Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV) anunță lansarea proiectului inovator «Concevoir des contenus linguistiques et pédagogiques à l’aide des outils de l’intelligence artificielle (IA) dans le domaine de la médecine vétérinaire» (Conceperea de conținuturi lingvistice și pedagogice cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială în domeniul medicinei veterinare LANGVET – IA). Acest proiect este coordonat de dna. lector universitar dr. Elena VELESCU și a fost acceptat pentru finanțare cu suma de 10.000 de euro de către Agenția Universitară a Francofoniei, valoarea totală a proiectului fiind de 17.215 euro, în cadrul apelului AUF-ECO 2024 – Soutien à la recherche scientifique francophone en Europe Centrale et Orientale – RESCI-ECO. Proiectul se va desfășura în perioada 1 iulie 2024 – 31 august 2025.

Obiective și colaboratori

Proiectul urmărește promovarea utilizării instrumentelor de inteligență artificială de către studenții din domeniul medicinei veterinare și formatorii acestora prin integrarea acestor instrumente în procesul de învățare și practică profesională. În acest scop, vor fi create resurse educaționale online și resurse lingvistice dedicate comunicării profesionale, disponibile în trei limbi: franceză, engleză și română.

Proiectul reunește experți din domenii multidisciplinare, inclusiv lingvistică, didactică, medicină veterinară și inginerie informațională. Partenerii includ:

• Universitatea „Al. I. Cuza” Iași

• Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” Chișinău

• Universitatea de Stat Akaki Tsérétéli (Koutaïssi, Georgia)

• Universitatea din Rijeka (Croația)

• Institutul de Filologie „Al. Philippide” Iași al Academiei Române

Reuniunea inițială

Reuniunea inițială a proiectului are loc la USV Iași în perioada 8-9 iulie 2024. La eveniment vor participa reprezentanți ai Biroului Regional al Europei Centrale și Orientale ai Agenției Universitare a Francofoniei, inclusiv directorul regional Mohamed KETATA, directorul adjunct Adrian TĂNĂSESCU, responsabila principală de proiecte AUF, Mihaela BĂBUȚ. De asemenea, vor fi prezenți prof. dr. Liviu MIRON, prorector pentru Cercetarea Științifică și Relații Internaționale al USV Iași, responsabilii echipelor de cercetare din universitățile partenere, membrii echipelor de cercetare și experți în terminologie de la Institutul „Al. Philippide”, Academia Română, filiala Iași.

Declarații oficiale

Prof. dr. Liviu MIRON: „Suntem entuziasmați de oportunitățile pe care acest proiect le oferă în domeniul educației veterinare și al lingvisticii aplicate. Utilizarea inteligenței artificiale în aceste domenii va deschide noi perspective pentru studenți și profesori deopotrivă”.

Acest comunicat de presă marchează un pas important în promovarea inovației educaționale și în utilizarea tehnologiilor avansate în domeniul medicinii veterinare, fiind așteptată o colaborare fructuoasă între toate instituțiile implicate.

Contact: Biroul de Relații Publice al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași.

Citiți și Test Autoplay: SsangYong Musso Grand – Gata oricând să îmbrace salopeta în locul costumului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *