Poli Iași a început duminică, prin acel 0-0 de la Clinceni, cu Unirea Slobozia, contând pentru etapa a XXVIII-a a Superligii, seria de trei meciuri într-o săptămână. Miercuri (ora 19:00), va primi vizita celor de la FC Hermannstadt într-o partidă de baraj pentru calificarea în sferturile de finală ale Cupei României, iar duminică (ora 15:00) se va confrunta, tot în Copou, cu Petrolul Ploiești, în penultima etapă a returului. A fost al cincilea meci de când echipa ieșeană rulează sub comanda antrenorului Vasile Miriuță, mandat ce a început cu două înfrângeri și a fost urmat de egaluri. Poli n-a primit gol la Clinceni, precedentul joc încheiat fără gol încasat fiind tocmai cel din tur, în urmă cu patru luni, tot cu Unirea, când se impunea la Iași cu 1-0, dar a trecut și antepenultima etapă din retur și tot fără victorie a rămas!

Poli Iași s-a chinuit cu o echipă modestă bazându-se pe un „fotbalist cum n-a mai văzut Iașul” și pe un jucător „mai bun ca Luis Phelipe”!

Meciul de la Clinceni putea reprezenta o ocazie foarte bună pentru ca Miriuță să spargă gheața și în dreptul victoriilor chiar pe un teren tare, așa cum l-a anticipat, ba chiar acoperit cu gheață pe la mijlocul terenului, pe o lățime de vreo cinci metri pe partea dreaptă în care Poli s-a apărat în prima repriză. Miriuță și-a dorit ca în acest meci formația sa să fie cea care să deschidă scorul și nu s-ar putea spune că n-a avut șansa asta, dimpotrivă.

Mai bun ca Luis Phelipe?!

Beneficiind de erori grave în defensiva oaspete, ce puteau fi mai des speculate, Tailson s-a trezit în minutul 57, chiar din primele sale secunde pe teren, foarte bine angajat de Skuka, a atins de două ori mingea ca pentru acomodare până să ajungă față în față cu portarul advers Krell, dar n-a fost prima oară când a finalizat cu o neglijență ce nu doar că este incompatibilă cu statutul de titular, pe care Miriuță i l-a retras cu Unirea, ci pune sub semnul întrebării dacă brazilianul adus la Iași ca fiind mai bun decât Luis Phelipe chiar poate fi util sau nu în play-out. A încercat să dribleze neglijent, prea aproape de portar, acesta lăsându-se la pământ și agățând mingea cu mâinile!

Skuka nu-i deloc rău

Cea de-a doua mare ocazie ieșeană i-a aparținut albanezului Skuka, titularizat ca atacant central. A alergat mult în primele zece minute ale disputei, a avut un șut în minutul 7 la colțul scurt ce nu prindea poarta, după care a dispărut din joc. A fost păstrat pe toată durata disputei, n-a făcut risipă inutilă de energie, dar a apărut în câteva momente-cheie. L-a servit excelent pe Tailson, în minutul 57, pentru ca după alte șapte minute să finalizeze cu un șut bine plasat, cu dreptul, la colțul scurt, dar golul a fost anulat, corect, pe motiv de ofsaid. Skuka parcă și-a păstrat resurse pentru sprintul din minutul 82, când a profitat că Perianu a ratat complet o degajare simplă. A scăpat singur spre poarta adversă, dar nu s-a dus spre dreapta pentru o finalizare copie la indigo a golului anulat, ci pe centru și a finalizat cu stângul, dar cam moale, iar Krell, atent, a respins cu piciorul!

Fiori cu Umar și Da Silva stoperi

A fost genul de meci în care echipa care înscria prima avea mari șanse să-l și câștige. Alte faze notabile Poli n-a mai avut, dar nici Unirea n-a avut cu ce se lăuda. Miriuță a avut de modificat linia de fundași după ce stoperul Boben a devenit indisponibil. A preferat să-l trimită pe fundașul central Soares pe dreapta și să mizeze pe un cuplu de stoperi alcătuit din nesigurii Umar și Da Silva, iar fundaș stânga a fost folosit Adăscăliței, obișnuit pe dreapta. Ezitările liniei de fundași au început să apară cam după zece minute, când elanul ieșean ofensiv s-a stins. Skuka se stinsese, dar și-a mai revenit, pe când Diakhaby, adus la Poli din postura de „fotbalist cum n-a mai văzut Iașul”, s-a stins și nici nu și-a mai revenit. Debutat etapa trecută, când a pierdut o minge în aproprierea propriului careu și adversara putea marca golul victoriei, a stricat și duminică destule mingi și nici nu prea s-a obosit să vină în sprijinul apărării.

Diakhaby – „un fotbalist cum n-a mai văzut Iașul”!

Unirea ataca pe partea stângă, deși terenul era acoperit cu gheață în acea bandă, pentru că Soares nu era ajutat de Diakhaby. Calculele Unirii au mai fost date peste cap că în acea zonă venea Bordeianu să-l sprijine pe portughez, dar ezitările lui Umar la mingi simple provocau de fiecare dată fiori. Șansa Iașului a fost că Unirea s-a exprimat ca o echipă modestă cu jucători modești, dar care au provocat cartonașe galbene pentru Soares și Umar. Da Silva a fost surprins în minutul 27 că atacantul central Afalna, de la Unirea, a sărit peste minge, dar Lupu n-a fost în stare să devieze decisiv pentru deschiderea scorului.

Unirea deținea controlul disputei, iar Poli nu se grăbea să atace, jucătorii săi aflați lângă balon preferând să-l lase pe portarul Fernandez să parcurgă măcar câte 10 metri pentru a și-l lua ca să-l repună în joc. Mai nimic altceva notabil până la pauză, iar actul secund a debutat cu o degajare importantă a lui Bordeianu la o fază consistentă a Unirii, dar și cu un șut a lui Skuka, prins de Krell în doi timpi. Miriuță nu l-a mai suportat pe teren pe Diakhaby și în locul său l-a trimis pe Tailson, iar despre a sa ratare am scris deja.

S-au așternut anii și peste Bărbuț

Mihalcea mutase deja la pauză și l-a trimis pe teren pe Yusov în locul lui Lupu, iar în minutul 65 a renunțat și la ceilalți doi mijlocași, Purece și Neagu, în locurile lor intrând Bărbuț și Aganovic. Aceste schimbări puteau da mat apărării ieșene, un schimb de priviri între Miriuță și „secundul” său, Francisc Dican, exprimând destulă îngrijorare. Bărbuț a atacat pe stânga, deși îmi amintesc prestații senzaționale din partea sa pe dreapta, dar pe stânga Soares și Umar aveau deja cartonaș galben. Acțiunile Unirii se intensificau, Da Silva s-a crezut mare atacant și s-a lansat într-o serie de driblinguri, însă a pierdut mingea și riposta ialomițeană a fost finalizată cu un șut al lui Bărbuț, apărat de Fernandez.

Unirea n-a știut să forțeze și mai mult în zona dreaptă ieșeană, s-au așternut anii și peste Bărbuț, iar Aganovic n-a adus deloc cu jucătorul remarcat sub comanda lui Hagi sau la Sepsi. În plină dominare a Unirii, a apărut gafa lui Perianu și ratarea lui Skuka, dar și mingea care în minutul 90+3 a traversat în grabă careul mic ieșean, însă Yusov nu s-a întins suficient pentru a o împinge în poartă, iar Adăscăliței a avut o intervenție nereușită ce putea deveni cumplită dacă ar fi trimis în proprie poartă! Ar fi fost însă o înfrângere totuși nemeritată pentru Poli, chiar și dacă a jucat slab, fără vlaga etalată cu o etapă în urmă, când a rezistat cu un om mai puțin pe teren în fața celor de la CFR Cluj. A întâlnit o echipă modestă, pe care o putea învinge jucând un pic de fotbal, nu doar din ocazii făcute practic cadou, dar pe de altă parte ar putea fi și mulțumită că n-a primit gol cu așa stoperi pe teren!

Recuperarea și integrarea cu maximum de succes a lui Boben devin obligatorii, Skuka pare a fi atacantul central de care echipa avea nevoie, iar Camara, suspendat cu Unirea, ca și fundașii Ispas și Samayoa, ar putea juca în lateral, acolo unde Tailson sau Diakhaby să apară doar dacă într-adevăr ar merita!

Unirea: Krell – Dorobanțu, Antoche, Blazek, Toma (căpitan) – Perianu, Coadă – Lupu (’46 Yusov), Purece (’65 Aganovic), Neagu (’65 Bărbuț) – Afalna (’80 F. Ilie).

Poli: Fernandez – Soares, Umar, Da Silva, Adăscăliței – Bordeianu (căpitan), Marchioni (’80 Oum) – Diakhaby (’57 Tailson), Roman (’87 Nardini), Ștefanovici (’80 Bordușanu) – Skuka.

Sursa foto: Poli Iași.

Citiți și: Farizon Supervan completează flota utilitarelor electrice la Open Auto Center Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *