A trecut un an de când Fundația „Hope and Homes for Children” anunța construcția unei noi case familiale în comuna Țuțora (județul Iași), cu finanțare din partea Asociației Umanitare Tester Grup și în parteneriat cu autoritățile locale, iar din această săptămână doisprezece copii cu nevoi speciale din Centrul de Plasament „Ioan Holban” Iași vor locui în condiții cum poate nici n-au avut curaj să viseze. Patru dormitoare cu câte trei paturi, un living spațios, o bucătărie și două băi sunt principalele repere ale construcției cu o suprafață utilă de 234 de metri pătrați și care a costat 260.000 de euro, o casă în care doisprezece copii speciali vor putea zâmbi mai des.

Doisprezece copii cu nevoi speciale vor zâmbi mai des în casa finanțată de Asociația Umanitară Tester Grup!

Ca să ajungi în comuna Țuțora părăsești Iașul spre Tomești pe un drum acceptabil, deloc aglomerat la ora 09:30. Treci de intersecția care duce spre Mănăstirea Vlădiceni, nu e timp de virat stânga pentru padocul ce adăpostește 1.500 de câini bine îngrijiți în așteptarea fiecărei binefăcătoare adopții și ții înainte când în dreapta se înalță impunătoarea Sala Polivalentă din Tomești. Drumul parcă se mai îngustează, traversezi Jijia și, cum intri în Țuțora, virezi la stânga pe un drum care poate nu chiar peste mult timp va fi asfaltat. Se disting deja câteva case cu acoperișuri portocalii din Cartierul „Tineretului”, anunțat de primarul Cristinel Albu, iar cea de la stradă va fi locuită de acei doisprezece copii care vor învăța la Iași și vor fi duși la școală și aduși înapoi pe traseul de care tocmai am pomenit.

Casa a fost construită practic în câmp, dar astfel de provocări sunt exact cele care-l definesc pe Bogdan Pițigoi, fondatorul Asociației Umanitare Tester Grup, reprezentat marți de Sergiu Mihalache, președintele Asociației, dar și de alți colegi, iar atmosfera caldă a fost practic asigurată de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, foarte sensibil în general când în prim-plan se află copii cu nevoi speciale, el oferind o mână de ajutor acum un an și echipei de rugby-tag bazată pe copii de la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași și de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași care a triumfat la o competiție europeană.

Mulți oameni cu suflet mare au fost implicați în acest proiect, ceremonia s-a încheiat, iar copiii rămân în continuare cu nevoile lor speciale, însă greutățile lor de zi cu zi nu mai sunt chiar la fel ca înainte. Au acum casa lor, construită și finisată temeinic, o casă în care la temelie au fost puse cele mai bune gânduri ca să aducă un zâmbet în plus pe chipurile lor de copii nu dintre cei mai norocoși!

Citiți și: Electrificat, inteligent, confortabil: Noul Opel Corsa Hibrid pornește de la 17.678 euro

În continuare puteți parcurge comunicatul de presă.

Hope and Homes for Children și Asociația Umanitară Tester Grup au inaugurat astăzi casa familială construită în comuna Țuțora, Iași

•        Investiția în beneficiul copiilor instituționalizați este de 260.000 de euro; 

•        Copiii care se vor muta în noua casă situată în comuna Țuțora, Iași, provin din Centrul de Plasament Ion Holban din Iași.

Fundația Hope and Homes for Children a inaugurat astăzi o nouă casă familială în comuna Țuțora, județul Iași. Construcția a fost realizată cu sprijinul financiar al Asociației Umanitare Tester Grup și în colaborare cu autoritățile locale. 12 copii cu nevoi speciale fizice și intelectuale vor părăsi Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, pentru a începe o altă viață în noul lor Acasă.

Cea de-a 128-a casă familială construită de Hope and Homes for Children în sprijinul procesului de dezinstituționalizare la nivel național este gata să-și primească noii locatari. Situată pe un teren generos de aproximativ 5.000 de metri pătrați, această casă oferă un spațiu primitor și bine echipat pentru copiii care au nevoie de un cămin sigur și stabil. Proiectul a fost posibil datorită sprijinului oferit de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și Primăria Țuțora. Astfel, Fundației i s-a pus la dispoziție un teren adecvat atât pentru construcția casei, cât și pentru activități care să se desfășoare în siguranță în aer liber. Casa dispune de toate facilitățile necesare: living generos, bucătărie, terasă primitoare, patru dormitoare, două băi, toate adaptate nevoilor copiilor.

„Copiii au nevoie de iubire, de educație adaptată nevoilor lor, de sprijin emoțional constant și, uneori, de consiliere specializată. Un mediu sigur și stimulativ e esențial în copilăria oricui, mai ales a lor. Le mulțumim partenerilor noștri pentru angajamentul lor. Prin ei, reușim să le oferim și de această dată, acestor copii, o casă familială unde se pot simți în siguranță, sprijiniți și ocrotiți”, declară Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România.

„Suntem mândri să fim parte din acest proiect care aduce stabilitate și confort în viața copiilor aflați în nevoie. Prin finanțarea acestei case familiale, ne dorim să contribuim la normalizarea vieții acestor copii și tineri, oferindu-le un spațiu sigur și cald în care să trăiască. Suntem ferm convinși că această investiție va avea un impact semnificativ asupra echilibrului lor emoțional, pregătindu-i pentru o viață mai bună și mai liniștită”, afirmă Sergiu Mihalache, președintele Asociației Umanitare Tester Grup.

Centrul de Plasament „Ion Holban” Iași se va închide!

Pe lângă casa familială din comuna Țuțora, Hope and Homes for Children este în curs de finalizare a construcției altor două case, în comunele Aroneanu și Miroslava. Prin construirea acestor trei case familiale, se va putea pune definitiv lacătul pe Centrul de Plasament Ion Holban din Iași. 

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, susține: „Suntem bucuroși că datorită acestui parteneriat s-au mai construit încă 3 case familiale în județul nostru. Acest proiect aduce noi speranțe pentru copiii care vor fi transferați în casele familiale, oferindu-le cele mai bune condiții de trai. Mulțumim atât Fundației Hope and Homes For Children România, partenerul nostru de 10 ani în proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Iași, cât și Asociației Umanitare Tester Grup, pentru suportul financiar acordat în construirea primei case familiale dintre cele 3 care vor duce la închiderea Centrul de Plasament Ion Holban”.

În județul Iași, Fundația va mai construi și un Centru Respiro pentru copii cu nevoi speciale, o casă familială pentru copiii din Centrul de plasament „O nouă șansă” din Târgu Frumos și va reabilita și dota un Centru de Tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție. Investițiile anterioare includ alte patru case familiale, investiții ce au contribuit la închiderea Centrelor de Plasament Veniamin Costache (2017) și Sf. Spiridon (2018).

Hope and Homes for Children a inițiat procesul de dezinstituționalizare în județ începând cu anul 2014, desfășurând, în parteneriat cu autoritățile locale, programe menite să prevină separarea copiilor de părinți și să le ofere sprijin tinerilor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, prin acțiuni de integrare socio-profesională. 

Despre Hope and Homes for Children România

Din 1998 și până în prezent, Fundația a contribuit la închiderea a 69 de centre de plasament. Prin serviciile dezvoltate de noi, copiii trec de la îngrijirea în instituții în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case familiale, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile noastre și ale partenerilor, am dezvoltat 128 de case familiale, cu 7.300 de copii scoși din orfelinate și aproximativ 1900 reintegrați în familia naturală sau extinsă. 

Fundația activează intens și în zona de prevenire a separării copilului de familie, intervenind pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Prin sprijin financiar și consiliere, am rezolvat probleme ce pot determina abandonul familial și am salvat 42.000 de copii de la a fi rupți de familie. 

De asemenea, prin Programul de integrare socială și profesională, susținem tinerii extrem de vulnerabili care ies din orfelinate la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum am ajutat 2.4000 de tineri. Unora le-am asigurat locuințe, sprijin material, pe alții i-am sprijinit pe traseul profesional pe care și l-au dorit.

Despre Asociația Umanitară Tester Grup

Asociația Umanitară Tester Grup reprezintă angajamentul față de oameni al Grupului Tester prin care susține proiecte și inițiative orientate către dezvoltarea, evoluția și sănătatea comunității. Grupul este una dintre primele afaceri antreprenoriale din Iași și din zona Moldovei. Cu un istoric de 31 de ani, grupul dezvoltă afaceri de top precum Casa Auto, dealerul cu cele mai multe mărci reprezentate din România, proiecte imobiliare de succes și servicii de mobilitate.

1 thought on “Doisprezece copii cu nevoi speciale vor zâmbi mai des în casa finanțată de Asociația Umanitară Tester Grup!

  1. Vreau sa felicit si sa multumesc Fundatiei „Hope and Homes for Children” si tuturor celor implicati in acest proiect umanitar!Suntem foarte incantati sa vedem ca, datorita eforturilor si implicarii voastre, doisprezece copii cu nevoi speciale vor avea o casa noua si mai buna in care sa locuiasca. Este o dovada a faptului ca, impreuna, putem face lucruri marete si sa aducem zambete pe fetele copiilor! Speram ca acesta va fi doar inceputul si ca vom continua sa luptam pentru bunastarea si drepturile copiilor vulnerabili. Felicitari din tot sufletul si intelepciune celor care au fost implicati in acest proiect si care au reusit sa daruiasca speranta si un viitor mai bun acestor copii speciali! Suntem mandri sa avem astfel de persoane in comunitatea noastra si sa putem colabora pentru o cauza nobila. Speram ca acesta sa fie doar inceputul unei lungi colaborari si sa putem ajuta si alti copii in aceasta situatie. Bravo voua, oameni minunati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *