Sâmbătă a fost auzit ultimul gong al tradiționalei competiții pugilistice „Centura Moldovei”. Desfășurată în neprimitoarea Sală Polivalentă din Iași, întrecerea ajunsă la a 42-a ediție și rezervată pentru seniori și tineret a adunat destule nume sonore de campioni și medaliați europeni, fiecare dintre gale oferind meciuri pentru care chiar merita să fii prezent în tribunele vechi de cinci decenii, de când a fost construită arena!

Spuneam că Sala Polivalentă este neprimitoare, dar nu mai este de mulți ani o noutate. Mai mult, căldura din sală probabil a alungat destui spectatori, dar pentru această ediție trebuie spus că nu trebuia să fii chiar un împătimit al boxului, un mare cunoscător al „nobilei arte” pentru a urmări meciurile. Organizatorii au depășit cu mult standardele cu care Iașul pugilistic era obișnuit, reușind să ofere pe podeaua de calitate un decor mult mai apropiat de pretențiile actuale ale boxului.

Împrumutând destule atribute ale show-rilor profesioniste, „Centura Moldovei” n-a mai fost competiția care să adune pugiliști într-un ring la fel de obosit precum bătrâna arenă. „Careul magic” a fost scăldat într-un joc de lumini, înconjurat de reflectoare, iar sportivii ajungeau la el nu pe parchet, ci pe o pasarelă. Crainicul competiției a dat un plus de emoție turneului, încurajat și de o sonorizare impecabilă, demnă de un concert de mare succes, așa că a fost o plăcere pentru participanți să boxeze, iar pentru public să urmărească meciuri captivante, mai ales că ieșeanul Ionuț Chiriac (categoria de greutate 57 kilograme), de la Nicolina, descoperit și format de maestrul Nicolae Chipirog, a fost unul din protagoniști, el cucerind „Centura”, la tineret, în stil de mare campion, așa cum reușea cu ani în urmă Dorel Simion, cel care l-a asistat din colț. Mihai Așchiopoaei (75 kg), pregătit de maestrul Radu Zarif la CSM Iași, a fost nevoit, tot la tineret, să se recunoască învins în finală, însă tânărul antrenor ieșean așteaptă deja Campionatele Europene pentru juniori, din septembrie, de la Pescara, acolo unde va boxa un alt elev al său, Nicholas Boncu.

Nu doar meciurile din ring au fost captivante, ci, pentru mine, chiar și spațiul de încălzire din zona vestiarelor, unde l-am putut vedea pe legendarul Francisc Vaștag încălzindu-și elevii cu aceeași dexteritate cu care pe când boxa se spunea că oferea un veritabil recital de „scrimă pugilistică”. Cu o asemenea organizare, „Centura Moldovei” va deveni probabil un eveniment pe care sportivii străini îl vor lua mai mult în calcul și nu este exclus ca la ediția următoare să se adune pugiliști din mai mult de șase țări, cum a fost la această ediție.

Ieșeanul Vasile Cîtea, președintele Federației Române de Box, a urmărit mulțumit de la una din mesele din apropierea ringului toată desfășurarea de forțe, primind salutări și probabil felicitări, ca un veritabil „Godfather”, din partea celor din peisajul boxului românesc, ieșeanul care a găsit FR Box pe chituci și cu mari eforturi a reușit s-o pună pe linia de plutire, dar are ambiția s-o readucă în lumea bună a boxului, așa cum deja a reușit cu „Centura Moldovei”!

Gala finală a competiției o puteți urmări mai jos.

Citiți și: Timpul de asamblare a unei baterii electrice și cât durează testarea ei la Peugeot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *