Amalia Stan este sabia nr. 1 a Iașului! Miercuri – campioană națională la cadete, joi – vicecampioană la junioare!

Campionatele Naționale de sabie au continuat joi în Sala „Ana Pascu” de la București cu întrecerea junioarelor (limita maximă de vârstă 20 de ani), competiție la care s-au prezentat și toate cele șapte cadete de la CSS „Unirea” și CSM Iași, unde sunt pregătite de un colectiv de antrenori alcătuit din Alexandru Sirețeanu, Radu Tofan și Alin Lupeică, ele concurând și miercuri, la categoria lor de vârstă.

Amalia Stan (16 ani, de la CSS „Unirea”) a fost din nou sabia nr. 1 a Iașului. După ce miercuri a câștigat pentru al doilea an consecutiv medalia de aur la cadete, ea și-a asigurat joi prezența pe podium după ce în sferturi a dispus cu 15-8 de Roberta Ciobanu (Dinamo).

Cotată drept favorita nr. 9 a concursului, Amalia s-a confruntat în semifinale cu favorita nr. 1, Ilinca Pantiș (18 ani, Riposta București), sportivă cu o alonjă superioară. Ieșeanca a dominat asaltul, a condus cu 7-4, dar Pantiș s-a apropiat amenințător, însă n-a reușit să egaleze. Amalia a accelerat exact când a trebuit, s-a distanțat la 14-10 și a pus capăt meciului la 15-11, asigurându-și medalia de argint.

În finală, Amalia Stan s-a întâlnit cu Maria Matei (20 de ani, Dinamo), favorita nr. 2, și ea mult mai înaltă decât ieșeanca, diferența de vârstă spunându-și cuvântul. Amalia a început slab asaltul și s-a văzut condusă cu 7-2, diferența mărindu-se la șase tușe când tabela indica 10-4 pentru Matei. Stan a refăcut până la 9-12, dar probabil și oboseala și-a spus cuvântul și n-a mai putut întoarce în favoarea ei soarta disputei, cedând cu 10-15.

Maria Martinaș („Unirea”) a părăsit competiția pe tabloul de 16, Teodora Neagu (CSM) s-a oprit între primele 32, în timp ce Alexia Grosu, Teodora Chicoș și Raisa Apostu (toate de la „Unirea”) au părăsit întrecerea pe tabloul de 64.

Parcurs fără greșeală!

Principala favorită la cadete (limita maximă de vârstă 17 ani) a fost campioana de anul trecut, ieșeanca Amalia Stan, cea care a fost menajată la Naționalele de senioare, desfășurate acum două săptămâni, din cauza unei rupturi fibrilare la coapsa piciorului de fandare. Amalia și-a reconfirmat valoarea și a trecut în semifinale cu 15-10 de Alexandra Mitruș (Dinamo), iar în finală a dispus cu un categoric 15-5 de Catinca Dumitru (Steaua), cucerind astfel un nou titlu de campioană națională.

Teodora Neagu (17 ani, CSM) a fost eliminată în sferturi de Mitruș, cu 12-15, și a încheiat concursul pe locul 5.

Maria Martinaș (17 ani, „U”) și Daria Carp (16 ani, CSM) s-au oprit pe tabloul de 32, în timp ce Alexia Grosu (13 ani, „Unirea”, fiica antrenorului de judo, Florin Grosu), Teodora Chicoș (13 ani, „U”) și Raisa Apostu (14 ani, „U”) au părăsit întrecerea pe tabloul de 64.

Intră în concurs cadeții și juniorii

Vineri și sâmbătă vor avea loc Naționalele de sabie pentru cadeți și juniori, CSS „Unirea” și CSM deplasând opt sportivi.

Vineri vor intra în concurs Iustin Cîdu (17 ani), Casian Cîdu (15 ani), ei fiind frații lui Matei Cîdu (21 de ani), medaliatul cu bronz acum două săptămâni la Naționalele pentru seniori, și Andrei Bărbuț (17 ani), toți de la „Unirea”, precum și Alexandru Eva (15 ani), pregătit de antrenorul emerit Iulian Bițucă la AS Mușchetarul Iași.

Cadeții vor concura și la juniori, acolo unde pe planșe vor fi și Alexandru Zmău (20 de ani), Răzvan Tipișcă (18 ani), ambii de la CSM, Cosmin Stan (18 ani), Andrei Mihnea (18 ani) și Cristian Grosu (19 ani), de la „Unirea”.De menționat este faptul că Zmău, Tipișcă și Casian Cîdu sunt componenți ai Centrului Olimpic de la Brașov, acolo unde din vară vor ajunge și Stan și Iustin Cîdu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *