Sportul ieșean la nivel de discipline colective n-o duce deloc bine, oricât de greu ne-ar fi să recunoaștem. În mare suferință sunt chiar și jocurile sportive care cu ani în urmă umpleau tribunele. La pragul dintre milenii încă aveam formații ce urcau pe podiumurile naționale de tremurau grupările adverse cu mult înainte de a se apropia de Iași, dar acum sunt pierdute talente veritabile când ele nici n-au încheiat junioratul! Veți descoperi în rândurile următoare două jucătoare, o voleibalistă și o baschetbalistă, care în sezonul 2023/2024 apără nu culorile Iașului, ci ale CSU Oradea!

Ilinca Știrbu a plecat devreme de acasă! A făcut primii pași în volei la CSS „Unirea” Iași cu antrenoarea Oana Pralea la minivolei și cu antrenoarea Carmen Șindilariu la speranțe-cadete. Iașul însă nu mai este reprezentat la nivel de senioare după ce Penicilina a decis să-și concentreze atenția nu mai departe de junioare, iar Ilinca, fiica lui Cătălin Știrbu, fost antrenor în prima divizie la Penicilina Iași și Unic Piatra Neamț, își dorea și putea mult mai mult.  

A crezut din toată inima într-un ambițios proiect voleibalistic la Focșani, în care încă din clasa a VIII-a juca și la senioare, dar după trei ani petrecuți acolo și condimentați cu jocurile de la echipa națională a României Under 17 s-a îndepărtat și mai mult de Iași. A ales CSU Oradea, deși avea oferte și de la prima ligă. A preferat Oradea pentru că la vârsta ei era foarte important să joace cât mai mult, mai ales că și acolo putea evolua la nivel de senioare. Ilinca (18 ani – 1,78 metri înălțime) joacă pe post de extremă și a ales să continue tot la Oradea pentru că acum este elevă în ultimul an de liceu, în clasa a XII-a B (diriginte, prof. Erika Ballo) a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”. Își vede de școală și de volei la o grupare care și-a propus să promoveze în Divizia A1 și unde o întâlnim și pe Anca Pașca-Nicolau, fosta voleibalistă a Penicilinei.

„Cel mai important este ca Ilinca să-și păstreze pasiunea, să joace cu aceeași plăcere și cu siguranță va continua să progreseze. Din păcate, însă, sunt câteva cluburi de junioare la Iași, dar nu mai avem formație de senioare. Avem jucătoare talentate, dar se vor pierde sau vor fi nevoite să plece precum Ilinca…”, ne-a declarat Cătălin Știrbu.

Situație atipică într-un Iași sportiv capabil de orice!

Petra Căliman abia a împlinit 17 ani, iar duminică a bifat primele minute și primul punct pentru echipa de baschet CSU Oradea, club la care acum mai mult de 25 de ani erau transferate de la Iași trei jucătoare: Angela Gogol, Dana Manolache și Nicoleta Lazăr. Situația Petrei este una atipică, deoarece nu s-a mutat la Oradea, ci continuă să fie elevă la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași! A curtat-o și Timișoara și n-ar fi părăsit Iașul mai ales în anul în care CS Politehnica a reînființat după șase ani formația de senioare și a înscris-o în Liga I, acolo unde evoluează și CSU Oradea, club care a transferat-o deși Petra continuă să se pregătească la Iași!

„Petra a făcut parte în 2022 din echipa CS Politehnica Iași campioană națională la 3×3 Under 16, dar după turneul final la U18, din luna mai, n-a mai fost chemată la vreun antrenament! Dacă la Iași n-a mai fost dorită, am fost nevoiți să acceptăm una din ofertele primite”, ne-a declarat Ionuț Căliman, tatăl Petrei.

Talentata baschetbalistă a lucrat la CSS „Unirea” Iași cu antrenoarea Emilia Marian, iar la BC Starters cu antrenorul Costel Pintilie, cel despre care se poate spune că i-a pus mingea în mână.

„Ne-am fi dorit-o în continuare, doar că Petra a avut o lungă perioadă în care nu a mai venit la antrenamente. Toată vara nu a ținut legătura cu noi. Pe de o parte ne bucurăm că a ajuns la CSU Oradea și îi dorim succes! Pe de altă parte e trist că am pierdut o jucătoare care ne-a ajutat mult cât timp a fost alături de noi”, ne-a spus Emilia Marian, cea care conduce CS Politehnica Iași în Liga I.

Iașul n-a pierdut-o de tot pe Petra, baschetbalista neconcepând să se despartă de tot ce înseamnă spiritul de la Negruzzi, unde este elevă în clasa a XI-a A (diriginte, prof. Sorin Galer). Se pregătește însă pe unde poate și găsește înțelegere, o mână de ajutor primind de la antrenorul Codrin Ienceanu, dar va străbate în fiecare săptămână țara în lung și-n lat ca să joace pentru CSU Oradea într-o situație atipică, dar cumva de înțeles într-un Iași sportiv în care aproape orice este posibil!

Citiți și: Totul despre NOUL Peugeot E-3008: 700 kilometri autonomie și încărcare în 30 de minute! (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *