Turneele ieșene de tenis de la Baza Sportivă Ciric fac în acest an un consistent salt calitativ, competiția feminină urcând de la WTA 125, statut comparat deseori cu cel al concursurilor ATP Challenger, la WTA 250, adică primul nivel de la care se poate vorbi despre organizare profesionistă pe toate palierele.

Saltul va fi gustat din plin de public, deoarece ar putea fi văzute jucătoare din primele 20 ale lumii pe o bază construită pentru pleziriști, dar transformată an de an pentru a face față cât mai cu brio rigorilor tenisului. Și anul acesta sunt anunțate câteva noutăți, precum suplimentarea numărului de locuri, dar nu se va putea atinge nici pe departe limita minimă de 2.500 pentru nivelul WTA 250. A fost obținută o derogare, având în vedere rapiditatea cu care a fost luată hotărârea de a organiza competiția pe licența celui de-al treilea turneu ca vechime din Europa – după Roland Garros și Wimbledon, dar care trece în acest an printr-un impas -, și tot la ediția din acest an, care se va numi doar Iași Open, fără numele sponsorului principal, nu vom mai vedea arbitri de linie, ei fiind înlocuiți cu un sistem electronic.

Turneul WTA 250 va capta mare parte din atenție și se va desfășura între 20 și 26 iulie, cu finala programată vineri, chiar în ziua Ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, meciurile de tenis urmând să fie găzduite la Roland Garros. Tot pe zgură, ca la Baza Ciric, și nu este deloc exclus ca jucătoarele să pregătească la Iași Open meciurile de sub cerul olimpic, ce vor debuta pe 27 iulie. Directorul de turneu, Daniel Dobre, același ca la precedentele două ediții ale turneului ieșean, mizează pe o prezență masivă a jucătoarelor românce, din spusele sale din conferința de presă organizată joi la Primăria Iași reieșind că există toate șansele ca Simona Halep să joace la Iași. Andrei Pavel, directorul turneului masculin ajuns la a cincea ediție, ultima pentru care a fost luată licența în 2020, a spus, mai în glumă, mai în serios, că speră să-l aducă pe Rafael Nadal la Iași, iar turneul cu același statut ATP Challenger 100 se numește „Concord Iași Open powered by MET Romania”.

Organizatorii au menționat că MET Romania este unul din sponsorii principali, deși compania amintită știe că este sponsor principal al turneului programat între 8 și 14 iulie, în a două săptămână a Grand Slam-ului de la Wimbledon, și tot organizatorii au ținut din nou să așeze Iașul pe aceeași hartă de care tot nu s-au săturat să amintească. N-ar strica deloc o minimă doză de originalitate dacă tot s-a ajuns la WTA 250, nivel la care ar fi exclus un meci demonstrativ precum cel din 2023, o pată pe organizarea totuși acceptabilă a unor turnee ce contribuie la vizibilitatea Iașului. 

Andrei Oriță, cel care a adus Iașul în lumea bună a tenisului, așa cum a subliniat și primarul Mihai Chirica, a precizat că saltul la WTA 250 va costa cel puțin 400.000 de euro, sumă care se adaugă celor 900.000 cât s-a cheltuit la edițiile de anul trecut. Nu vor exista nici în acest an prelate care să protejeze terenurile, dar apa care s-ar aduna nici n-ar avea unde să fie împinsă, așa cum este împinsă Baza Ciric să-și depășească limitele…

Citiți și Test Autoplay: DS 7 – Colțurile care mângâie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *