Peste 150 de copii de la douăsprezece participante – bază de selecție pentru o viitoare grupă de performanță! Stadionul „Tepro” din Iași a fost sâmbătă gazda fazei județene gimnaziale a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS) la Srugby Tag Mixt, competiție la care s-au aliniat douăsprezece formații, multe dintre ele fiind pregătite de foști rugbiști și rugbiste cu nume sonore.
Municipiul Iași a fost reprezentat de „B. P. Hașdeu” (prof. Gabriela Bălan Surmei, fostă jucătoare la Politehnica Iași, prima femeie arbitru de rugby din România), „Gh. I. Brătianu” (prof. Cătălina Zota), „Ștefan Bârsănescu” (prof. Gabriela Amironesei), „Alexandru cel Bun” (prof. Cristian Căpraru), „Ion Ghica” (prof. Dumitru Lupu), precum și de Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu” (prof. Paul Ralea, fost jucător la Rulmentul Bârlad).
Județul Iași a avut șase reprezentante: Tomești (prof. Silviu Țibichi, fostul pilier de temut al Politehnicii Iași), Rădeni (prof. Gabriela Lepciuc, fostă internațională și acum antrenor secund al campioanelor de la CS Politehnica Iași la rugby VII), Podu Iloaiei (prof. Marian Cucuteanu, fost jucător la Politehnica Iași), Golăești (prof. Vasile Tănase), comuna Țibana prezentând chiar două echipe, din satele Alexeni și Gârbești, ambele pregătite de prof. Adrian Pelczer.
Echipele au fost alcătuite din câte șapte jucători (cinci băieți și două fete), titlul de campioană a Iașului fiind cucerit de Școala gimnazială „D. D. Pătrășcanu” Tomești, care s-a calificat la faza regională, programată în luna mai, la Bârlad, acolo unde se va confrunta cu campioanele județelor Vaslui, Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău.
„Am mai fost campion al Iașului, acum opt ani, cu echipa din Podu Iloaiei, cu care atunci am ocupat locul al patrulea la faza națională. Și pentru acest an îmi doresc să ajungem printre cele mai bune formații din țară, dar mai întâi ne vom concentra asupra competiției de la Bârlad”, ne-a declarat prof. Silviu Țibichi.
Pe locul al doilea s-a situat „B. P. Hașdeu”, iar pe locul al treilea al podiumului a urcat „Gh. Mârzescu”.
Meciurile au fost urmărite nu doar de reprezentantul Federației Române de Rugby, Bogdan Budișteanu, director regional de dezvoltare, ci și de prof. Gabriel Popa și prof. Ioan Iftode, ambii de la CSS „Unirea” Iași, Iftode fiind și administratorul Stadionului „Tepro”.
„Au putut fi văzuți la lucru peste 150 de copii, mulți dintre ei chiar având habar despre rugby. Estimez că măcar 40% din acești copii pot fi angrenați în viitoare grupe de performanță”, a adăugat Țibichi.
Competiția a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași (inspector de specialitate, prof. Sorin Popovici) și Asociația Județeană de Rugby (președinte, Cornel Ghenea), cu sprijinul Primăriei Iași, administratorul Stadionului „Tepro”, asistența medicală fiind asigurată de Centrul Medical Preventis Iași.
Citiți și: Mercedes-Benz EQB 300 4Matic: ELECTRIZANT!