Iașul se pregătește pentru al cincilea an consecutiv în care va aduce la Baza Sportivă Ciric turneul cu statut ATP Challenger 100 și premii în valoare de 120.950 de euro. Andrei Oriță a acontat cu mult curaj în 2020 licența pe cinci ani pentru turneul masculin care ani la rând a fost cel mai important din România, iar patru ani s-a numit „Concord Iași Open”. Pentru 2024, concursul și-a desemnat și sponsor principal și se numește „Concord Iași Open – Powered by MET”.

Primele meciuri pe tabloul principal de simplu sunt programate luni, tot luni urmând să se încheie și calificările ce vor debuta duminică. S-a lucrat intens în ultimele săptămâni la Baza Ciric pentru a asigura un număr cât mai mare de locuri în tribune. Terenul 1 a fost mutat câțiva metri spre pădure pentru a face loc lojelor ce vor fi montate în fața tribunei dinspre versant, dar în spatele scaunului arbitrului, prețul plătit fiind sacrificarea terenului 2.

Turneul ieșean are însă de înfruntat o concurență dificilă, fiind programat simultan cu două turnee ATP Challenger superioare, 125, în Germania și Austria, dar și unul ATP Challenger 100, în Italia. Era așadar greu de crezut că, în ciuda eforturilor organizatorice an de an, va reuși să atragă nume din prima sută mondială, însă poate fi remarcat spaniolul Ramos Vinolas (108 ATP)! 

Principalul favorit este francezul Luca Van Assche (20 de ani, 102 ATP), dar atrage atenția și argentinianul Ramon Andres Burruchaga (22 de ani, 142 ATP), fiul legendarului fotbalist Jorge Burruchaga (nr. 7 în fotografie), autorul golului victoriei Argentinei din finala Cupei Mondiale din 1986 împotriva Germaniei. Ramon Andres era clasat pe locul 577 la începutul anului 2022, dar de un an progresează constant și probabil nu va mai trece mult timp până va intra în prima sută dacă va reuși să mențină ritmul.

Pentru tinerii jucători români nu este însă un motiv de tristețe că nume importante din circuit nu vor ajunge la Iași, principala menire a turneului de la Baza Ciric rămânând sprijinirea jucătorilor români în curs de afirmare. Din păcate, jucătorii români au cam bătut pasul pe loc în ultimul an sau au regresat. Doar Filip Jianu (22 de ani, 246 ATP; acum un an oscila în jurul poziției 300 ATP), prima rachetă a României, are șanse să pătrundă pe tabloul principal de simplu grație poziției ocupate în ierarhia mondială, dar în caz contrar are asigurat un wild-card din partea organizatorilor.

În aceeași fericită situație se mai află ieșeanul Cezar Crețu (23 de ani, 376 ATP; acum un an oscila în jurul locului 400 ATP) și Nicholas Ionel (21 de ani, 391 ATP; acum un an înregistra cea mai bună clasare din carieră – 184 ATP), ei fiind invitați pe tabloul principal la toate edițiile de până acum. Ionel s-a „revanșat” prin acea victorie de poveste cu croatul Borna Coric, în timp ce Crețu a câștigat în primul tur în 2020, dar apoi a pierdut, iar la ediția de anul trecut a declarat forfait pe motive de ordin medical! Acum aproape două săptămâni, Cezar a câștigat turneul ITF de 25.000 de dolari, de la Satu Mare, în semifinale dispunând chiar de Ionel.

Gabi Boitan (24 de ani, 390 ATP) este acceptat direct pe tabloul calificărilor la simplu, acolo unde vor mai fi prezenți și alți jucători români, unul fiind sigur câștigătorul precalificărilor aflate în desfășurare la Baza Ciric. Celelalte două wild-card-uri n-au fost deocamdată atribuite, iar Vlad Dancu (25 de ani, 530), Sebastian Gima (22 de ani, 538 ATP), Dan Tomescu (25 de ani, 551 ATP), Radu Papoe (21 de ani, 574 ATP; în 2020 devenea la Iași campion național de juniori și primea wild-card în calificări) și chiar Bogdan Pavel (25 de ani, 858 ATP) păstrează speranțe că vor fi acceptați direct.

Citiți și Test Autoplay: SsangYong Musso Grand – Gata oricând să îmbrace salopeta în locul costumului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *