Datarea recentă a chestiei cu norocul la români aş putea-o duce undeva spre acele priviri îndreptate spre cer în aşteptarea americanilor, numai că ne-am pricopsit cu alt culoar decât cel dorit. N-am avut noroc, dar de atunci românii şi-au dorit ca diferenţa dintre ei şi europeni să fie cât mai mică. În primul rând la cât de mulţi bani câştigă. Până la finalul lui 1989 dorinţa era cumva stăvilită, dar apoi s-a amplificat poate chiar peste măsură.

Unii au plecat şi au făcut diferenţa cât mai mică, geniile care au rămas aici au reuşit acelaşi lucru, dar sunt şi destui oameni valoroşi care se întreabă pe bună dreptate cu ce-s ei mai prejos decât europenii care câştigă de vreo zece ori mai bine? Au tot sperat că Europa ne va ajuta şi va face ca diferenţa de câştiguri să se micşoreze simţitor. Mai precis să crească aici veniturile, dar iar ghinion!

Valul de austeritate ce a cuprins Europa ne-a înşelat aşteptările, aşa că iar va trebui să ne ajutăm singuri. În sfârşit, ce-am dorit este pe cale să se împlinească. Diferenţa dintre câştigurile noastre şi ale europenilor va fi redusă. Dar nu crescând veniturile mioritice, ci micşorându-se cele din Europa! Cum am da-o pe româneşte, iar n-avem noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *