Mi-e greu să recunosc, chiar doare, dar Iașul nu mai reprezintă un pol de atracție al sportului. Nu mai are echipe care să cucerească titluri naționale la jocuri sportive de tradiție sau să evolueze în cupele europene. Nu mai are nici măcar echipă de fotbal în prima ligă. A pierdut chiar și trenul organizării de mari evenimente pentru că n-a fost în stare să construiască nici un stadion nou, nici o sală polivalentă nouă, așa că mai tot ce nu poate organiza Bucureștiul ajunge în general la Cluj-Napoca. Iașul bate de trei ani la poarta lumii bune a tenisului cu două atractive turnee, dar cam atât de anvergură, așa că este practic obligat să-și joace la superlativ o carte în care poate nu credem cu suficientă tărie, dar care, bazată pe o strategie fără cusur, ne-ar putea determina să afirmăm la început de toamnă că Iașul o fi ratat el trenul sportului, dar a urcat nu în trenul, nici măcar în avionul, ci în racheta care să-l propulseze direct la cel mai înalt nivel din esports!

Ediția a XV-a a Campionatului Mondial de Esports va avea loc între 24 august și 3 septembrie la Iași, în zona Palatul Culturii – Palas Mall, dar tot ce s-a vorbit circa o oră, marți, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, a condus la concluzia că amintita competiție va fi doar o componentă a unui veritabil festival ce va încerca și chiar va trebui să reușească să cuprindă cam tot ce ține de digitalizare și va fi pigmentat cu atât de multe atracții, cum ar fi concerte cu artiști de top mondial sau zone de food, cum nu s-a mai văzut nu doar la Iași, dar nici în România! Iașul va fi în invidiata postură de a capta atenția întregii lumi și ar putea atrage turiști nu neapărat dintre împătimiții de jocuri pe calculator, ci fani ai artiștilor care vor urca pe una din cele patru scene dedicate festivalului ce poartă numele „Digital Throne” sau gurmanzi care vor avea ce să guste pentru a se delecta zile în șir și povesti nopți de-a rândul.

„De succesul acestei ediții de Campionat Mondial va depinde pe termen lung succesul acestui tip de sport în Europa, iar acest eveniment va trebui să devină o emblemă. Tinerii vor concura într-o competiție mai pe înțelesul lor. Organizăm acest Campionat Mondial nu pentru Iași sau pentru Regiunea Nord-Est, ci pentru România”, a declarat primarul Mihai Chirica, cel care la poza finală de grup n-a uitat că trupa lui Leo Grozavu are tot marți un meci important: „Câștigăm diseară cu Dinamo!”.

Primarul Iașului a semnat împreună cu Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, protocolul de colaborare pentru organizarea „Digital Throne”, iar ministrul n-a fost deloc zgârcit cu elogiile aduse Iașului.

„Iașul este un exemplu de viziune, de vector de dezvoltare pentru toată regiunea, de asumare și pentru toate acestea merită tot respectul! Iașul este capitala României digitale, este capitala viitorului! Până în 2025, județul Iași va fi conectat în întregime la Internet în bandă largă”, a precizat Burduja.

Fiind vorba de digitalizare la superlativ nu putea lipsi o intervenție online, protagonistul fiind Vlad Marinescu, președintele Federației Internaționale de Esports, singurul organism care poate organiza competiții de nivel mondial pentru echipe naționale!

„Avem deja două milioane de sportivi care se întrec în calificări pentru a ajunge la Iași, interesul este deja peste cel de la ediția de anul trecut, desfășurată în Bali. Avem deja 109 țări calificate, ediția de la Iași va doborî toate recordurile. Avem în Primăria Iași un partener foarte serios și-i mulțumesc primarului Mihai Chirica, la Iași va fi cel mai important eveniment esports de pe planetă! Toată lumea va putea vedea cât de important este Iașul”, a transmis Vlad Marinescu.

Deputatul clujean Sabin Sărmaș a ținut să precizeze că esports-ul nu mai reprezintă un hobby, ci o industrie.

„Esports-ul are efect asupra gândirii strategice, creează comunități, dar este nevoie ca statul să sprijine acest fenomen, să permită jucătorilor să-și poată desfășura activitatea normal, ei fiind veritabili profesioniști”, a menționat Sărmaș.

Viceprimarul Daniel Juravle este unul dintre susținătorii înfocați ai Campionatului Mondial de Esports Iași 2023 și a pus pe masă câteva atuuri demne de semnalat.

„Strategia orașului nostru prevede și organizarea de evenimente mari cu tematică IT. Nu va fi un eveniment singular, deoarece în iunie vom avea un summit Esports. Ne-am propus să mutăm Federația Europeană de Esports la Iași! În mai vom începe să anunțăm numele mari de artiști care vor urca pe scena de la Iași. Îmi doresc să fim uniții cu toții pentru ca acest eveniment să poată fi organizat la cele mai înalte standarde”, a afirmat Daniel Juravle.

Cristian Nistor, managerul „Digital Throne”, a mulțumit echipei sale care muncește zi și noapte și a anunțat că deja toate hotelurile din Iași sunt rezervate pe perioada celor zece zile de festival.

„Așteptăm minimum 50.000 de oameni pentru cele zece zile. Ne-am propus să avem sportivi din 121 de țări. Avem înscriși peste 800 de voluntari. Vrem să facem din Iași și capitală UNESCO pentru Media Arts Cities”, a declarat Cristian Nistor.

Mihai Cotos, directorul clubului de esports „Digital Crusade” Cluj-Napoca, a spus că la Iași vor concura peste 700 de sportivi și vor fi prezenți circa 1.000 de specialiști.

„Am ales jocuri pentru maximă atractivitate. În premieră la Iași, toate echipele trebuie să se califice, am eliminat wild-card-urile, așa că va fi cel mai ridicat nivel al competiției. Doar România, ca țară gazdă, și deținătorii titlurilor mondiale nu vor trece prin calificări”, a precizat Cotos.

Digitalizarea fiind unul din cuvintele de ordine, nu puteau lipsi influencerii, lista fiind deschisă de Ovvy, un fost junior al Universității Craiova și căruia esports-ul i-a oferit ce nu i-a putut da fotbalul!

„Pe la 18-19 ani am suferit o accidentare și n-am mai putut juca fotbal. Eram însă bun la FIFA, pe calculator, iar acest joc mi-a oferit oportunitatea să cuceresc trofee pentru România”, a mărturisit Ovvy, campion mondial și european.

Tedereu (streamer de PUBG Mobile) a dezvăluit că jucătorii se antrenează și câte zece ore pe zi, iar Jaxi (streamer de CS:GO) a realizat cam ce impact are esports-ul când a văzut transmisiunile TV de la competițiile la care participa.

Probabil ne este mai greu să realizăm cam ce impact are esports-ul, care în SUA și Coreea de Sud a atins deja cote inimaginabile, sau ce impact va avea „Digital Throne” asupra Iașului, dar câteva repere despre festival am desprins și din comunicatul de presă oferit de organizatori.

Premiile competițiilor de CS:GO, Dota 2 și Mobile Legends: Bang Bang sunt în valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc, după cum urmează: locul 1 –  50.000 dolari, urmat de locul 2 în valoare de 30.000 dolari și locul 3, de 20.000 de dolari. Pentru competiția de PUBG Mobile, valoarea totală a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa câștigătoare obținând 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 și 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari. 80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competiția feminină de CS:GO, unul dintre cele mai mari prize pools oferite în cadrul unei competiții de esports dedicate femeilor. Competițiile de eFootbal și Tekken 7 oferă la rândul lor premii în valoare totală de câte 40.000 de dolari.

Echipele ce vor reprezenta România în cadrul competițiilor de Dota 2 și CS:GO Female sunt deja formate în jurul a unora din cei mai valoroși jucători români de esports. Echipa ce va reprezenta România la competiția de Dota 2 este condusă de către Omar „w33” Aliwi, jucător născut și crescut în România, finalist al celei mai mari competiții de esports din lume, The International. Reprezentativa României de Dota 2, condusă de Omar Aliwi, este compusă din Angel „Flash” Niamțu, Daniel „kaan” Heisu, Radu Ionuț „bnc” Mușat și Mihai „Cancel” Antonio. Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume la ora actuală, românca Ana Dumbravă, va fi căpitanul reprezentativei feminine de CS:GO a României, compusă din Lavinia „Icy” Bănică, Melissa „meli” Aylin, Ramona „ratons” Dodu și Emilia „Emmy” Grație.

Evenimentul „Digital Throne” are ca punct central Palatului Culturii din Iași, cu trei scene dedicate competițiilor esports, o scenă principală pentru concerte și o zonă dedicată proiecțiilor video mapping.

De asemenea, „Digital Throne” va aduce Comic Con la Iași, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animațiilor, jocurilor video și serialelor TV. La Comic Con vor fi prezenți artiști și actori cunoscuți din filme și pop culture. 

Zona de food va aduce la festival bucătăriile specifice țărilor participante la eveniment. Vizitatorii vor găsi o selecție deosebită de preparate din țări precum Mongolia, Sudan sau Peru, rar întâlnite în meniurile restaurantelor din țară, dar și vendori cu cea mai bună selecție de street food internațional: indian, american, chinezesc, vietnamez, italian, spaniol, sârbesc, românesc și multe altele.

Cele douăsprezece zile de festival vin cu o mulțime de surprize în materie de entertainment. Cei prezenți vor avea parte de nenumărate activități. Pe lângă scenele principale, acolo unde se vor desfășura concertele și competițiile de esports, publicul va putea lua parte la conferințe și talk-uri cu experți din industria esports și cea dezvoltatoare de jocuri video, workshop-uri, sesiuni de meet & greet cu jucători pro și întâlniri surpriză cu artiștii prezenți la Comic Con.

Citiți și: Asociația Umanitară Tester Grup finanțează un proiect de 260.000 de euro pentru copii instituționalizați derulat de „Hope and Homes for Children”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *