Trupa lui Leo Grozavu mai are două meciuri de susținut în acest an în Liga 2, din sezonul regular rămânând de jucat doar trei partide în 2023 înainte ca primele șase clasate să joace în play-off pentru promovarea în Superligă, iar celelalte paisprezece să fie împărțite în două serii din care să se aleagă retrogradatele în al treilea eșalon. La CSM Politehnica Iași nu se vorbește de altceva decât de promovarea în 2023, deși Grozavu deocamdată nu pare prea încântat de acest aspect, însă formația ieșeană n-a emanat pe teren acea forță care să ofere siguranță suporterilor că obiectivul stabilit are foarte mari șanse de a fi și realizat, nu doar trâmbițat pentru a justifica sumele mai mult decât generoase primite din partea Consiliului Local Iași.
Cu actualul lot de jucători, CSM Politehnica Iași are șanse mari să ajungă în play-off, însă până la promovare ar fi cale destul de lungă, așa că perioada de transferări din iarnă ar putea fi una din cheile care să redeschidă ușa grupării din Copou spre lumea bună a fotbalului autohton. Ultimele trei campanii de achiziții după retrogradarea din prima divizie s-au soldat însă cu prea puține realizări, deci încrederea că a patra va fi cu mai mult spor nu prea poate atinge cote liniștitoare. Grozavu a și declarat că a ochit deja fotbaliștii de care are nevoie, dar până să-i aducă în vestiar va trebui să păstreze din actualul lot doar jucătorii pe care chiar să se poată baza în confruntările din play-off ce vor fi decisive pentru îndeplinirea obiectivului.
Postul de portar pare unul bine acoperit. Brânză n-a primit deloc șanse, dar Knoflach, la început, și Jankov, chiar dacă au mai și greșit, au avut și destule intervenții salvatoare pentru care ar putea primi încredere și în continuare.
Martac s-a impus pe postul de fundaș dreapta, poziție pe care ar mai putea juca și Kouadio și Fosu-Mensah, deși primul a fost folosit într-un meci mijlocaș stânga, iar al doilea ca „închizător”, însă n-au arătat deloc veleități de jucători polivalenți. Poziția de fundaș stânga a fost folosită, ca și cea de mijlocaș dreapta, pentru juniorii născuți în 2002, respectiv 2004. Ca fundași, Finica și Ciaun s-au încadrat ei cumva în nota echipei, iar Ștefanovici a fost folosit prea puțin, în timp ce mijlocașii Anton, Bujor și Dumitru par a fi un plus față de Mărieș, Pelivan și Pop, din sezonul trecut, arătând ceva potențial de progres.
Tincu a fost adus la Iași să coordoneze faza defensivă, să dea siguranță echipei, dar n-a fost meci fără să gafeze. El însă are capacitatea de a-și reveni și probabil va fi unul din motoare în play-off. A venit în același timp cu Vașvari, cel care trebuie să asigure echilibrul între faza defensivă și cea ofensivă. Echipa a fost însă mult prea dependentă de el, experimentatul mijlocaș central s-a și accidentat, a revenit greu, dar în ultimul meci, la Brașov, a demonstrat că poate fi pregătit pentru decisivele confruntări din play-off.
Lică a început sezonul ca fundaș central alături de Tincu, după etapa a V-a a fost trecut pe bancă, în locul său a intrat Plămadă, iar căpitanul din sezonul trecut și actualul căpitan, după instalarea lui Grozavu, nu și-a mai cedat tricoul de titular. Lică a revenit în echipă pentru a-l suplini pe Tincu, iar cele două locuri de fundaș central par a fi o afacere în trei.
Argentinianul Marchioni s-a integrat mai greu, dar a arătat că se poate conta pe el, însă compatriotul său, Del Priore, este mult prea departe față de prezentările ce i-au fost făcute când a fost transferat. Nu a arătat nici măcar cât bulgarul Karachanakov și olandezul Hunte, la care deja s-a renunțat. Tânărul Telcean abia a fost adus, iar Cristea a prins din ce în ce mai puține minute deși poate era momentul să primească mai multă încredere.
Roman a început binișor sezonul, a intrat apoi într-o zonă cenușie, și-a revenit, dar la ultimul meci susținut, la Brașov, a fost din nou șters, însă sclipirile sale pot apărea oricând. Și Hlistei a ajuns târziu, pare a se fi integrat deja, dar și el va arăta probabil mult mai bine după pregătirea de iarnă.
Cracea, Hrib și Niamțu nu au intrat deloc în calcule și ajungem la atacanți, poate postul cu cele mai mari probleme la CSM Politehnica Iași. Ucraineanul Plokhotniuk este harnic, combinativ, dar nu excelează în jocul aerian pentru a fi un veritabil atacant central. Pentru asta au fost însă aduși polonezul Tomczyk (golul victoriei din deplasare cu Unirea Dej) și englezul Harrison (golurile victoriei din Copou, cu Concordia Chiajna), însă doar cu acele reușite au rămas și cu prea multe datorii.
Unii dintre jucătorii enumerați mai au două meciuri la dispoziție să arate ceva ce Grozavu n-a mai văzut la ei până acum, iar primul prilej va fi sâmbătă, de la ora 16:00, când CSM Politehnica Iași (locul 4 în clasament, cu 25 de puncte, la trei puncte de locul 2, pe care se clasează Unirea Slobozia, pregătită de antrenorul Costel Enache, cel care sezonul precedent a condus echipa ieșeană, și la 7 puncte de locul 1, ocupat de CSA Steaua, care nu are drept de promovare) se va confrunta, în Copou, cu Dinamo București, în etapa a XV-a a Ligii 2.
Sursa foto: CSM Politehnica Iași.
Citiți și Test Autoplay: Suzuki Vitara Mild-Hybrid. Partener ideal pentru Boosterjet!