Alexandru Juverdianu este ultimul handbalist ajuns în lotul formației CS Politehnica Iași, pregătită de antrenorul Florin Spiridon. A fost o mutare pe ultima sută de metri, nici n-a jucat în primul meci oficial al Diviziei A, dar de când a intrat în echipă și-a spus apăsat cuvântul, valoarea și experiența acumulate în sutele de meciuri din Liga Națională fiind evidente. El însă a fost la un pas să renunțe în vară la handbal, dar a fost încurajat să continue de soția sa, Roxana, handbalistă care s-a alăturat noului proiect CSM Iași 2020 cu statut de căpitan de echipă. Alex și Roxana s-au căsătorit în vară și continuă la Iași frumoasa lor poveste de dragoste, înfiripată când fiecare traversa un moment dificil, iar Iașul este deja privit ca o opțiune pentru a se stabili definitiv aici.
Alexandru Juverdianu (30 de ani) este originar din Vaslui, Roxana (28 de ani) s-a născut la Suceava, iar Iașul nu este deloc departe. Roxana l-a ales după ce a încheiat conturile cu Activ Ploiești, iar Alex cu CSU din Suceava. Au hotărât împreună să nu mai stea despărțiți, iar Alex ar fi urmat-o la Iași și chiar dacă n-ar mai fi jucat. Roxana însă a insistat că încă mai are ceva de spus în handbal și iată-l printre principalii marcatori ai Politehnicii meci de meci!
Am glumit spunându-i Roxanei că a devenit evident pentru mine cine e șeful familiei, din moment ce ea nu l-a lăsat să se lase de handbal. Mi-a răspuns însă cu o voce extrem de serioasă: „Dar acesta este adevărul, eu sunt șeful!”. Imediat însă a zâmbit și a adăugat: „Glumesc, evident”.
„Cea mai frumoasă din lume!” / „N-am crezut că voi găsi vreodată pe cineva ca el!”
Alex și Roxana s-au cunoscut acum doi ani, la Suceava, la o clinică unde amândoi traversau procese de recuperare. Alex suferise o intervenție chirurgicală la genunchi, iar Roxana se confrunta cu o problemă tot la un genunchi, dar care nu necesita operație, ci doar recuperare. Momente dificile în viața oricărui sportiv, dar iată în ce s-au putut transforma!
„Roxana a jucat în Liga Națională la Brăila, la Buzău, este polivalentă, evoluează acolo unde este nevoie de ea. Este o handbalistă care se sacrifică pentru echipă, dar mie până și despre mine mi-e greu să vorbesc… Despre Roxana știu că este cea mai frumoasă din lume”, ne-a spus Alex.
„Vai, ce frumos!”, a exclamat Roxana când a auzit cuvintele soțului, replicând de îndată: „Alex este tot ce mi-am dorit, n-am crezut că voi găsi vreodată pe cineva ca el!”.
Portar marcator, apoi inter, centru și… extremă!
Dacă Roxana este o handbalistă polivalentă, Alex a început handbalul ca portar, la LPS Vaslui, sub comanda antrenorului Sebastian Hagiu, dar când evolua la o categorie de vârstă superioară se intersecta și cu Liviu Gugleș, unul din cei mai buni antrenori de juniori ai României! A avut o pauză de handbal, când a trecut pe la fotbal și atletism, dar tot în poarta din spatele semicercului a ajuns, iar de la 10 ani nu l-a mai părăsit. Poarta însă a părăsit-o pentru că după ce apăra, lua mingea, traversa terenul în dribling și înscria în poarta adversă!
„Antrenorul mi-a spus că este momentul să nu mai fiu portar. Am jucat inter, apoi centru și pentru că nu mai creșteam în înălțime (n.r. – Alex măsoară 1,76 metri) am ajuns pe extremă. La primul trial național la care am participat, la juniori III, am fost strigat ca extremă și acolo am rămas, dar cât mi-aș fi dorit să mai cresc măcar patru centimetri…”.
Debut la 18 ani în Liga Națională!
Alex a crescut însă constant în valoare și de la 16 ani a fost chemat la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, fiind a treia generație care a absolvit acolo. La turneele finale de juniori evolua pentru LPS Vaslui, unde a fost vicecampion național la juniori II și dublu medaliat cu bronz la juniori I (foto – primul din stânga, rândul de jos), iar în clasa a XII-a a debutat în Liga Națională, pentru Minaur Baia Mare!
„A fost însă un debut mai puțin reușit, deoarece am încasat cartonaș roșu direct! Jucam cu HC Constanța, echipă ce se afla atunci la apogeu. Eu mi-am dorit enorm să las o impresie bună la primul meu meci și l-am cam agățat pe Toma (n.r. – fostul internațional Laurențiu Toma, extrema dreaptă a Constanței)…”, își amintește Alex.
La licitația de după absolvirea CNE a fost „câștigat” de Steaua București, acolo unde a evoluat patru sezoane, au urmat cinci ani la formația din Bacău, iar ultimele campionate le-a petrecut tot în Liga Națională, la CSU din Suceava, oraș în care a întâlnit-o pe Roxana (1,71 metri înălțime), el urmându-și acum câteva luni soția la Iași, la formația pregătită de antrenorii Daniel Bura și Macrina Tomuleac.
Potențial de promovare!
„Roxana m-a determinat să nu renunț. M-a încurajat în permanență și am decis să ajut și eu cât pot formația Politehnicii Iași. M-am intersectat cu Alex Ciobanu la Minaur, îi cunosc pe băieți și cred că avem potențial să ne calificăm în Play-Off-ul Promovare, acolo unde ne vom lupta cu ardoare pentru șansele ce le avem ca să promovăm în Liga Națională. Rezultatele pe care le-am obținut și până acum (n.r. – CS Politehnica Iași a înregistrat cinci victorii din cinci posibile în Seria A a Diviziei A) sunt peste condițiile de care beneficiem, dar sper ca prin continuarea șirului de victorii și atmosfera creată la meciurile noastre de pe teren propriu să atragem atenția și asupra echipei noastre. Suntem cu toții niște luptători, iar dorința noastră de performanță va face diferența”.
Iar dacă tot știm cine e „șeful familiei”, ultimul cuvânt l-a avut Roxana, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ecologice din București, facultate pe care Alex deja a absolvit-o.
„CSM Iași 2020 a pornit un proiect frumos. Am început cam stângaci, dar trebuie răbdare pentru a închega echipa, jucătoarele au venit la Iași din toate zările. Vom profita de perioada de pauză de câteva săptămâni pentru a lucra și mai intens. Cred cu tărie că avem potențial să ne calificăm la turneul final de promovare dacă vom avea un parcurs fără greșeală de acum înainte. Iașul a devenit o opțiune solidă pentru a ne stabili definitiv aici, rămâne să vedem și cum vor evolua proiectele handbalistice…”, ne-a mai spus Roxana Juverdianu.
Citiți și Prim contact cu Mazda CX-60: Pretenții justificate!