Maria Andone (20 de ani), multiplă campioană și medaliată națională la aruncarea greutății, a participat la primul concurs atletic al anului, tradiționala „Cupa Bistriței”, de la Bacău. Nu aceasta este însă noutatea, ci că Maria, unul din cele mai bune produse ale atletismului ieșean din ultimii ani, este legitimată din acest an doar la ACS-USV Iași! Afirmându-se la LPS Iași, sub îndrumarea tatălui său, prof. Laurențiu Andone, Maria a avut până pe 31 decembrie 2022 dublă legitimare la Clubul Atletic Roman, dar din 2023 este sută la sută a Iașului!

ACS-USV Iași este gruparea sportivă a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, grupare care se află acum într-o perioadă de tranziție până să obțină certificatul de identitate sportivă (CIS) de la Ministerul Sportului după ce universitatea ieșeană și-a schimbat numele (n.r. – vechiul nume era Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași), iar vechiul club sportiv data din 1992 și se numea ACSU Agronomia. Demersul a fost deja demarat și a rămas doar o chestiune de timp până să fie obținut CIS-ul cu noul nume al grupării sportive a USV Iași.

„Cred că în maximum două luni vom avea și CIS-ul, nu pot dura mai mult procedurile. Pentru echipa de fotbal din Liga a IV-a avem afiliere la Asociația Județeană de Fotbal Iași, iar pentru Maria Andone avem afiliere (n.r. – probabil provizorie) la Federația Română de Atletism”, ne-a declarat președintele ACS-USV Iași, prof. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale la USV Iași.

Ambițiile ACS-USV Iași privind echipa de fotbal, pregătită de antrenorul Florin Croitoru și de prof. Cornel Gorban, cadru didactic la USV Iași și un apreciat arbitru de volei de primă ligă, sunt de apreciat. Formația ocupă locul al doilea în clasament, la patru puncte de liderul Moldova Cristești, și este grăbită să obțină CIS-ul pentru a putea spera să câștige competiția și să participe la barajul de promovare în Liga 3.

„Vrem să avem o echipă de fotbal alcătuită numai din studenții noștri. Până și antrenorul Florin Croitoru își va susține licența la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare. În acest sezon am mai acceptat și câteva excepții, printre care nemțeanul Andrei Apostol, component al echipei naționale de minifotbal a României, și Adrian Ilie, fostul fotbalist al Politehnicii Iași. Categoric, vrem să promovăm în Liga 3, dar să avem propriii fotbaliști, care să joace și cu sufletul pentru culorile Universității și ale Iașului”, a spus răspicat prorectorul cu activitățile sociale al unei universități ieșene ce dispune de o bază sportivă de invidiat (stadion, săli, terenuri exterioare) și care a înțeles că poate întinde o mână de ajutor vârfurilor sportive care sunt tot mai tentate să părăsească Iașul.

„Cu Maria Andone (n.r. – studentă în anul I la Facultatea de Horticultură, Specializarea Peisagistică) am făcut doar un prim pas. Susținem performanța academică, dar suntem hotărâți să susținem și performanța sportivă. Este o plăcere ca studenții noștri să învețe pentru a deveni specialiști în domeniul pentru care se pregătesc, dar și să facă sport”.

Fotbalul și atletismul sunt deja funcționale, dar în CIS au fost incluse și alte discipline sportive, precum echitația, care a cam dispărut după ce, cu mulți ani în urmă, CSM Iași nu și-a mai putut permite cheltuielile privind baza hipică, tenisul de câmp, tenisul de masă, dar și handbalul sau voleiul. 

ACS-USV Iași are finanțare nu doar din partea universității conduse cu pricepere de rectorul Gerard Jităreanu, ci și din partea unor inimoși sponsori, prin intermediul Asociației „Alumni” din USV Iași. Nici nu prea avea cum fi altfel, deoarece sponsorii provin, de regulă, dintre foști absolvenți, conducerea USV creând astfel o veritabilă punte între generații, punte pe care iată că și sportul pășește cu tot mai multă încredere.

Sursa foto: USV Iași.

Citiți și: Test Autoplay: Duster cu noua semnalistică Dacia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *