Trupa lui Leo Grozavu a cedat vineri seara, în Copou, cu 2-3 (0-3), cu campioana en-titre Farul Constanța, în etapa a XVIII-a a Superligii, a treia a returului sezonului regulat. „Am întârziat o oră la meci”, spunea Grozavu după joc, însă primele 25 de minute ale actului secund au arătat o echipă ieșeană încântătoare.

Două reprize nu diferite, ci mult prea diferite pentru Superligă!

Leo Grozavu a vrut să surprindă cu titularizarea mezinului Dumitru, ca jucător „Under”, pe stânga, atacantul Harrison jucând în dreapta, iar între ei fiind postat Luis Phelipe. Brazilianul a și coborât mult, dar a jucat mult prea aproape de Roman de au ajuns chiar și să dea unul peste celălalt! Construcția era greoaie, iar Farul practica un presing destul de consistent. Aștepta greșeala adversă, o situație de care să profite, iar în minutul 9 n-a stat deloc pe gânduri să deschidă scorul.

Luis Phelipe a pierdut mingea la centrul terenului, deși avea măcar soluția de a deschide cu exteriorul jocul pe stânga, iar Grameni a jucat simplu, peste defensiva ieșeană aflată la 30 de metri de propria poartă, profitând și că stoperul Katanec și-a dat seama târziu că este cu mai mult de un metru în spatele liniei de apărare. A făcut tardiv pasul în față, ceea ce i-a diminuat șansele de a-l ajunge din urmă pe Rivaldinho, scăpat singur cu portarul Lung jr., iar brazilianul i-a pasat în stânga lui Budescu pentru a trimite mingea în poarta goală la o fază cel puțin suspectă de ofsaid!

Poli a replicat imediat, dar șutul lui Roman a fost reținut de Aioani, însă jocul a continuat să fie haotic, numai bun de speculat și în minutul 15 pentru jucători precum Louis Munteanu, Budescu, Rivaldinho și Vînă. Farul a aruncat mingea între stoperii Samayoa și Katanec, dar n-a putut finaliza în primă fază doar cu Rivaldinho și L. Munteanu, acesta a întors mingea pentru Vînă, care de la marginea careului a lobat-o învârtind-o de i-a amețit pe toți participanții la faza defensivă! Ispas l-a scos din ofsaid pe Rivaldinho, dar Samayoa și fundașul dreapta Martac n-aveau nicio grijă și n-au sesizat că în spatele lor se afla pericolul, iar atacantul brazilian a înscris lejer cu capul!

Farul s-a văzut cu sacii în căruță și era dornică de noi oportunități servite pe tavă. Harrison a arătat că avea poftă de joc, însă un șut al său moale, pe jos, nu-l putea surprinde pe Aioani. Poli a mai schimbat câte ceva din așezare, dar tot a gafat în apărare, însă și adversarii au devenit parcă mai indulgenți. Nu puteau însă să nu speculeze minutul 45+8, prima repriză fiind prelungită cu minimum 10 minute din cauza lentorii cu care fazele erau analizate în camera VAR. Luis Phelipe a fost deposedat în propria jumătate de Artean, acesta l-a deschis pe stânga pe Budescu, care a trimis în forță, pe jos, cu exteriorul, în spatele liniei de fundași, Samayoa l-a scos din ofsaid pe L. Munteanu, care a reluat simplu în plasă, de la bara a doua!

0-3 la pauză după o prestație jenantă a formației ieșene, care, așa cum spunea Leo Grozavu după meci, s-a prezentat la joc cu o oră întârziere!

Antrenorul de la Poli Iași a operat trei modificări la pauză în corul care ori falsa, ori se auzea mult în spatele orchestrei. Au ieșit stoperul Katanec, poziție pe care a trecut Ispas, Bordeianu, care încasase un cartonaș galben, și Dumitru, care a irosit la începutul meciului o pasă lungă, precisă a lui Marchioni, fiind trimiși să modifice tabela și impresia din prima repriză Buș, Jatoba și Ștefanovici. Buș s-a dus în atac, lângă Harrison, Jatoba a fost inter dreapta, iar Ștefanovici a jucat pe postul său, fundaș stânga.

Poli Iași a dat drumul la o morișcă pe care Farul nu știa de unde s-o apuce, iar corul apatic din prima repriză a scos la rampă doi soliști ce au părut a cânta de parc-ar fi fost o singură voce: Luis Phelipe și Harrison. Combinațiile lor au fost susținute de Roman, și Jatoba și-a adus contribuția, iar Buș s-a zbătut, dar fără eficiență. Jatoba a centrat inspirat în minutul 55, Luis Phelipe a apărut parcă de nicăieri din spate și a preluat elegant dintre apărătorii adverși, dar a trimis modest, mingea a trecut de Aioani și printre picioarele stoperului Larie, iar Harrison a urmărit-o și a împins-o în plasă de la doi metri!

După doar trei minute, Farul continua să nu priceapă modificările de așezare din echipa ieșeană și a fost surprinsă de pasa șutată de Luis Phelipe de pe dreapta, mingea s-a lipit de gheata lui Harrison, englezul s-a întors la 16 metri cu fața la poartă, situație în care stângul său devine periculos. N-a făcut nici de data aceasta excepție, doar că mingea a lovit bara din dreapta lui Aioani!

Poli Iași continua să joace încântător și era evident că mai putea înscrie, ceea ce s-a și petrecut în minutul 64. Luis Phelipe a lobat mingea de la pământ pentru Harrison pe dreapta, acesta a continuat tot cu un lob, dar din aer, în fața porții, pentru Buș, mingea a fost respinsă, iar de la marginea careului Roman a prins șutul pe care îl aștepta încă din primul minut, când n-a găsit culoarul potrivit, iar Aioani s-a crezut la handbal, dar n-a putut respinge cu piciorul drept, iar mingea s-a dus în plasă, lângă bară!

Grozavu era un dirijor fericit, nu neapărat pentru rezultat, ci pentru că al său cor părea să fi înțeles că trebuie să cânte corect, nu neapărat să strălucească! A înțeles însă și Farul că nu se mai putea baza pe Budescu și L. Munteanu, însă ieșirea de pe teren a lui Luis Phelipe în minutul 77 a scăzut mult din potențialul ofensiv al echipei ieșene. Înlocuitorul său, Ciobanu, și-a dat silința, dar mai avea nevoie de ceva vocalize, iar când și Roman a fost retras de pe teren Poli Iași a început să alunece ușor când nu mai avea chiar mult până să atingă piscul ce la pauză părea imposibil de cucerit! Echipa s-a stins, Mazilu, înlocuitorul lui L. Munteanu, a scăpat singur cu Lung jr. în minutul 88, dar 2-4 ar fi fost totuși un scor prea sever dacă ținem cont că în minutul 70, într-un duel cu Luis Phelipe, stoperul M. Popescu a respins balonul și, imprudent, l-a călcat în propriul careu pe gleznă pe brazilian, împiedicându-l să continue faza, dar nici arbitrul S. Kovacs n-a dictat penalty și nici din camera VAR nu s-a intervenit! După doar șapte minute, Luis Phelipe ieșea de pe teren, iar corul ieșean se stingea… 

Când Grozavu spune că echipa încă se caută nu greșește mai deloc, dar nucleul pentru meciurile din prima parte a anului viitor este deja vizibil. Sunt evidente reglajele ce trebuie operate, este limpede postul care trebuie acoperit cu prioritate!

Bate însă deja la ușă meciul cu UTA, programat pentru vineri, de la ora 19:00, tot în Copou, în deschiderea etapei a XIX-a. Cu Farul a fost curmată seria de șase meciuri consecutive fără înfrângere, ar fi un prilej numai bun în compania echipei lui Mircea Rednic ca Poli să demonstreze că o ține vocea să ducă spectacolul de la cap la coadă!

Citiți și: Totul despre Noua Generație Dacia DUSTER!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *