Trupa lui Leo Grozavu se pregătește de ultimul meci al sezonului, cel de duminică, de la ora 13:00, din Copou, cu Dinamo București, când va fi încoronată campioană a Ligii 2! Partida nu mai are nicio miză pentru CSM Politehnica Iași, neînfrântă în ultimele șaptesprezece runde. În schimb, Dinamo, sigură de primul loc la baraj, aflată la egalitate de puncte cu Oțelul Galați, are nevoie de victorie și să spere că Oțelul nu va câștiga meciul de la Galați, cu Unirea Dej, pentru a promova în Copou, „braț la braț” cu formația ieșeană! I-ar fi suficient și un egal la Iași dacă Oțelul ar pierde cu Unirea, primul criteriu de departajare în caz de egalitate fiind numărul de puncte de la finalul sezonului regular, echipa gălățeană având câștig de cauză.
O oarecare miză ar putea avea meciul din Copou pentru câțiva jucători asupra cărora Grozavu pare indecis dacă va conta sau nu pe ei și în Superligă. A anunțat că își dorește minimum zece transferuri de calitate pentru a conduce echipa ieșeană și în primul eșalon, el având nevoie de un lot de cel mult treizeci de jucători. Va fi un echilibru între plecări și sosiri, iar soarta unor jucători tineri, precum Ailenei, Fărcaș, Hrib, Olăeru și Istratie va depinde de înființarea echipei a doua. Probabil nu va fi înființată din chiar primul an de revenire în Superligă și se va merge pe împrumuturi la vreo grupare de liga a treia.
Numărul și calitatea transferurilor vor fi influențate în primul rând de obiectivul ce va fi stabilit, Grozavu spunând clar că el nu va rămâne la Iași pentru a lupta să evite retrogradarea. Iar prelungirea contractului lui Grozavu ar trebui să fie, cum am mai spus, principala prioritate în Copou. Dar stabilirea unui obiectiv care să mulțumească și suporterii tot mai atașați de echipă la ultimele meciuri este condiționată de un buget consistent, așa că un loc în prima jumătate a clasamentului pare utopic. De play-off nici n-are rost să vorbim… Poziția a zecea sau una în imediata vecinătate ar fi probabil mai la îndemâna Iașului, deși și în acest caz vor trebui atrase sume importante din mediul privat, iar rețeta financiară la fiecare meci din Copou să se bazeze pe un număr de spectatori măcar la același nivel cu cel înregistrat la ultimele două apariții, cele cu Oțelul și CSA Steaua București.
Lotul pe care Leo Grozavu l-a cristalizat la CSM Politehnica Iași este următorul: Jankov (Brînză) – Martac (Kouadio), Plămadă (Lică), Katanec (Tincu), Ștefanovici (Finica) – Vașvari (Marchioni), Itu (Cristea), Roman (Mogoș) – Musi (Dumitru), Harrison (Vojtus), Hlistei (R. Ion). Mai puține minute decât poate ar fi meritat au primit Cristea și Mogoș, Tincu a revenit în echipă doar când au avut probleme Plămadă sau Katanec, iar Lică a reintrat după o lungă perioadă de indisponibilitate, ca și Telcean, care însă iar se tot confruntă cu probleme medicale, în aceeași situație aflându-se și Vașvari. Ștefanovici a fost titularizat în ultimele meciuri, semn că Finica va reveni la Rapid, așa cum probabil sunt șanse scăzute ca Musi să mai fie lăsat de FCSB la Iași. Favorit la ocuparea postului rezervat jucătorului Under 21 (născut în anul 2002 sau mai mic) pare a fi Mogoș, dar Ștefanovici (2002) și Dumitru (2004) au și ei șansele lor.
Portarul Jankov poate fi considerat un transfer reușit. Nu ne raportăm în special la paradele din returul cu Gloria Buzău, ci la prestațiile sale de ansamblu, care în general au dat siguranță echipei, mai puțin ieșirea total neinspirată din turul cu Gloria. Brînză l-a secondat cu brio în cele mai multe dintre cazuri, el fiind se pare pregătit și pentru misiuni mai importante. Postul poate fi considerat destul de bine acoperit în perspectiva următorului sezon, așa cum pare a fi și cel de atacant central. Harrison, deși a înscris des în play-off, este totuși destul de lent, nu excelează în jocul aerian, iar Vojtus s-a remarcat mai ales prin cele două goluri de la egalul din deplasare cu CSA Steaua. Dacă va exista oportunitatea aducerii unui atacant central peste nivelul celor doi, probabil că pasul va fi imediat făcut.
Experimentații Vașvari și Tincu sunt jucătorii pe care Cornel Șfaițer, președintele Consiliului Director din Copou, i-a adus de la începutul actualului sezon, primul dintre ei fiind liantul între faza defensivă și cea ofensivă. Tincu a jucat mai puțin, a greșit mai mult decât ne așteptam, dar a intrat bine la pauza cu Dinamo din turul play-off-ului, a continuat la același nivel și probabil că el și Vașvari vor fi păstrați în lot.
Martac a arătat în multe meciuri a jucător superior Ligii 2, cu veleități ofensive, dar și cu rezultate bune în apărare, iar Kouadio s-a remarcat mai degrabă în atac, cu același joc avântat, dar dezordonat. Centrul liniei de fundași a dat multe dureri de cap, dar nu doar stoperii ar trebui judecați la fazele în care și alți colegi ai lor ar avea destule să-și reproșeze. Plămadă a ajuns la maturitate și reprezintă o soluție, iar Katanec, aflat deja în vacanță cu siguranța că va reveni la Iași, mai are destule de demonstrat. Lică a jucat puțin, dar măcar un fundaș central peste tot ce există la ora actuală ar trebui să fie prioritar. Ștefanovici, cu un bun potențial, ar trebui mai întâi să răspundă ce căuta la meciul de luni, de la Dej, cu mâna pe minge în propriul careu, sub ochii arbitrului și ai asistentului, înainte de a fi titular în Superligă.
Itu a arătat și el că poate juca la un nivel superior, ca și Roman, dar Marchioni va trebui să-și îmbunătățească prestația pe faza defensivă pentru a candida cu succes la un loc de titular. Dumitru va încerca să profite la maximum de statutul de jucător Under 21, deși este cu doi ani mai mic decât limita maximă de vârstă, iar Hlistei are șansa să demonstreze că poate face față în primul eșalon. R. Ion are ceva restanțe, dar nici n-a bifat câteva meciuri la rând ca titular pentru a căpăta încredere, însă și Grozavu era sub presiunea îndeplinirii obiectivului. N-am spus nimic despre fundașul stânga Ciaun (născut în 2003), dar el n-a mai prea prins lotul de la venirea lui Leo Grozavu la Iași.
Cam asta s-a văzut în acest campionat și poate că într-un material următor vom analiza cam cum ar trebui repartizate transferurile pentru ca echipa ieșeană să nu aibă tangențe cu zona fierbinte a clasamentului.
Sursa foto: CSM Politehnica Iași / Facebook.
Citiți și: Rafale de la Renault