A cincea ediție a turneului cu statut ATP Challenger 100 (premii de 120.950 de euro) de la Baza Sportivă Ciric și-a consumat luni și marți partidele din primul tur al tabloului principal de simplu, partide disputate în fața câtorva zeci de spectatori. Rezultatele dezamăgitoare ale jucătorilor români au fost cât de cât salvate de victoria ieșeanului Cezar Crețu (23 de ani, 376 ATP) în fața favoritului nr. 4, argentinianul Ramon Andres Burruchaga (22 de ani, 142 ATP; la începutul anului 2022 era pe locul 577!), fiul legendarului fotbalist Jorge Burruchaga, autorul golului victoriei Argentinei din finala Cupei Mondiale din 1986 împotriva Germaniei!

Cezar Crețu, posesor de wild-card și în acest an, a jucat cât de bine a putut în fața lui Burruchaga, un jucător talentat, dar care nu a părut foarte conectat la meci. El pierdea săptămâna trecută și la Brașov, la un Challenger 75, tot în primul tur, din postura de principal favorit, pe când Crețu ajungea atunci până în sferturi. Cezar a reușit un bun joc defensiv, dar a și atacat cu succes când a căpătat suficientă încredere. A avut o perioadă bună în setul al doilea, când de la 0-2 a dus scorul la 5-2, fiind hotărât să nu-i scape victoria. S-a impus cu 6-4, 6-3 și se va confrunta în optimi cu Dmitri Popko (27 de ani, 222 ATP), din Kazahstan, finalist săptămâna trecută la Brașov. Finala de la Brașov s-a rejucat în primul tur la Iași, Popko luându-și marți revanșa în fața bolivianului Markel Dellien, scor 6-4, 6-2.

Pe Crețu îl vom vedea joi în optimi la simplu, într-un meci cu o miză deosebită la Iași, deoarece la nici una din precedentele ediții n-am întâlnit vreun jucător român în sferturi! Românii pentru care se și organizează acest turneu au dezamăgit marți în serie, ieșind rând pe rând cu coada între picioare! Filip Jianu (22 de ani, 246 ATP), prima rachetă a României, singurul român acceptat direct pe tablou, s-a retras la 6-7, 2-5 în fața unui jucător venit din calificări, la polul opus fiind Nicholas Ionel (21 de ani, 391 ATP; acum un an era în primii 200!), posesor de wild-card, care n-a contat deloc în jocul cu harnicul spaniol Barranco-Cosano (25 de ani, 254 ATP), care s-a impus cu 6-1, 6-2!

Veniți din calificări, Sebastian Gima și Radu Papoe, au pierdut tot în câte două seturi, ultima speranță română pentru un al doilea jucător în optimi fiind Gabi Boitan (24 de ani, 382 ATP), cel de-al treilea posesor de wild-card. Boitan a meritat să fie invitat pe tabloul principal, el dispunând cu 7-6 (5), 3-6, 6-4 de americanul De Alboran (26 de ani, 146 ATP), favorit nr. 5, și se va întâlni joi în optimi cu spaniolul Martin Landaluce (18 ani, 304 ATP).

N-au fost prea inspirați organizatorii când au programat pe terenul 5 meciul principalului favorit Camilo Carabelli (25 de ani, 100 ATP), din Argentina, cu cehul Jiri Vesely (30 de ani, 237 ATP), dar fost numărul 35 în 2015. Un meci mai mult decât plăcut de privit, cu un Vesely în bună dispoziție de joc, cu un serviciu precis, cu un forehand deseori încântător, doar reverul cu două mâni executat cam poticnit, cam smucit, stricând cât de cât impresia artistică. Cele măcar zece kilograme în plus au contat enorm pe caniculă în fața neobositului argentinian cu coapse musculoase, bine conturate, care a făcut un bun antrenament defensiv și s-a impus cu 7-5, 6-3.

Vesely (foto – în plan îndepărtat, cu termobag roșu) avea deja dușul făcut când, pe terenul central, spaniolul Ramon-Vinolas (36 de ani, 107 ATP, fost nr. 17 în 2017) era destul de departe de jucătorul care în 2022, la Roland Garros, pierdea în cinci seturi în fața lui Carlos Alcaraz la capătul unui meci electrizant. A pierdut și la Iași, cu 6-7 (6), 4-6, cu argentinianul Juan Pablo Ficovich (27 de ani, 219 ATP), așa că jumătatea inferioară a tabloului rămâne doar cu favoritul nr. 8, francezul Couacoud (29 de ani, 195 ATP), un obișnuit al turneului ieșean, adică un culoar bun pentru Cezar Crețu!

Miercuri sunt programate primele patru optimi pe tabloul de simplu, toate pe terenul central. Iordanianul Abdullah Shelbayh (20 de ani, 223 ATP), care de mai mult de cinci ani se pregătește la Academia Rafael Nadal, se va confrunta de la ora 12:00 cu favoritul nr. 6, bolivianul Hugo Dellien (31 de ani 171 ATP), fratele lui Markel, meci urmat de partida dintre ucraineanul Vitali Sachko (26 de ani, 281 ATP) și spaniolul Barranco Cosano. Nu mai devreme de ora 16:30 se vor confrunta Bogdan Bobrov (418 ATP), din Rusia, jucător venit din calificări, cu Ficovich, pentru ca în continuare să ajungă și favoritul nr. 1 pe terenul central în disputa cu francezul Valentin Royer (23 de ani, 204 ATP), jucător pe care Crețu îl elimina în optimi săptămâna trecută la Brașov.

Marți a fost programat și primul meci pe tabloul de dublu, meci în care Cezar Crețu a făcut echipă cu Bogdan Pavel și au dispus cu 7-5, 7-6 (6) de Jianu și Ionel. Celelalte șapte partide ale primului tur vor avea loc miercuri, singura de pe terenul central fiind și ultima a zilei, când în una din echipe va evolua ieșeanul Daniel Uță (17 ani) alături de Jiri Vesely!

Citiți și Test Autoplay: SsangYong Musso Grand – Gata oricând să îmbrace salopeta în locul costumului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *