Anul 2023 n-a început cu vești prea bune pentru sportul ieșean de înaltă performanță, adică în restrânsa zonă în care Iașul ar putea ajunge la Jocurile Olimpice și la cele mai importante competiții internaționale! Patru din cele cinci sportive de certă perspectivă ale secției de canotaj de la Clubul Sportiv Municipal Iași au fost transferate începând cu 1 ianuarie! Au mai rămas cinci după ce o altă canotoare campioană europeană în 2022 a decis să renunțe la sport și s-a înscris pe lista celor care s-au săturat ca în ciuda rezultatelor spectaculoase obținute să nu aibă deloc siguranță în privința viitorului!

Acesta este de fapt și principalul motiv pentru care patru canotoare de la CSM Iași (nu CSM Iași 2020, clubul Primăriei) au ales să reprezinte alte grupări începând cu 1 ianuarie. Gruparea sportivă ieșeană a epuizat modestul buget alocat canotajului încă din septembrie, iar fetele au ales să-și continue promițătoarele cariere la cluburi unde pot fi recompensate pe măsura valorii rezultatelor obținute.

„Au existat presiuni pe tot parcursul anului trecut pentru ca fetele să părăsească Iașul. Am reușit să le mai țin pe loc un an, rezultatele obținute au fost pentru Iași, dar mai mult nu am avut ce să fac, nu ne-am putut ridica la nivelul celorlalte oferte”, ne-a declarat Ciprian Ursu, directorul CSM Iași.

Andrada Moroșanu (21 de ani, campioană mondială și vicecampioană europeană de tineret în 2022), Manuela Lungu (22 de ani, dublă campioană europeană) și Georgelia Stoica (20 de ani, campioană europeană de junioare în 2021 alături de o altă sportivă de la CSM Iași, Cosmina Dram, care la scurt timp de la acea performanță s-a lăsat de canotaj!) au fost transferate la Rapid București, club a cărui secție de canotaj a fost înființată în noiembrie, în timp ce Amalia Azoiței (19 ani, vicecampioană mondială de junioare), va apăra culorile lui Dinamo București!

„Am stabilit un protocol de colaborare cu Rapid, prin care să păstrăm la CSM Iași sportivele până la tineret, sigur, dacă le vom putea oferi o remunerație pe măsură”, a menționat Ursu.

Andrada Moroșanu este deja componentă a lotului olimpic al României și probabil, ca și celelalte fete, n-a vrut să ajungă în situația de a nu mai găsi deloc motivație, așa cum s-a întâmplat cu Andra Filote (19 ani, campioană europeană în 2022), care s-a lăsat de canotaj și s-a întors acasă, la Dumbrăveni (județul Suceava), de unde fusese selecționată acum cinci ani.

„Fetele au suferit mereu că la Iași nu pot fi premiate așa cum sunt premiate colegele lor la alte cluburi din țară”, a explicat Sorin Băhnărel, antrenor alături de Ciprian Atomei și Simona Napa la CSM Iași, dar și la lotul olimpic feminin al României, cu care se află de pe 5 ianuarie într-un cantonament de pregătire în Italia, ce se va încheia la sfârșitul lunii martie.

La pregătire în Italia se află Andrada, Amalia (fiind selecționate cele mai valoroase canotoare din lotul național de tineret), dar și Patricia Cireș (21 de ani), singurul „diamant” veritabil care încă a mai rămas la CSM Iași, dar doar pentru că mai are contract până pe 1 martie. Steaua București însă o curtează insistent, dar și CSM Iași va avea un cuvânt de spus.

„Vom încerca să concentrăm pentru Patricia suma pe care o puteam oferi la trei sportive. Fetele ar fi rămas la Iași pentru salarii de 2.500-3.000 de lei, însă nu am reușit să găsim soluțiile optime. Așteptăm să vină lângă noi comunitatea locală, să fie concretizeze promisiunile pe care le avem. Până atunci însă ne bucurăm că fetele transferate își vor putea continua carierele la un nivel și mai înalt pentru a putea obține rezultate notabile pentru România”, a precizat directorul de la CSM Iași.

Dacă va pleca și Patricia Cireș, atunci CSM Iași își va fi văzut chiar toate „diamantele” risipite!

„N-ar fi prima oară când o luăm de la zero! Avem deja pregătită noua generație, avem destui copii talentați de 14-15 ani cu care pornim la un nou drum în care avem cu toții de muncit pe brânci până să-i vedem din nou campioni mondiali și europeni”, ne-a mai spus Sorin Băhnărel.

Citiți și Test Autoplay: Duster cu noua semnalistică Dacia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *