A fost o săptămână cu destule povești rămase în urmă la ediția 2024 a turneului cu statut ATP Challenger 100. Baza Sportivă Ciric s-a reinventat, scoțând printre altele, ca din joben, 2.000 de locuri în tribunele terenului central rezultat prin mutarea terenului 1 și sacrificarea terenului 2, însă n-a fost mai nimic de făcut în privința caniculei ce s-a năpustit asupra Iașului. N-a fost însă o ediție oarecare a turneului care s-a numit „Concord Iași Open – Powered by MET”, ci a cincea, licența pentru turneu fiind luată de proprietarul Andrei Oriță pe cinci ani, începând cu 2020, moment pentru care organizatorii cu siguranță vor trage cât de repede linie și vor întocmi bilanțuri. Prea mult timp să-și tragă sufletele n-au, deoarece în câteva zile va începe marea provocare a verii, turneul WTA 250, cel pentru care Baza Sportivă Ciric își va forța la maximum limitele!

Ediția a V-a a turneului ieșean a fost câștigată de bolivianul Hugo Dellien (31 de ani 171 ATP), care s-a impus cu 6-1, 6-1 în fața spaniolului Javier Barranco-Cosano (25 de ani, 254 ATP), cel care a sărbătorit poate cam mult calificarea în finală. Un câștigător merituos, un truditor cu o mână precisă, care n-a prea făcut cadouri și care a jucat ce a știut mai bine.

S-au scurs iată cinci ediții ale turneului ieșean, dar România tot n-a reușit să califice un jucător în sferturi la simplu. Anul acesta au fost doi români în optimi, ambii ajunși cu wild-card pe tabloul principal. Ieșeanul Cezar Crețu (23 de ani, 376 ATP) a aprins speranțe cu victoria în fața favoritului nr. 4, argentinianul Ramon Andres Burruchaga (22 de ani, 142 ATP; la începutul anului 2022 era pe locul 577!), fiul legendarului fotbalist Jorge Burruchaga, autorul golului victoriei Argentinei din finala Cupei Mondiale din 1986 împotriva Germaniei! Au fost două seturi concludente, cu un Cezar pe alocuri sclipitor. Avea culoar bun pentru a avansa cât mai mult, dar s-a oprit în turul al II-lea, așa ca și în 2020, dar atunci avea 19 ani. N-a jucat deloc rău acum, diferența făcându-se la câteva mici detalii, dar până la urmă tot înfrângere se cheamă. L-a eliminat Dmitri Popko (27 de ani, 222 ATP), din Kazahstan, un jucător experimentat, aflat într-o formă bună, iar Cezar a înregistrat un salt de 71 de locuri în ierarhia mondială, fiind luni pe locul 305, cea mai bună clasare din carieră!

Celălalt român din optimi la simplu a fost Adi Boitan (24 de ani, 382 ATP), eliminat chiar când împlinea 25 de ani de un spaniol de 18 ani, Martin Landaluce, însă Cezar Crețu s-a revanșat cu vârf și îndesat la dublu, unde alături de Bogdan Pavel a intrat în posesia trofeului! Cezar este și la dublu în primii 400 în clasamentul mondial și poate că la finalul anului ar putea cântări dacă nu cumva a sosit momentul să se axeze mai mult pe dublu.

Oriță spunea că în sfârșit eforturile sale de a acorda wild-card-uri românilor au fost răsplătite, dar a spus-o cam cu jumătate de gură, fiind evident că doar câteva optimi la simplu în cinci ani este mult prea puțin! Oriță a menționat că ar fi putut aduce la Iași doi jucători eliminați în prima săptămână la Wimbledon, dar a preferat să invite tot jucători români. Două nume sonore ar fi ridicat prestigiul turneului, „ar fi dat bine la CV” cum se spune, dar n-ar fi garantat că tribunele ar fi fost mai populate. Un eșec la nivel de spectatori plătitori care ar cam trebui să dea de gândit, dar probabil totul va fi lăsat în seama turneului feminin, acolo unde vor fi multe românce ce ar putea ajunge în fazele superioare, ceea ce va atrage mult mai ușor publicul în tribunele Bazei Ciric.

Sursa foto: Iași Open.

Citiți și Test Autoplay: SsangYong Musso Grand – Gata oricând să îmbrace salopeta în locul costumului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *