune NU tentațiilor și respectă calendarul activităților de învățare pe care l-ai stabilit. Amână sau reprogramează eventualele solicitări, invitații, întâlniri ce nu sunt o prioritate.
Psiholog MARINELA Tătărășanu
Psiholog ANA-MARIA Bortă
Citiți și: Casa Auto Iași a vândut prima Dacia Bigster din chiar prima zi de comenzi!