Sfârșitul săptămânii trecute a consemnat un atractiv duel între Iași și Galați printr-o dublă confruntare handbalistică. Prima dintre ele s-a desfășurat sâmbătă, la Galați, între două echipe studențești, iar cea de-a doua a umplut tribunele Sălii Polivalente din Iași și a pus față în față două formații finanțate din bugetele primăriilor locale. Precizăm că disputele au avut loc după ce în săptămâna precedentă fuseseră programate și două dispute fotbalistice între Poli Iași și Oțelul Galați, ambele pe malul Dunării și din care mai bine a ieșit gruparea gălățeană.

Iașul a câștigat duelul handbalistic cu Galațiul! Rugbiștii de la CS Politehnica Iași sunt gata de campionat!

Admirabilii handbaliști de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorul Florin Spiridon, au dat miercuri o replică peste așteptări în optimile de finală ale Cupei României din Sala Polivalentă, cu Dinamo București (scor 26-41), iar sâmbătă dimineața au plecat spre Galați, pentru penultimul lor meci din Seria B – Jocuri de clasament a Diviziei A. Au fost indisponibili trei dintre handbaliștii care s-au autodepășit cu Dinamo, iar după o oră de plimbare pe faleză s-au prezentat la meciul cu CSU Galați. 

Impulsionați de Mocanu, unul dintre „stâlpii” din apărare, care a reușit un joc excelent și în atac, ca inter, CS Politehnica Iași a condus cu 18-13 la pauză, iar în actul secund a avut și avantaj de câte șase goluri. Efortul depus însă și-a făcut simțită prezența, iar diferența a început să scadă. Poli a fost ajunsă din urmă la 31, cu mai puțin de două minute înainte de final, dar nu s-a mulțumit doar cu un rezultat de egalitate, iar Ghiga a dat lovitura de grație când mai erau douăzeci de secunde joc și a stabilit scorul final la 32-31!

CS Politehnica Iași s-a bazat pe următorul lot: Ionică, Păun – Mocanu (10 goluri), Ghiga, Drenceanu (câte 6), Chitic (5), Brînduș (4), Dedeagă (unul), Chiriac.

Cu maximum de victorii, CS Politehnica Iași a câștigat deja Seria B – Jocuri de clasament, din care mai are de jucat doar cu CSU Pitești, în deplasare, pe 13 aprilie.

„Aveam o revanșă de luat pentru că puternica formație gălățeană ne învinsese de două ori în prima parte a campionatului. Îmi felicit băieții pentru dăruirea de care au dat încă o dată dovadă, dar mai ales pentru că au demonstrat că au valoare și că în continuare se află pe drumul cel bun! Ce a depins doar de noi am tot demonstrat… Nu am fost anunțați oficial, dar mi-aș dori să ne confruntăm într-o dublă manșă cu câștigătoarea Seriei A pentru a vă mai putea oferi încă un spectacol handbalistic în acest sezon”, a declarat Florin Spiridon pentru pagina oficială a grupării ieșene pe o rețea de socializare.

Glonțul a trecut cam prea aproape!

Duminică a fost rândul handbalistelor de la CSM Iași 2020 să facă Sala Polivalentă să vibreze, mobilizarea roșie (culoarea echipamentului de joc al formației pregătite de antrenorul Daniel Gheorghe) umplând tribunele în jocul cu CSM Galați, penultimul din Seria B a Diviziei A. Ambele formații erau deja calificate la turneul final de opt echipe, programat între 10 și 12 mai, dar ordinea din clasament va conta mult la așezarea echipelor pe tablou. CSM s-a impus la Galați cu 25-23, așa că formația ieșeană avea nevoie de un succes la trei goluri diferență sau chiar la două, situație în care trebuia să primească sub 23 de goluri, pentru a încheia seria pe primul loc.

CSM Iași 2020 a început timorată, fără incisivitate în atac și vulnerabilă în centrul apărării, iar Mădălina Manolachi, campioană națională de junioare I la LPS Iași sub comanda prof. Veniamin Lupan, a urcat la patru goluri diferența din favoarea formației gălățene. Era 2-6 în minutul 10, diferență păstrată și după alte zece minute (4-8). Roxana Juverdianu fusese deja introdusă pe teren la CSM Iași 2020 și a dat tonul revenirii, egalitatea la 8 fiind consemnată la capătul a 25 de minute de joc. Portarul iranian Khalili a tăiat cu intervențiile sale elanul oaspetelor care s-au încăpățânat să arunce cu precădere în zona brațelor. Deși s-a pripit la lansarea contraatacurilor, portarul de la CSM Iași 2020 a fost decisiv în schimbarea cursului jocului. După 9-9 cu al treilea gol înscris de Iulia Bîță din aruncare de la 7 metri, CSM Iași 2020 a mers la vestiar cu un avantaj de un gol, înscris de extrema stângă Ioana Stanca, repriză în care trebuie menționat și aportul ofensiv al interului brazilian Borges.

Jocul bun al formației ieșene a continuat cu trei goluri consecutive imediat după pauză (13-9), iar de la 13-10 au urmat alte patru goluri la rând! Era 17-10 în minutul 43, însă Sara Sablic (cea mai înaltă jucătoare de pe teren, cu numărul 29) începea să-și facă simțită prezența după două aruncări consecutive în transversală. A fost însă prea puțin incomodată, așa că, treptat, și-a găsit cadența și culoarele pentru a înscrie, iar în minutul 53 tabela indica 18-14. CSM domina disputa, dar extrema dreaptă Iasmina Ichim a irosit un contraatac într-un moment-cheie al jocului. Aceeași Sablic era tratată cu multă indiferență, deși a punctat pentru 18-15 (min. 55), dar a venit golul pivotului Georgiana Olaru, care a încununat o prestație consistentă în slujba echipei. Sablic era în continuare prea târziu băgată în seamă și a marcat al patrulea gol consecutiv pentru echipa sa (19-16 în min. 56)! Cele două goluri ale extremei dreapta Cristina Mitrache au menținut distanța de trei goluri în favoarea echipei ieșene, diferență redusă în ultima secundă de Bianca Zegrean de pe extrema stângă.

CSM Iași 2020 s-a impus cu 21-19 și a trecut pe primul loc al Seriei B, postură pe care probabil și-o va păstra și după ultima etapă, așa că în primul joc de la turneul final de promovare se va confrunta cu ocupanta locului secund din Seria C, probabil CSU Cluj-Napoca. Dacă va pierde a ratat promovarea, dar dacă va câștiga se va confrunta în meciul decisiv pentru schimbarea eșalonului cu câștigătoarea meciului dintre locul 2 din Seria A (probabil CS Activ Prahova Ploiești) și unul din cele două locuri 3 calificate la turneul final. Dacă va câștiga va promova direct, iar dacă va pierde se va prezenta la barajul de promovare/menținere în Liga Națională (24-26 mai) alături de cealaltă pierzătoare din „semifinale” și de ocupantele locurilor 11 și 12 din primul eșalon, locuri ocupate acum de CSM Corona Brașov (formație care sezonul trecut a promovat la pas din seria din care a făcut parte și CSM Iași 2020) și HC Zalău, dar mai sunt destule etape de disputat. Primele două clasate la baraj vor avea dreptul să evolueze în Liga Națională în sezonul 2024-2025.

CSM Iași 2020 s-a bazat duminică pe următorul lot: Viktoria Tymoshenkova – Elena Mitrache, Iulia Bîță (toate din 7 m), Lima Borges (câte 4 goluri), Amalia Coman (3), Georgiana Olaru, Ioana Stanca (câte două), Roxana Juverdianu, Adina Cârligeanu (câte unul), Anisa Șerban, Florina Trică.

Formația ieșeană va încheia campionatul pe 21 aprilie cu un meci în deplasare cu CSM Bacău.

Victorii concludente în amicale!

Rugbiștii de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorii Cosmin Rațiu, Mihai Stuparu și Ioan Iftode, au susținut sâmbătă, pe Stadionul „Tepro”, o întâlnire de verificare cu RC Bârlad. Cu o săptămână în urmă se impuseseră la Bârlad cu 7-2 la eseuri, iar sâmbătă au câștigat cu 7-1.

Lotul pentru meciul-revanșă a fost alcătuit din următorii jucători: Cangea, Matei, Platon, Baboiu, Holbocianu, Budăian, Pânzaru, Sidău, Vaman, Husdup, Micu, Văcaru, Curcan, Negrea, Michiduță, Brooke (student din Anglia, la UAIC), Stanciuc, David, Gherasim, Fânariu, Novac, Sandu, Moroșan, Deliu. Au lipsit Arariței, Neagu, Nicuță, Ghenea și Gafița.

„Sunt mulțumit de cum s-au prezentat băieții la aceste două meciuri amicale. Am mai comis însă și erori pe care sper să le putem elimina până la startul în noul campionat. Așteptăm cât mai mulți spectatori în tribune, va fi un sezon cu meciuri pe cinste. Multe echipe s-au întărit, dar asta ne ambiționează și mai mult să câștigăm competiția”, a declarat antrenorul Cosmin Rațiu, tot pe pagina oficială a CS Politehnica Iași.

Deocamdată n-a fost anunțat oficial, dar se pare că noul sezon al Diviziei Naționale de Seniori ar debuta pe 6 aprilie cu zece grupări la start, iar Politehnica ar juca acasă în primele două etape, cu CSU Alba Iulia, respectiv RC Bârlad.

Sursa foto: Dan Ignat, CSM Iași 2020 / Facebook, CS Politehnica Iași / Facebook.

Citiți și: Noul Duster poate fi comandat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *