După ce debutul săptămânii a fost consacrat concursului național studențesc „TRADIŢIE ŞI INOVAŢIE ÎN ARTA GASTRONOMICĂ”, organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Liga Studenților Agronomi și Veterinari și cu Asociația Studenților Veterinari din Iași, și atractivei degustări de cireșe, începând de miercuri și până vineri USV Iași, alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), organizează în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” ediția a X-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2024, un concurs european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților și transformă sectorul alimentar al viitorului.

Zece echipe vor intra în competiție, 44 de studenți și 22 de profesori coordonatori, de la șase centre universitare:
Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași – va concura cu produsele „FungiYo” și „Cătiopia”;
Universitatea din Oradea – „Eden4Wine”;
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – „Pawpaw Symphony” și „Sonata”;
Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – „DiFuse”, „AvoPasta” și „Trouty Fresh”;
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău – NutriLand;
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca – „B12 FUSION”;

Președintele juriului va fi Cătălin BILBIE (EXPERGO BUSINESS NETWORK), iar membri vor fi Adrian DOBRE (MULTIVAC ROMÂNIA), Irina MATRAN (UMFST „GEORGE EMIL PALADE” TÂRGU MURES), Cecilia Țugulia (ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR LOCALI PRODUS ÎN IAȘI) și Emilia STREINU (SC BOROMIR).
ECOTROPHELIA reprezintă o veritabilă revelație și o platformă de excepție pentru inovație și inspirație în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat. Aceasta facilitează exploatarea creativității infinite și a energiei studenților cei mai întreprinzători, sprijiniți de universitățile și instituțiile de învățământ superior de prestigiu. Astfel, rețeaua ECOTROPHELIA reprezintă un model educațional de referință susținut de Uniunea Europeană, ce joacă un rol organizatoric în promovarea inovației și antreprenoriatului în rândul studenților.
La nivel european, ECOTROPHELIA înseamnă peste 3.000 de studenți care au participat la competiție, peste 1.100 de produse alimentare inovatoare, mai mult de 200 de universități și 22 federații naționale ale industriilor alimentare din Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia și Spania.
Câștigătorii fazei naționale vor reprezenta România la Concursul Internațional ECOTROPHELIA EUROPE 2024, care va avea loc în cadrul evenimentului SIAL de la Paris, în perioada 20-21 octombrie 2024. La ultima ediție europeană, desfășurată la Anuga, în Germania, echipa USV Iași care a reprezentat România a obținut premiu special pentru „Spririt Antreprenorial”, cu pastele din carne „Meatatelli” (adică Meat tagliatelle).
Departamentul de Promovare – Comunicare USV Iași.
Ca o avanpremieră la ECOTROPHELIA EUROPE 2024, vă prezentăm mai jos câteva fotografii de la concursului național studențesc „TRADIŢIE ŞI INOVAŢIE ÎN ARTA GASTRONOMICĂ”.













Citiți și: Test Autoplay: Noul Dacia Duster HEV 140 – Prieten drag, plin de surprize plăcute!