Argint cu sclipiri aurite pentru Amalia Stan, bronz promițător pentru mezinul Casian Cîdu la primul său European!

Campionatele Europene de scrimă pentru juniori (limita maximă de vârstă 20 de ani) și cadeți (limita maximă de vârstă 17 ani) s-au încheiat luni la Novi Sad (Serbia) cu doi sabreri ieșeni, de la CSS „Unirea”-CSM, urcând pe podiumul competiției!

Ieșeanca Amalia Stan (17 ani; foto – prima din dreapta), pregătită de antrenorii Alexandru Sirețeanu, Radu Tofan și Alin Lupeică, a cucerit luni medalia de argint cu formația de cadete a României în proba de sabie pe echipe, ultima a concursului început pe 26 februarie.

Până în finală, România, cotată cu a șasea șansă la cucerirea medaliei de aur, avusese pe tabloul de 16 un meci mult mai echilibrat cu Grecia decât probabil se aștepta. A învins cu 45-38 (Amalia a avut cea mai consistentă contribuție din echipă, +3, adică diferența dintre tușele câștigate și cele pierdute), iar în sferturi a trecut, cu 45-31, de favorita nr. 3, Germania, tot cu Amalia în prim-plan (+9).

În semifinale, România a dispus cu 45-36 de favorita nr. 2, Italia. Amalia a intrat pe planșă când România conducea cu 10-9 și a distanțat-o la 15-9, fiind semnalul calificării în finală, tot ieșeanca având aportul decisiv (+6)! În ultimul act, România a cedat, cu 37-45, în fața favoritei nr. 1, Ungaria. Din nou, Amalia a înregistrat cea mai bună prestație din echipă (+3), ea aducând 18 din cele 37 de tușe ale României!

„O forță a naturii”!

„Este cea mai valoroasă medalie a mea. Este un rezultat minunat, pentru prima oară în istorie când reprezentativa de sabie cadete a României cucerește o medalie la echipe la un Campionat European. Am intrat foarte montată, mai ales după rezultatul de la individual (n.r. – eliminare în primul tur!). Știam că trebuia să dau totul, indiferent de circumstanțe, și știam că puteam mult mai mult! Pot spune că luni am fost eu, Amalia, și nimic nu m-a oprit din a-mi arăta valoarea. Trebuia să mă revanșez după concursul individual, aceea nu am fost eu!”, ne-a declarat Amalia Stan.

Antrenorul Alexandru Sirețeanu, cel care a condus împreună cu Irina Covaliu echipa feminină de sabie cadete, care le-a mai avut în componență pe Maria Alexe (bronz la individual), Alexandra Mitruș și Rosemarie Benciu, a dezvăluit de ce este atât de valoroasă această medalie pentru Amalia.

„Amalia este o forță a naturii și a arătat asta în proba pe echipe. A venit la acest Campionat European nerefăcută în totalitate! La individual a fost vorba despre o doză de neîncredere în forțele ei, dar a arătat și demonstrat totodată în proba pe echipe că are capacități și resurse infinite pentru a fi un lider și o componentă de baza în echipa națională a României. Sunt mândru atât eu, cât și colegii mei că putem munci și ne putem pune în slujba unui asemenea copil, pentru că încă este copil, dar un copil cu o capacitate, forță, determinare și dorință de a câștiga incredibile! Este o medalie muncită, obținută cu foarte multe sacrificii și din cauza asta pentru noi valorează cât un AUR. Fetele au arătat luni că sunt o echipă, au arătat unitate și că dacă se concentrează pe planșă nu pot fi învinse cu ușurință”.

Primul Campionat European, prima medalie!

Ieșeanul Casian Cîdu (16 ani; foto – primul din dreapta), cadet și anul viitor, a concurat în toate cele patru probe, atât la juniori, cât și la cadeți, medalia cucerind-o cu echipa României de cadeți. El este pregătit la CSS „Unirea”-CSM Iași de antrenorul Radu Tofan.

Ca și în competiția feminină pe echipe, România a dispus în concursul masculin de sabie cadeți tot de Grecia, cu 45-35, pe tabloul de 16, și în sferturi tot de Germania, cu 45-36 (meci în care Casian a intrat în al doilea său mini-asalt când formația adversă conducea cu 25-19 și l-a încheiat aducându-și echipa în avantaj, 30-29!), dar pe Ungaria a întâlnit-o în semifinale și tot echipa adversă a avut câștig de cauză, cu 45-37! În meciul pentru locurile 3-4, România a dispus de Italia, cu 45-37, și a intrat în posesia medaliei de bronz!

„Sunt foarte mândru de mine că am reușit să aduc o medalie de bronz acasă! În același timp sunt fericit că am putut participa la primul meu Campionat European. La juniori individual am reușit să intru în primii 8, un rezultat foarte bun. Cu echipa de cadeți am cucerit medalia de bronz după ce am întrecut echipe puternice, iar asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu eram uniți”, ne-a declarat Casian, cel care a luptat pentru medalie alături de Luca Radu, Dacian Enache și Rareș Gheorghe.

Casian ajunsese pe 26 februarie în sferturi la juniori individual, dar a cedat în fața lui Radu Nițu, cel care a trecut și de semifinale și a intrat în posesia medaliei de argint, iar ieșeanul a ocupat un merituos loc 6. Ieșeanul Cosmin Stan a avut  ghinion să se confrunte cu rusul Nasonov și a ieșit din primul tur al eliminărilor directe, rus care a fost eliminat în sferturi de germanul Heathcock (17 ani), un sabrer de excepție, care avea să devină campion european.

La cadeți, Casian s-a clasat pe locul 17, unul departe de posibilitățile sale, ca și în cazul Amaliei! A avut liber pe tabloul de 64, dar a fost eliminat după chiar primul asalt, la limită, cu 14-15, de un spaniol, competiția individuală fiind câștigată de același Heathcock!

„Sunt foarte fericit de rezultatele obținute, încă o dată școala de scrimă din Iași și-a demonstrat valoarea pe plan internațional. Cred că la Casian a fost presiunea de a obține medalie, nu s-a mai concentrat și nu a mai respectat ceea ce i s-a transmis de pe margine. Sunt însă încrezător că își va obține medalia de la cadeți individual la Mondialele programate în aprilie, în Dubai”, ne-a declarat antrenorul Radu Tofan.

Citiți și: Totul despre Noul Renault Austral! Noul SUV electrificat a fost dezvăluit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *