ACS USV Iași a readus după paisprezece ani Iașul în Liga a III-a de fotbal! După o concurență acerbă cu CSM Pașcani, cu care a încheiat la egalitate de puncte campionatul Ligii a IV-a a județului Iași, formația pregătită de antrenorul-jucător Eduard Sandu a promovat duminică la capătul unei duble manșe victorioase de baraj cu campioana Botoșaniului, ACS Prosport Vârfu Câmpului. Mezinul lotului ieșean a fost Teodor Cotea, care va împlini luna viitoare 18 ani! A fost titularizat pe final de sezon și a fost abordat cu el în poartă barajul de promovare, deși multe alte echipe ar fi preferat un portar cu mult mai multă experiență.
ACS USV Iași a promovat bazându-se pe un portar de nici 18 ani! Clubul în care tinerii chiar sunt încurajați să viseze!
Dar la clubul sportiv al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) tinerii chiar sunt încurajați să viseze. Li se acordă șanse și depinde în primul rând ei să le exploateze la maximum. Li se acordă încredere, sunt încurajați și cei care chiar au curaj să creadă culeg apoi și roadele, așa cum s-a petrecut și cu portarul care în meciul-retur, desfășurat duminică, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, a avut câteva intervenții salutare, de portar experimentat, dar mai ales a apărat în repriza a doua un penalty, când scorul era 0-0, intervenție cu care a răsplătit încrederea ce i-a fost acordată.
Teodor Cotea a fost luat de mână de tatăl său, Constantin Cotea, profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, și dus la 6 ani la fotbal, la EDU Sporting, unde a lucrat cu antrenorul Denis Crețu, acum la Știința Miroslava, apoi cu antrenorul Vasile Petrache, în prezent la CSS „Unirea” Iași. Nu i-a plăcut vreun alt sport, s-a dedicat fotbalului și din prima a ales să stea în poartă pentru că nu se dădea deloc în vânt după prea multă alergare.
Pe la 11 ani a trecut la Politehnica Iași la generația 2006, unde de-a lungul anilor i-a avut antrenori pe Mihai Drăgoi, Dan Cananău, Liviu Moldovan, Ovidiu Burdiujan și în cele din urmă pe Bebe Manole, cel sub comanda căruia echipa a încheiat în acest an junioratul. Teo nu mai era însă acolo, el trecând printr-o perioadă dificilă la începutul anului trecut, când a suferit o intervenție chirurgicală la degetul mic al mâinii stângi, el fiind dreptaci.
Verdict medical crunt: „Caută alt sport!”
„Am avut două degete fracturate, iar unul a trebuit operat. La prima consultație, medicul mi-a spus că pot deja să caut un alt sport. M-a afectat foarte mult, eram deja prăbușit și mă gândeam că va trebui să renunț la fotbal. Nu prea mai făceam nimic altceva decât școală, dar nu mai eram eu. Mereu am făcut fotbal pe lângă școală, m-am organizat cât am putut de bine să pot da un randament bun în ambele părți și am decis să nu renunț. Am avut noroc că am dat peste medicul grec Ioannis Gardikiotis, de la Sf. Maria, care m-a operat cu succes”, își amintește Teo.
Satisfacțiile din vremea junioratului la Politehnica Iași au însemnat în principal disputele cu echipele celor mai galonate cluburi din România, dar și antrenamentele specifice în compania antrenorului Ioan Câmpeanu.
„M-a învățat tot ce trebuie să știu în principal despre postul de portar. Mi-a fost alături și în momentele dificile, când am reluat antrenamentele după perioada de recuperare, a vorbit foarte mult cu mine, și nu doar despre fotbal”.
Junioratul s-a încheiat brusc pentru Teodor Cotea, pentru că nu prea mai apăra la Academia Poli Iași, iar șansa sa a fost telefonul primit de la prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale la USV Iași, cel care conduce clubul sportiv. A ajuns în lot pe la sfârșit de februarie și cu prima ocazie a și debutat, apărând în repriza a doua în locul experimentatului Cosmin Anton. Titular a fost la primul meci al sezonului din Cupa României, unde a avut o prestație curajoasă și, evident, apreciată, dar rândul său încă nu venise…
Mâna din cauza căreia putea renunța la fotbal a salvat echipa!
Nici prea mult n-a avut însă de așteptat. Pe la mijloc de mai a intrat în poarta ACS USV Iași și n-a mai părăsit-o. Cu el a fost abordat finalul de campionat, când echipa sa mergea umăr la umăr cu CSM Pașcani și nu avea voie deloc să șchiopăteze. Iar portarul este foarte important, un portar de nici 18 ani!
„La început trebuie să recunosc că am simțit destulă presiune, dar de la meci la meci parcă era din ce în ce mai bine. Eram tot mai sigur pe mine, iar la final de campionat parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă. Ne aștepta însă barajul de promovare”.
Iar barajul a început cum nu se putea mai rău, cu gol primit încă din primul minut al disputei din deplasare, gol la care defensiva ieșeană a fost mult prea visătoare. Transversala porții sale a fost lovită și în minutul 6, așa cum urma să fie zguduită și în prima repriză a manșei-retur! Dar gol n-a mai primit, nici chiar din penalty-ul de care formația botoșăneană a beneficiat în repriza a doua a returului, când scorul era 0-0. Dacă ar fi deschis scorul, atunci lupta pentru promovare ar fi fost relansată. Dar Teo n-a fost de acord.
„M-am uitat bine la executantul penalty-ului (n.r. – un jucător cu foarte mare experiență). L-am văzut că se uita în toate părțile și mi-am dat seama că are emoții. Eram aproape sigur că va rata. N-am plecat din prima pe un colț, el a executat pe centru și am avut timp să-mi las mâna stângă în urmă pentru a putea respinge”.
Mâna stângă al cărei deget mic fusese operat, mâna din cauza căreia ar fi putut renunța la fotbal iată că a salvat echipa într-un moment delicat. Imediat, ACS USV Iași a deschis scorul și s-a îndreptat apoi în pas de voie spre promovarea mult așteptată, Teo având câteva curajoase ieșiri pe centrări care au tăiat și ele din elanul oaspeților.
Nume cu mare rezonanță, nume de academicieni!
ACS USV Iași a promovat așadar bazându-se pe un portar de nici 18 ani! Elev în clasa a XII-a A (diriginte, prof. Marieta Condrea) la Colegiul „Vasile Alecsandri” Iași, Teo (1,83 metri înălțime) nu-și face deloc griji că-l așteaptă vara viitoare examenul de bacalaureat, în timp ce pentru facultate oscilează între Educație Fizică și Sport și o specializare de la USV Iași.
„Sunt obișnuit să fac școală și fotbal, mă voi descurca. Abia aștept să reluăm antrenamentele, vom face un campionat bun și-n Liga a III-a. Va trebui să mă pregătesc și mai mult, deoarece vreau să apăr cât pot de bine. Mi-ar plăcea să lucrez suplimentar cu domnul Câmpeanu (n.r. – asta l-am întrebat eu), voi face totul pentru a-mi ajuta echipa. Mă gândesc că pe viitor poate voi face saltul la un nivel mai bun, deși m-am atașat mult de USV Iași și mi-ar plăcea să progresăm cât mai mult împreună”.
Teodor face parte din familia reputaților oenologi Cotea – regretatul academician Valeriu D. Cotea și academicianul Valeriu V. Cotea – și știe bine de la mătușa sa, Petronela Cotea-Mihai, realizator și producător la Radio Iași, că și prin numele pe care-l poartă are o responsabilitate în plus. Până acum i-a ieșit totul ca la carte, iar clubul îl încurajează să viseze, sugestivă fiind declarația antrenorului său, pe care o găsiți în încheiere. Își petrece acum timpul liber cu prietenii, dar nu rezistă să nu joace un tenis cu piciorul, iar cu statul pe smartphone nu crede că exagerează deloc. Se uită la Euro 2024 foarte atent la Neuer, dar prestațiile lui Donnarumma nu puteau trece neobservate, așa ca și cea a lui Niță în meciul cu Belgia. O vede pe România măcar până în sferturi dacă va câștiga grupa, iar favorita sa la titlu este Spania, secondată de Germania și Anglia.
„Teo este un tânăr pe care îl apreciez foarte mult. Din momentul în care a intrat în poartă și-n primul unsprezece a arătat că este pregătit, a dat siguranță echipei, iar pentru vârsta lui nu este chiar atât de ușor pe cât pare. Îmi doresc pentru el să aibă aceeași capacitate de concentrare și de aici să înceapă o poveste frumoasă pentru dezvoltarea lui ca fotbalist și ca om. Ar putea ajunge unde nici nu se așteaptă!”, ne-a declarat Eduard Sandu, antrenorul și colegul lui Teo la ACS USV Iași.
Citiți și Test Autoplay: Noul Renault Scenic E-Tech – ÎNCÂNTĂTOR!