Miercuri începe Postul Crăciunului, unul destul de lejer având în vedere cascada de zile în care în calendar apare dezlegare la pește. Aproape că nu este weekend în care să nu ne putem așadar abate de la meniurile bazate în special pe legume, fructe și cereale, dar vă propun în continuare să vedem ce vinuri suntem sfătuiți să servim, deoarece măcar pentru sâmbete și duminici – deși se vorbește și despre zilele de marți și joi – există dezlegare și la vin.
Se mai spune că în post nu se consumă deloc alcool, însă ce vă propun este foarte departe de vreun exces sau abuz, așa că n-ar fi totuși în contradicție cu rigorile culinare ale acestei perioade. Meniurile de post nefiind prea bogate din punct de vedere caloric, va trebui să ne orientăm spre vinuri ceva mai lejere, mai puțin corpolente, vinuri mai tinere, de anul trecut, ceva mai fluide.
Vom începe cu un soi de surpriză, cu o asociere mai puțin obișnuită, pe care de curând a aflat-o și Cristian Amarandei, director general la SC Migdalin Iași, principalul partener al apreciatului festival „Hai cu pluta”, organizat acum câteva săptămâni, la Iași.
„Am fost surprins când am aflat că orice ciorbă (n.r. – inclusiv de legume, de fasole, de sfeclă roșie etc.) poate fi asociată cu un vin spumant, în aceeași situație fiind și supele creme, de linte sau de ciuperci. Recomand spumantul Zaz, de la Cotnari, sau Muse, de la Recaș, iar bun la toate este Extra Brut, de la Domeniile Panciu”, a precizat Cristian Amarandei.
Dacă supa cremă devine mai consistentă și ajunge să fie un piure, de exemplu de păstârnac, sau de mazăre, atunci mai indicat va fi un vin rose, de la Averești – Briant, care are la bază Busuioaca de Bohotin -, sau Euforia, varianta demi-sec, de la Cotnari, potrivite și când vorbim despre tofu sau mâncăruri gătite cu smântână vegetală, o excelentă găselniță ce salvează cu brio multe rețete.
Dar baza în post rămân totuși mâncărurile pe bază de fasole, cartofi, orez și ciuperci. Vinurile vor fi alungate din peisaj dacă pe masă vor fi așezate și consumate murături, ceapă sau usturoi, însă preparatele menționate pot fi acompaniate de un vin alb dacă n-are cine le perturba gustul.
„Aș recomanda, pentru cartofi, o Fetească albă, de la Strunga, sau din Republica Moldova, la 50 kilometri de noi, de la Crama Mircești, ori extraordinarul cuvee creat de Serve, din Dealu Mare: Cuvee Pacs. Un alt vin alb recomandabil în post ar fi Sauvignon Blanc, an 2022, de la Budureasca, sau Caloian, de la Crama Oprișor, din Oltenia, acest soi fiind mai potrivit pentru orez, chiar și gătit cu o tentă mai aromatizată”, a adăugat directorul general de la Migdalin Iași.
Tot cele două soiuri albe vor fi favorite și în zilele cu dezlegare la pește, cu sauvignon blanc în prim-plan, dar și cu fetească albă când vor fi consumate fructe de mare.
Există însă și vinuri roșii ce pot fi asociate pe perioada postului, mai ales când în meniu apare șnițelul de soia.
„Aș alege un vin cu ceva mai puțin corp, precum Rară Neagră – Nocturne, de la Purcari, sau de la Chateau Vartely – Individo, ambele din Republica Moldova. În încheiere, aș recomanda și un pahar de Pinot Noir, din gama La Cetate, de la Oprișor, care poate fi servit și singur, fără să fie asociat cu vreun preparat culinar”, ne-a mai spus Cristian Amarandei, ghidul nostru abil printre vinurile ce pot fi servite, cu responsabilitate, în Postul Crăciunului.
Citiți și Test Autoplay: Dacia Jogger Hybrid 140