Se tot vorbește de ani buni despre necesitatea construirii unei noi săli polivalente la Iași. Cea veche, din vecinătatea Palas Mall, abia își mai târâie zilele, dar rămâne singura variantă ieșeană pentru disputarea unui meci de baschet. A încercat Consiliul Județean Iași s-o preia și s-o cosmetizeze, dar transformarea Ministerului Sportului în agenție națională a împotmolit definitiv demersul. Toate speranțele sunt puse în noua Sală Polivalentă, atât de trâmbițată încât este privită cu destule rezerve deși se află pe ultima sută până să devină certitudine. Se vehiculează deja că peste cel mult trei ani va fi dată în folosință, se spun despre ea verzi și uscate, dar am încercat să aflăm și ce nu s-a spus până acum: cât de polivalentă va fi de fapt noua Sală Polivalentă din Iași!

Cât de polivalentă va fi noua Sală Polivalentă din Iași!

M-au interesat mai puțin datele cunoscute, cum că ar avea o capacitate de 10.000 de locuri (informațiile variază între 9.952 și 10.175 de locuri), că se va preta pentru handbal, baschet, volei, ca și actuala Polivalentă, că vor putea fi organizate competiții de prim rang de gimnastică artistică, așa cum încă se visează la Palatul Roznovanu, că va avea la demisol sală de antrenament sau că va putea fi garnisită cu tot felul de spații comerciale. Aceste atribute nu-i conferă statut de Sală Polivalentă, deși se pare că în nomenclatorul construcțiilor n-ar exista o definiție sau repere precise pentru ce ar însemna polivalența unei săli. Ar putea fi o modernă Sală a Sporturilor, pentru că polivalența nu este dată neapărat de multitudinea sporturilor ce vor putea fi practicate în obiectivul înalt de 29 de metri și amplasat pe circa 10 hectare în zona Moara de Vânt – Podgoria Copou.

Dar care a fost tema proiectului?

„Am cerut să se proiecteze un loc de desfășurare a unei game variate de evenimente și activități, inclusiv competiții sportive la nivel național și european, conferințe, congrese, concerte, spectacole de divertisment, precum și sesiuni de antrenament pentru diferite sporturi. A fost solicitată o capacitate de 10.000 de locuri, lucru ce indică dimensiunea mare a sălii, care poate găzdui un număr semnificativ de spectatori pentru evenimentele majore. De asemenea, au fost solicitate săli de antrenamente, aspect care este esențial pentru a oferi sportivilor și echipelor un spațiu dedicat pentru pregătirea și antrenamentul lor înainte de competiții. Astfel, a fost cerută crearea unei infrastructuri moderne și versatile care să satisfacă o varietate de nevoi și cerințe pentru diferite tipuri de evenimente și activități. De asemenea, au fost avute în vedere locuri de parcare care să permită un acces eficient în această locație”, ne-a declarat Daniel Juravle, viceprimar al Iașului.

Infrastructură pentru gheață!

Legat de polivalența unei săli polivalente îmi amintesc că spre sfârșitul anilor 1990 am mers la Tarnow, la meciul de baschet dintre Polonia și România, meci în care am consemnat debutul internațional al lui Cătălin Burlacu, medaliat cu bronz în 1998 cu Politehnica Moldrom Iași, ani la rând desemnat cel mai bun baschetbalist român. Meciul s-a desfășurat într-o sală de vreo 4-5.000 de locuri, orășelul din sudul Poloniei fiind comparabil cu Pașcaniul. Primul contact a fost la antrenamentul echipei naționale condusă atunci de reputatul antrenor sibian Mircea Vulc. Era într-o marți, cu o zi înainte de joc, dar grandoarea tribunelor nu mi-a putut ascunde mirarea că în ajunul meciului era atât de mult de reparat la suprafața de joc… „În weekend a avut loc aici un meci de hochei pe gheață și acum montează parchetul pentru meciul nostru de baschet”, mi-a explicat Mircea Vulc, iar mirarea mea atingea cote maxime!

„Într-o sală polivalentă de dimensiuni și dotări precum cele ce le vom avea în Iași, ar putea fi practicate o varietate de sporturi, inclusiv tenis de masă, badminton, gimnastică, arte marțiale, box, dans sportiv și chiar unele sporturi de echipe mai mici, precum fotbal în sală sau hochei pe role. De asemenea, această sală ar putea găzdui competiții de alte sporturi indoor populare sau emergente, precum esports și altele”, a precizat Juravle.

Nu vă mai spun cam ce complex sportiv era într-un orășel ca Tarnow la nivelul anului 1998, din ce-mi amintesc mai la periferie, cam cum va fi și noua Polivalentă, sală despre care am aflat cu bucurie de la proiectant că are infrastructură pregătită pentru gheață! Cât de pregătită pentru o gheață de calitate, care să reziste pentru un meci de hochei pe gheață, sau mai degrabă la un show de patinaj artistic, vom vedea atunci când sau dacă va fi cazul. Iașul nu are deloc tradiție pentru sporturi de iarnă, dar pentru un spectacol grandios de patinaj artistic sau dans pe gheață cred că ar umple până la refuz tribunele.

Consultanță de la Bosch pentru acustică

Am fost curios dacă noua Sală Polivalentă va putea găzdui vreo întrecere de natație, adică un campionat de înot sau un concurs de sărituri în apă, dar răspunsul primit a fost unul negativ. Recunosc, am cam supralicitat cu posibilitatea amenajării unui bazin, dar am mers mai departe și am aflat că noua Polivalentă va fi pregătită pentru un presupus spectacol de circ cu cele mai nebunești numere de acrobație. Are tot ce-i trebuie pentru a suporta tot felul de sisteme de prindere situate la mare înălțime, așadar va putea găzdui și concerte ale unor artiști ce impresionează cu coregrafii la mulți metri deasupra nivelului scenei, mai ales că și acusticii se spune că i-a fost acordată maximum de atenție.

„Acustica este un aspect crucial în proiectarea unei săli polivalente care să găzduiască atât competiții sportive, cât și evenimente culturale și de divertisment. Consultanța de la firma Bosch, divizia acustică, indică faptul că s-a acordat o atenție deosebită acestei arii. Acest lucru implică proiectarea și implementarea unui sistem adecvat de gestionare a sonorizării pentru a asigura calitatea sunetului în timpul evenimentelor, indiferent de natura acestora – fie că este vorba de un concert, de o conferință sau de un meci. Astfel, se asigură că experiența participanților este optimă și că sala poate găzdui o gamă largă de evenimente în condiții excelente”, susține Juravle.

Așadar, noua Sală Polivalentă de la Iași pare a fi pregătită pentru destule provocări. Probabil vor fi puține încercări la care n-ar putea fi supusă, în schimb va putea fi comparată cu destule săli cunoscute din Europa, la care Bucureștiul deocamdată doar tânjește.

„Compania Națională de Investiții pregătește caietul de sarcini pentru a scoate la licitație lucrările. Eu sper să nu fie complicații și să avem atribuire în această vară și ordin de începere lucrări în această toamnă!”, ne-a mai spus Daniel Juravle.

Sursa foto: BT Arena / Facebook.

Citiți și: Hyundai i30 – mai îndrăzneț, mai tehnologizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *