Clubul Sportiv Politehnica Iași nu mai are nevoie de vreo prezentare, gruparea revenită în acest an în curtea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași fiind probabil cel mai important club din Iași, mai ales prin numărul impresionant de echipe, prin eforturile sale ținând în viață rugbiul, handbalul și baschetul la Iași. Evident, la nivel de seniori. De doi ani a intrat în peisajul cluburilor sportive universitare și ACS USV Iași, gruparea Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași promovând deja cu echipa sa de fotbal în Liga 3 și oferind astfel o alternativă pentru Poli, dar având active și secțiile de atletism și tir cu arcul, fiind afiliat și la Federația Ecvestră Română.
Un nou club sportiv universitar în Iași!
A treia universitate ieșeană care acordă atenție sportului este „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), ideea înființării propriului club sportiv venind chiar din partea rectorului, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, cel care ocupă amintita funcție începând din primăvară.
„Exista la Universitate o formă de organizare de acum două decenii, însă ar fi fost dificil s-o transformăm, s-o actualizăm, așa că am decis să pornim de la zero. Statutul a fost votat de Senat și începând din 2025 clubul sportiv va fi funcțional. Era oportună înființarea clubului pentru a putea valoriza sportul așa cum merită, dar și pentru a putea realiza proiecte pentru competiții, precum și pentru infrastructură”, ne-a declarat rectorul UAIC.
Numele oficial va fi Fundația Clubul Sportiv al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, forma de organizare fiind de tipul ONG. Președintele clubului este rectorul Maha, iar din cei nouă membri ai Consiliului Director cinci vor fi din conducerea UAIC (rector, trei prorectori și un director), ceilalți patru provenind de la Facultatea de Educație Fizică și Sport: decanul Beatrice Abalașei, Bogdan Ungureanu, Cezar Honceriu și Rareș Puni. Clubul va solicita certificat de identitate sportivă de la Agenția Națională pentru Sport, fiind vorba de săptămâni până își va putea afilia secțiile la federațiile de specialitate. Finanțarea activității sportive va fi asigurată pentru anul viitor din parteneriate cu mediul de afaceri.
Prima secție ce va fi afiliată va fi cea de șah, de care se va ocupa Vlad Stegariu, următoarele două ce vor fi active fiind de petanque, pentru care a și fost construit primul teren din Iași, în parcul din fața cantinei UAIC, și de calisthenics.
„Nu avem forța să ne gândim deocamdată la vreun sport de echipă, ne vom axa pe disciplinele individuale. Vom încerca să ne îmbunătățim infrastructura, deoarece colegii noștri de la FEFS nu au unde să facă sport! Vom renova și redeschide sala S3, care de cincisprezece ani este închisă, proiectul fiind pentru două nivele”, ne-a mai spus Liviu-George Maha, care susține că nu este un tip super sportiv, deși se pricepe la volei și joacă tenis.
N-a uitat nici de complexul sportiv amplasat în Sărărie, proiect respins însă anul trecut din cauza costurilor considerate prea ridicate, peste 200 de milioane de lei. Nu va fi abandonat, doar că va fi redimensionat la cheltuieli ce vor fi considerate rezonabile pentru a putea găzdui o sală și un bazin de înot cu o lungime măcar de 25 de metri, deși probabil nu e deloc mică tentația de a avea la UAIC primul bazin din Iași de dimensiuni olimpice (50 metri lungime).
Nu există deocamdată o opțiune concretă pentru o disciplină individuală olimpică, deși, originar din Rădăuți, rectorul Maha știe că arcașii de la clubul sportiv școlar din localitate, pregătiți de antrenorii Alexandru și Roza Deneș, au reprezentat România la Jocurile Olimpice, în 2016 prin Alexandru Bodnar, iar la Tokyo 2020 și în 2024, la Paris, prin Mădălina Amăistroaie, la această ultimă ediție performera ajungând în optimi, unde a fost eliminată de viitoarea vicecampioană olimpică!
Citiți și Test Autoplay – Nissan Qashqai facelift E-Power: Power la puterea e!