Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat rezultatele amplei campanii de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în magazinele Lidl. Au fost verificate 295 de unități din întreaga ţară, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 757 de amenzi contravenţionale în valoare de circa 7,5 milioane lei. Au fost închise temporar 23 de magazine, dar Iașul a scăpat de data aceasta cu fața curată la acest capitol după ce în vara lui 2022 se alegea cu cinci magazine închise, însă la una dintre unitățile sale a fost oprită temporar prestarea serviciilor la vitrinele frigorifice.

La nivelul județului Iași au fost verificate 10 magazine, comisarii CJPC IAȘI aplicând 10 amenzi contravenționale în valoare de 77.000 lei și 8 avertismente și decizând oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 3.063 lei, precum și oprirea temporară a prestării serviciilor la vitrinele frigorifice din unul dintre punctele de lucru, după cum se precizează într-un comunicat de presă lansat miercuri de CJPC Iași.

„Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț. Ciudat este că niciodată nu se gândește nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul! Dacă știi că procesul tehnologic scade cantitatea, cum se întâmplă că nimeni nu pune puțin în plus, pentru a preveni scăderea?! Lidl este corigent la cântar și nu numai!”, declara Horia Constantinescu, președinte ANPC. 

Și la Iași au fost constatate, printre altele, diferențe de gramaj la unele produse alimentare, precum și nerespectarea regimului promoțiilor (comercializarea la bucată a unor produse care erau destinate vânzării multi-pack, având menționată și reducerea corespunzătoare pe pachet; lipsa produsului de referință la raft pentru a rezulta avantajul specific al prețului pachetului promoțional; lipsa mențiunilor referitoare la data de debut a campaniei de reduceri).

Au mai fost descoperite și condiții de depozitare și igienă necorespunzătoare (cu reziduuri și rugină, surplus de gheață, reziduuri pe paviment, agregate de refrigerare neigienizate sau depozitarea produselor în spațiul destinat în temperatura neconformă), dar și folosirea unor spații de refrigerare și de congelare neigienizate, cu praf, resturi alimentare, impurități, cu ventilatoarele de la agregatele de răcire cu depuneri masive de praf, impurități, rugină, gheață.

Citiți și: Dacia continuă să crească pe toate piețele mari ale Europei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *