Miercuri a fost zi mare pentru sportul ieșean, protagoniste fiind două echipe de la CS Politehnica Iași. Două meciuri programate în Sala Polivalentă, la ore destul de nepotrivite, dar care au atras spectatori aproape cât la un meci al fotbaliștilor de la Poli Iași când Copoul nu este vizitat de vreun nume mare al Superligii. E drept că în Polivalentă a ajuns miercuri una din cele mai valoroase formații autohtone din întreg sportul românesc, iar dacă jocul ar fi fost programat seara atunci tribunele bătrânei arene ieșene s-ar fi dovedit probabil neîncăpătoare!

Echipele de la CS Politehnica Iași însuflețesc Sala Polivalentă!

Handbaliștii de la Dinamo București, care de ani buni dețin supremația autohtonă și s-au confruntat cu mai toate marile forțe ale Europei, au fost aduși la Iași de admirabilii jucători de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorul Florin Spiridon. Nu în Liga Națională, pentru că li se tot refuză sistematic sprijin din partea autorităților locale, ci în optimile de finală ale Cupei României, fază în care la ediția trecută au adus la Iași o altă grupare de top, AHC Potaissa Turda. Dinamo însă e Dinamo, iar când a solicitat ca ora jocului să fie 15:00 răspunsul nu putea fi decât favorabil.

Dar cei care au venit la meci nu au avut deloc ce regreta. Nu se aștepta nimeni ca Politehnica să furnizeze surpriza, acest lucru era practic imposibil! Nici n-are rost să apelez la vreo comparație, ci doar să spun că o echipă care vine la antrenament după o zi la cursuri sau la serviciu nu poate emite pretenții în fața unor jucători cu talie mai bună decât echipa de baschet de la CS Politehnica, echipă care a fost părtașă la o zi memorabilă, în fața unor jucători profesioniști ale căror obiective au depășit de mult granițele României!

Dar ambiția și talentul handbaliștilor de la CS Politehnica Iași au pus în reală dificultate în multe momente din prima repriză o formație care să nu credeți că a jucat prea economic. Antrenorul Xavi Pascual și-a biciuit în permanență jucătorii, iar dacă ei nu s-ar fi omorât cu firea n-ar fi apărut accidentarea lui Stanciuc, care a aterizat greșit la una din pătrunderile sale la mare înălțime. Dacă ar fi jucat doar să câștige la câteva goluri diferență nu l-am fi văzut pe Kuduz aruncându-se disperat pe faza defensivă după o banală minge, lipsită de orice importanță, riscând să se oprească în gărduțul de pe margine dacă nu ar fi pus frână cu cotul mâinii stângi!

A fost doar 19-15 pentru Dinamo la pauză, dar la revenirea pe teren handbaliștii de la CS Politehnica Iași încă nu reușiseră să-și regleze respirația. Efortul depus în primul act a fost unul major, iar pe ei îi așteaptă și sâmbătă un meci foarte dificil în deplasare, cu CSU Galați, în campionatul Diviziei A. A fost 11-22 în a doua repriză, așadar Dinamo a câștigat cu 41-26 și s-a calificat în sferturile de finală.

A fost spectacol atât pe teren, dar și în tribune, presărat cu momente emoționante în care au fost premiați pentru întreaga activitate prof. Costel Schender și Florin Dimofte. Atmosfera din Sala Polivalentă a fost înviorată de prezența a trei mascote reprezentând facultăți din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, tot de la UTI fiind și cele opt majorete, dar și un numeros grup de studenți ce a rezonat cu membrii galeriei care susțin echipa ieșeană de handbal la fiecare meci.

CS Politehnica Iași: Ionică (destule parade aplaudate la scenă deschisă, chiar și două mingi primite în figură, la una dintre acestea Ali Zein primind cartonașul roșu în prima repriză), Păun – Andriescu, Chitic (câte 5 goluri), Ghiga (4), Lătescu (3), Drenceanu (3), Brînduș (3), Moroșanu (două), Chiriac (unul), Mocanu și Dedeagă.

Dinamo (antrenor Xavi Pascual): Cupara, Cozmaciuc – Pascual Garcia (9), Humet (8), Dedu (6), N. Negru (5), Akimenko (3), Stanciuc, Bokhan, Kasparek, Pușcaș (câte două), Ali Zein, Buculeț (câte unul), Militaru, Kuduz și Cenic.

Baschetbalistul Jordan Swopshire, la primul meci pentru CS Politehnica Iași!

Înaintea meciului de handbal au evoluat baschetbaliștii de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorul Gabriel Clapon. Ei începuseră play-off-ul Ligii I cu două înfrângeri, una în deplasare, cu CSA Steaua București, singura formație neînvinsă, meci la care nu s-au putut baza pe patru din cei cinci titulari, și una acasă, cu Agronomia București, în care tot n-au putut juca Rotariu și Pădineanu, și nici americanul Jordan Swopshire (28 de ani – 2,01 metri înălțime; a evoluat în România în Liga Națională, la Rapid București, CSM 2007 Focșani și CSM Galați) n-a putut fi legitimat, iar conducătorul de joc Dragoslav s-a accidentat de pe la început! Ghinioanele s-au risipit însă miercuri, Clapon a avut la dispoziție întregul lot de jucători, iar jocul a curs într-un singur sens, CS Politehnica impunându-se clar, cu 118-66 (24-10, 33-19, 23-26, 38-11).

CS Politehnica Iași: Dragoslav (23 puncte, 1×3 – 8 recuperări), Pădineanu (3, 1×3), Rotariu (17, 2×3 – 9 recuperări), Boghean (30, 1×3 – 10 recuperări, 6 intercepții), Swopshire (33, 4×3 – 15 recuperări), apoi Buiciuc (două), Cifor, Tiezzi (unul), Ioniche (7), Băsescu (două), Baciu și Ferdoschi. 

Grație succesului obținut a egalat Universitatea Craiova și CSS VSK Gheorgheni la numărul de victorii în clasamentul în care a urcat pe locul al treilea (primele patru clasate se vor califica la turneul final de promovare), iar următorul meci îl va susține în deplasare, pe 29 martie, cu CSU Ploiești, în ultima etapă a turului.

Meci decisiv duminică!

Nu pot încheia fără să amintesc de handbalistele de la CSM Iași 2020, ele fiind prezente miercuri la partida Politehnicii cu Dinamo, handbaliste care duminică, de la ora 17:00, vor susține în Sala Polivalentă un meci foarte important, cu CSM Galați. Ambele formații sunt deja calificate la turneul final de promovare, însă rezultatul va definitiva locurile din clasamentul Seriei B a Diviziei A, foarte importante pentru dispunerea grupărilor pe tabloul de opt de la care va porni lupta pentru schimbarea eșalonului.

Citiți și: Doisprezece copii cu nevoi speciale vor zâmbi mai des în casa finanțată de Asociația Umanitară Tester Grup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *